Valencia ustedila 37 milijuna Eura u skolama

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

Valencia ustedila 37 milijuna Eura u skolama

Post Postao/la calisto053 »

Tijekom devetogodisnjeg koristenja Linuxa i otvorenog koda u skolama Valencije ostvarena je usteda od gotovo 37 milijuna Eura. Radi se o Lliurexu - posebno prilagodjenom Edubuntuu za potrebe tamosnjih skola. Dostupan je u nekoliko izdanja (home, school, enterprise), opremljen je razlicitim alatima za specificne potrebe obrazovanja i potpuno je besplatan za ucenike i djelatnike. Za njegovo uvodjenje i primjenu zaduzeno je Ministarstvo financija i uprave, a instariran je na priblizno 110,000 racunala.
Isto tako, LibreOffice, instaliran na oko 120,000 racunala, je donio ustedu od priblizno 2 milijuna Eura.

http://m.softpedia.com/valencia-schools ... 53267.html
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Re: Valencia ustedila 37 milijuna Eura u skolama

Post Postao/la Abzeenth »

Zanimljivo, opet vijest o tome iz Španjolske. Oni su, ako se ne varam, imali nekih gadnih financijskih problema, tj. kriza ih je jako pogodila, baš kao i nas. Korištenje otvorenog softvera je jedan - istina, možda ne ogroman - ali vrijedan način uštede. Mora da naši vladari zabrijavaju da kod nas nije tako grozno i da nam to ne treba, pa zato ne viđamo ovakve domaće vijesti pface
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Bezeciram za naslovnicu.
coolaid

Post Postao/la coolaid »

Pa, nama to netreba. Par milijuna €, pa kaj ti je to.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Niti milijarda eura ustede! Pih!
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

@Abzeenth - Imali su financijskih problema, ali su se sad već gotovo pa u cijelosti izvukli. U svakom slučaju, bolji način uštede od ukidanja subvencija za prijevoz učenicima pface
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Bolje smanjiti place uciteljima! Sta ta bagra profesorska ima dobivati place?! Tisucu kuna po glavi im je dosta!
Pa da vidis ustede!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Suko je napisao/la:Bolje smanjiti place uciteljima! Sta ta bagra profesorska ima dobivati place?! Tisucu kuna po glavi im je dosta!
Pa da vidis ustede!
I liječnicima isto! Iako, osobno imam jak dojam da je jedini razlog zašto se nitko sa linuxom neće pozabaviti jer:

1) nisu toga ni svjesni
2) usudit ću se stati na strnau 4ndya i reći da je onaj ured za poluarizaciju, stratešku analizu itd zakazao masivno (bez obzira jel to bila njihova krivnja ili ne)
3) nijedan političar, čak i koji zna za linux, nije u stanju iz toga izvuči politčku korist pa se neće sa time pozabaviti

Dodatno, kada se i bi to napravilo, garant bi kod nas to išlo navrat na nos (kao i sve ostalo), pa bi završilo u fijasku, monstruoznim troškovima, problemima i ispalo bi da smo mogli biti na windowsu još 50 godina dok ne kompenziranom nove troškove (em zbog nesposobnosti, em zbog pandana farbanja tunela).
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

shrike je napisao/la: Dodatno, kada se i bi to nbapravilo, garant bi kod nas to išlo navrat na nos (ko i sve ostalo), pa bi završilo u fijasku, monstruoznm troškovima, problemima i ispal obi da smo mogli biti na widnowsu još 50 goidna dok ne kompenziranom nove troškove (em zbog nesposobnosti, em zbog pandana farbanja tunela).
Evo baš ovo! Pogodio si srž problema!
Što god bi moglo poći krivo mi bi napravili krivo! To bi bio takav fijasko da bi nam se još desetljećima u Microsoftu smijali i sprdali se s nama.
Gandalf
Spol: m
Kontakt:

Post Postao/la Gandalf »

shrike je napisao/la:1) nisu toga ni svjesni
Jesu, ali je zarada puno veća na Microsoftovom softwareu, barem za pojedince.

Od ljudi od struke, fakultetski obrazovanih informatičara, FER-ovaca i inih, sam čuo izmotavanja na tu temu poput:
- Linux ne funkcionira kada se koriste neki napredniji programi (CAD i sl.)
- neupotrebljiv za neki ozbiljniji rad (valjda su mislili na znanstveni rad)
- neupotrebljiv za grafiku
- neupotrebljiv za video editing
- neupotrebljiv za multimediju (Čudno je kako im je promaklo da većina uređaja tipa DVD i BlueRay playeri, kojekakvi micro kontroleri, mobiteli, igraće konzole, itd. rade na Linuxu.)
- loš za ozbiljnije korištenje u mrežama
- poluproizvod koji ima sprčkan kod jer ga svatko piše, svatko ga se hvata i isto tako odustaje pa je u pravilu vječito nedovršen

... i tako da ne nabrajam.
Odgovori