Intel plaća kaznu od 1.06 milijardi EUR

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
JH-IM
Spol: M

Intel plaća kaznu od 1.06 milijardi EUR

Post Postao/la JH-IM »

http://www.nytimes.com/2014/06/13/busin ... .html?_r=0
BRUSSELS — A top European court on Thursday upheld a record fine of 1.06 billion euros imposed five years ago on Intel, the world’s largest computer chip maker, by Europe’s top antitrust authority.

The European Commission levied the fine, equivalent to $1.44 billion, in 2009 after it accused the American company of abusing its dominance in the computer processor market by offering rebates to computer makers who used its chips more than other brands.

Intel had been appealing a decision where it was found to have offered illegal rebates to computer makers that used fewer or no chips made by its main competitor, Advanced Micro Devices, which brought the initial complaint against Intel in Europe.
Grof
Site Admin

Re: Intel plaća kaznu od 1.06 milijardi EUR

Post Postao/la Grof »

pa mogao si tih par rečenica i prevesti, za engleze je tu i tako link na vijest ;)
eQuivalent
Spol: M
Kontakt:

Re: Intel plaća kaznu od 1.06 milijardi EUR

Post Postao/la eQuivalent »

Po meni najgluplja kazna koja je mogla da se dodeli. I što je još gore, mešanje u unutrašnje poslovanje firme. Svako ima pravo da favorizuje onog ko od njega kupuje i ko mu pravi profit. Problem bi bio da je bio mito i slične nelegalne aktivnosti, ali ovo ...
Ukratko, prodajem procesore. Od mene se snabdevaju 1000 njih, ali samo 20 njih uzima isključivo od mene, 980 drugi uzimaju i od drugih proizvođača. Šta ću da radim, kako da ih nagradim? Snizim cenu, dam im rabat, kako bih ih zadržao i podstakao da još više uzimaju i bolje prodaju svoje računare, da budu konkurentniji.
Ne vidim šta je u tome loše, slobodno tržište.
Odgovori