Potpuno gnušanje KDE-om, uvjerite me suprotno.

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Branimir
Spol: M
Kontakt:

Potpuno gnušanje KDE-om, uvjerite me suprotno.

Post Postao/la Branimir »

Pozdrav ekipo.

Nažalost prdnijelo mi je stolno računalo gdje sam ponosno vrtio Debian s XFCE-om, iskreno ni ne znam koju inačicu, valjda testing i sad sam primoran koristiti laptop Asus K53E (i3 proc nešto simo tamo 2gb rama), na kojem sam davno prije instalirao Linux Mint s KDE 4.8.5 verzijom.

Nisam fan KDE-a uopće, a evo prošli tjedan dana je kod mene pobudilo, već otprije poznato gnušanje ovim grafičkim sučeljem, ali da ne trolam sada, da se držim bitnog, pa da krenem...

Dodavanje stvari u tray ruši Plazma desktop. Shutdown ponekad ruši plazma desktop. Promjena vremenskih prilika ponekad ruši desktop. Dnevnik u 19:30 rušit Plazma desktop.

Postoji li ijedna verzija KDE-a čiji plazma desktop se ne ruši prilikom korištenja najobičnij funkcija istog? Ovakvi slični problemi su mi poznati od početaka 4.x verzije KDE-a, te se uvijek desi neki error, bug, bilo da se radilo o ddesnom kliku na panel ili nedajbože promjena vremena u satu.

Nadalje, kako sam koristio XFCE dugo, navikao sam se na spartanski izgled i poprilično limitirane tray aplikacije, doduše sad kad koristim KDE, mogu reć da su prije limitirane KDE tray aplikacije nego XFCE-ove.

Evo npr aplikacija za monitoring temperature u trayu u KDE 4.8.5 ima grafički prikaz. Bravo programeru, nadam se da ti ta siva crta puno daje informacija, jer si onemogućio da se postavi tekst, dakle obična dva broja koji pišu u trayu kolika je temperatura sistema!!! Ali zato moš postavit keyboard shortcut i shareat na mrežu!! a?

Nadalje, kad sam se već dočepao KDE-a, on ima plazma widgete, ok super, ajde de da vidim jel to može išta bolje od conkya....

Uzalud sam se nadao da ću naći widget za desktop koji prikazuje RSS vijesti sa slikama. Dakle najobičniji widget app kakvih ima valjda 10tak za android mobitele (koristim jedan na Alcatelu), je bolje napravljen od svih RSS widgeta za desktop, jer samo jedan ima opciju da pokazuje malu fotku vijesti i da je rješeno u nekoliko redaka. Pitate se zašto onda prigovaram? E pa zato jer na 4.8.5. taj widget uopće ne radi, ne loada vijesti, ništa. Drugi RSS widgeti rade, ali su poprilično banalni i bukvalni, jedan redak teksta ili slično, bez mogućnosti povlačenja fotografija, nekog formatinga naslova i slično.
Ajde, dobro, otvorit ću cyclingnews svaki dan 3x puta pa mi ne treba widget.
Možda bih mogao pratiti twitter postove svojih omiljenih bicilista preko widgeta.
A možda i ne, jer postoji samo jedan plazma widget za twitter koji je očito pisan za generalno bloggin, a ne za twitter.

Evo upravo gledam u panel i notification ikona je odjednom otišla skoro pa u sredinu panela, a lijevo od quicklauncha je praznina jer je nakon zatvaranja firefoxa panel zaboravio da tu više nema prozor u panelu. Tako da je sad, App launcher menu, show desktop, file manager, zatim jedno 400 pixela ničega, pa onda tabovi za Chromium i Pidgin. I nije da se ovo jednom desilo.

Što dalje? Ne znam, da li upgradeati na 4.9.x neku verziju? Radi RSS widgeta koji navodno radi tamo, i očekivat da pola drugih stvari opet ima bugove, jer očito kad jednu rupu zakrpaju, druga se stvori. Nisam zainteresiran za android style operativni sustav, već sam htio iskoristiti mogućnost kde widgeta, no očito osim šarenila, tu nikakva funkcija ne postoji.

Komentari, prijedlozi, psovke, za sve sam otvoren, ali neću dirat distru jer se žena navikla na KDE-a, pa da onda izvučem što mogu iz nje.

Pohvale za naravno izgled, upravljanje displejima (koristim monitor uz laptop i još na tv prek hdmi i to sve radi odlično!).

ps: probat ću skinut neki widget za temperaturu, bar tih ima desetak, za razliku od RSS widgeta koje sam sve probao
stefan
Moderator

Re: Potpuno gnušanje KDE-om, uvjerite me suprotno.

Post Postao/la stefan »

Što si izgubljen u vremenu? KDE 4.8 je izdan prije 2 godine. I, ako se dobro sjećam, baš 4.9 je bila verzija koja je imala golem korak u stabilnosti. A ni ne znam koliko je to dobro posloženo na Mintu...

Što se tiče Plasme, ja sam mišljenja da je ekstremno stabilna. Ne sjećam se kada sam naišao na bug bilo koje vrste...

A widgeti... tu možda imaš pravo... vizualno znaju biti loši u nekompatibilnoj plasma temi. ja ih ne koristim baš. Ali sumnjam da nema neki dobar za RSS...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
holden

Post Postao/la holden »

KDE? Uzmi guštera i bog da te vidi. :)
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

I ja ovako laički procjenjujem da bi openSuse najbolje trebao tjerati KDE.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Meni bolje radi na Archu nego na openSUSEu. Imam suseta live, pa možda zato. :P
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ja na debian wheezy imam kde 4.8.4 i radi dosta stabilno. Moglo bi mrvu bolje, ali nije ni tako kao što opisuješ.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ja imam Mint 13 koji je originalno izašao s...ne sjećam se kojom verzijom KDE-a, ali sam ju uredno updejtala kako su se pojavljivale nove verzije u backportsu, i sad imam 4.13.0. Imala sam stvarno svakakvih problema, da ne kažem sranja, s KDE-om, ali ništa ovako kao što je opisano u prvom postu. :pogled_dolje

Moj savjet bi prije svega bio: pregledati KDE-Look i KDE-Apps.org, sigurno se može naći appleta tj. plasmoida koji će obavljati posao bolje od ovih koji ne valjaju.

Ovo što ti se ikone na panelu pomiču - je li opcija "Lock widgets" uključena? Je li na panelu možda označeno "Set Flexible Size"?

Uglavnom, da...trebalo bi updejtati na najnoviju stabilnu verziju i vidjeti kako će se ponašati. Tako bih barem ja napravila.
Branimir
Kontakt:

Ok, okušat ću se apgrejdat sustav na zadnji Mint, koji pretpostavljam ima aktualni KDE, jer nemam baš vremena učit se na yast, koristim Debianoide godinama, tako da sam tu doma, pamtim Suse od prije 5 il 6 godina i nije bila neka znanost, ali jednostavno, nemam baš vremena prešaltavat se na drugu paket menadžer...

Nažalost žena se navikla i podatci su joj na Mintu tako da ić gazit pa kopiravat, nemam baš volje, mada imam odvojenu /home particiju tako da mogu bez frke frknut drugi OS gore i zadržat korisničke podatke... Al aj prvo da vidim noviji Mint, pa ako je kanta, onda ću ipak Suse...

ps: panel je lockan, kad pomećem sve što oću iza traya i u quicklaunch, uvijek zalockam panel
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Pa ne moraš nužno instalirati novi Mint. Instaliraj samo novi KDE. Dodaj backports repozitorij i napravi update. Ni ja nemam najnoviji Mint, ali imam najnoviji KDE. :pogled_dolje
Branimir
Kontakt:

Ok, iskreno instalirao sam Mint tamo prije xy godina i nemam pojma koji je, al siguran sam da Ubuntu based, a nemam pojma kako oni održavaju, dal mogu na verziju 13 minuta preko backportsa noviji KDE staviti...

Zapravo sad kad gledam, mogao bih skinut Debian Testing, s njime ide 4.11.3 :D :D :D :D
Zaključano