[RIJEŠENO] Non-System disk or disk error

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Nenson
Spol: M

[RIJEŠENO] Non-System disk or disk error

Post Postao/la Nenson »

Pozdrav,

Instalirao sam Linux Mint Debian 64bit na HP 6730b sa 840EVO 120GB ssd diskom.
Napravljene su 3 particije root 30GB (/dev/sda1), swap 2GB (/dev/sda2) i ostatak home partition (/dev/sda3).
Grub je instaliran na (/dev/sda).

Nakon instalacije restartam laptop i pojavi se sljedeći error: "Non-System disk or disk error replace and strike any key when ready".

Pokušao sam sa GPT i MBR particijskim tabelama kao što su mi predložili na linux mint forumu, ali to nije pomoglo.

UEFI boot je disablean u biosu, ali i ako ga enableam ne riješi problem.

Ugl. ako netko ima nekakvih prijedloga što bih mogao pokušati, pucajte :-D
Zadnja izmjena: Nenson, dana/u 06 svi 2014, 08:07, ukupno mijenjano 1 put.
bertone
Site Admin

Re: Non-System disk or disk error

Post Postao/la bertone »

Što znači da je UEFI boot disable u BIOS-u kad na lapu imaš BIOS, a ne UEFI szbunjen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
zvir

Post Postao/la zvir »

Brzinski pogled na opis dotičnog laptopa kaže da ima podršku za UEFI. Poruka o kojoj je riječ se pojavljuje ako BIOS/UEFI ne može na disku naći boot loader. To znači da treba ispravno instalirati boot loader. To se može na dva načina, boot u live okruženje pa chroot u intaliranu distribuciju, ili svježom instalacijom i reparticioniranjem diska. Budući da je, koliko sam shvatio, instalacija svježa i na njoj nema ničega bitnog, preporučujem drugu opciju.

E sad. Problem s LMDE je što je tek u zadnjoj verziji (prošlomjesečnoj) dobio podršku za UEFI boot, pa nisam siguran koliko je pouzdan. Ako nije baš bitno da bude LMDE, bolje bi bilo da instaliraš Debian, njegov UEFI boot provjereno funkcionira (evo ja pišem s njega ;) ).

Za koji god se sustav odlučio, postupak je više manje isti:

1. Osposobiti UEFI boot (znači ne BIOS/Legacy)
2. Pronaći UEFI-enabled instalacijski image OS-a, i kopirati ga na nekakav USB ili nešto. kod UEFI-ja, dovoljan je samo copy/paste, nema potrebe za komplikacijama poput instaliranja gruba na USB. Bitan detalj: USB mora biti FAT32 formatiran.
3. Uštekati USB, upaliti komp, bootati s USB-a u UEFI modu. Nekad zna ponuditi i stari mod, ali ne uzeti to. Pokrenuti instalaciju.
4. Particioniranje. UEFI zahtijeva GPT particionirane diskove. Particioner ugrađen u installer je sposoban to napraviti (valjda, Debianov jest, ne znam za LMDE). Prva particija _mora_ biti veličine 100-200MB, FAT32 formatirana. To je UEFI boot particija, na nju se stavljaju bootloaderi. Poslije toga particioniraj kako želiš. (možda bi bilo najbolje samo ga pustiti da particionira po defaultu, i onda provjeriti što je napravio, za svaki slučaj?)
5. Pusti ga da se instalira, sve kao i da je BIOS-bazirani sustav. Poslije reboota bi trebalo raditi.

Problem je mogao nastati bilo gdje među ovim koracima. Vidim da nisi spomenuo boot particiju, možda si probao particionirati sam, u UEFI modu, a nisi znao da ona mora postojati?

P.S. Nisam se previše igrao s SSD-ovima, ali mislim da je stavljanje swapa na njega loša ideja. SSD-ovi nisu robusni kao klasični diskovi, imaju ograničen broj ciklusa čitanja i pisanja. A ako često koristiš swap, to će ga brže ubiti. Ja bih ga, ako je ikako moguće, stavio na drugi disk.
Beware of programmers who carry screwdrivers.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Mislim da nece. SSD i USB stick flash memorija nisu jedno te isto. SSD je rađen baš s namjerom da može biti izdržljiv kao mehanički hard disk. Btw, sto mislite gdje Windoze stavljaju svoju swap datoteku u slucaju SSD diska? ;)
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Grof je napisao/la:Mislim da nece. SSD i USB stick flash memorija nisu jedno te isto. SSD je rađen baš s namjerom da može biti izdržljiv kao mehanički hard disk. Btw, sto mislite gdje Windoze stavljaju svoju swap datoteku u slucaju SSD diska? ;)
Zvir dobro kaže. Windowsi daju opciju ako vide SSD u sustavu da swap ide na obični hard ili u RAM memoriju (čudno ali istinito) a na SSD samo ako drugačije nije moguće, upravo zbog toga što SSD ćelije imaju ograničen broj zapisa čak i uz spread algoritme kontrolera.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ma sve je to OK no koliko ljudi poznajete, a da im je krepao SSD.. ja ni jednog što za HDD ne mogu reći (meni su krepala dva WD black od 640 GB koji su navodno trajni).. i to mislim na period unazad 4-5 godina.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Nenson

Post Postao/la Nenson »

Hej,

hvala vam na brzim odgovorima, na linux mint forumu mi nisu još uvijek niš odgovorili :hmm
ugl. probao sam i sa boot particijom od 512mb (zaboravio sam napomenuti)

@zvir, dakle enableam uefi boot, formatiram sa gpt shemom, napravim prvu particiju po fat32 shemi od 200mb...

pitanje, dali instaliram grub na tu fat23 particiju (ako je moguće), nije mi baš jasno ili da odznačim instaliranje gruba, ali kako će se onda bootati?

u krajnjem slučaju ću napraviti sa onim automatskim particioniranjem (root+home) pa ću vam javiti što se desilo

::bravo
zvir

Post Postao/la zvir »

Grub se mora instalirati, ali... Iskreno, nisam siguran gdje. :/ Blaženi debian ga sam instalira na pravo mjesto. :) Valjda bi funkcioniralo na /dev/sda. Problem je s tim UEFI-jem što svaki proizvođač ima svoju ideju kako bi ga trebalo implementirati, nije pretjerano standardiziran. Ja navijam za Debian i defaultno particioniranje. :)
Grof je napisao/la:Mislim da nece. SSD i USB stick flash memorija nisu jedno te isto. SSD je rađen baš s namjerom da može biti izdržljiv kao mehanički hard disk. Btw, sto mislite gdje Windoze stavljaju svoju swap datoteku u slucaju SSD diska? ;)
SSD-ovi i flash memorije su napravljeni od iste vrste čipova. SSD možda je manje osjetljiv na mehaničke kvarove od HDD-a (razumljivo, budući da nema pokretnih dijelova), ali još uvijek ima ograničen broj ciklusa pisanja i čitanja.
Bertone je napisao/la:Ma sve je to OK no koliko ljudi poznajete, a da im je krepao SSD.. ja ni jednog što za HDD ne mogu reći (meni su krepala dva WD black od 640 GB koji su navodno trajni).. i to mislim na period unazad 4-5 godina.
Ja općenito ne znam puno ljudi koji imaju SSD. That being said, ne znam nikoga kome je krepao. :) Kupio sam si jedan prije par dana, ali mi još stoji zapakiran, jer nemam volje instalirati opet sve. XD A ja imam dva WD diska (jedan od terabajta, jedan od 320 giga , ali nisu Black), koji rade već nekoliko godina skoro bez prestanka. Nema ni traga nikakvim oštećenjima. Isto i s jednim mojim Samsungom. Valjda si samo naišao na lošiji batch. Također, Black serija je, koliko sam upućen, optimizirana za performanse, što bi ga značilo veći RPM, što onda znači veća temperatura, veća mogućnost da nešto ogrebe površinu itd.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

WDB su imali garanciju pet godina za razliku od blue i green koji su imali tri, baš i razloga što su napravljeni za teški rad i da traju.. međutim mauna, vjerojatno sam naletio na lošu seriju :(

Usput, malo sam gledao po netu.. i taj lap iz teme ima nekakav prastari UEFI (revizije idu od F1 do F20) i za kojeg sam našao brdo postova po stranim forumima gdje su ljudi imali problema i Vistu instalirati.. hebo ih UEFI, kaj fali klasičnom BIOS-u osim kaj BB slabije vidi :twisted:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
zvir

Post Postao/la zvir »

Ma dobro, ajmo pomoći čovjeku da natjera sustav da radi, ne raspravljati koji disk je bolji. :D

A UEFI kao ideja i nije loš. Meni se recimo sviđa njegov način traženja bootloadera. Imaš particiju na koju kopiraš loader, i adio. Nema komplikacija s boot sektorima. A sviđa mi se i činjenica da GPT particionirani diskovi mogu imati više od 4 primarne particije, napokon više ne moram raditi tko zna kakve akrobacije da bih si složio multi-boot sustav. :D I sustav se direktno boota u 64bitni mod, nema akrobacija kao prije, kad bi se BIOS bootao u 16 bita, pa inicijalizirao u koracima više instrukcije. Nisam siguran jel to što mijenja po performansama ili ponašanju, ali eto, nek se nađe. :)

Ontopic: @Nenson: Ide li?
Odgovori