Brzinski pogled na opis dotičnog laptopa kaže da ima podršku za UEFI. Poruka o kojoj je riječ se pojavljuje ako BIOS/UEFI ne može na disku naći boot loader. To znači da treba ispravno instalirati boot loader. To se može na dva načina, boot u live okruženje pa chroot u intaliranu distribuciju, ili svježom instalacijom i reparticioniranjem diska. Budući da je, koliko sam shvatio, instalacija svježa i na njoj nema ničega bitnog, preporučujem drugu opciju.
E sad. Problem s LMDE je što je tek u zadnjoj verziji (prošlomjesečnoj) dobio podršku za UEFI boot, pa nisam siguran koliko je pouzdan. Ako nije baš bitno da bude LMDE, bolje bi bilo da instaliraš Debian, njegov UEFI boot provjereno funkcionira (evo ja pišem s njega

).
Za koji god se sustav odlučio, postupak je više manje isti:
1. Osposobiti UEFI boot (znači ne BIOS/Legacy)
2. Pronaći UEFI-enabled instalacijski image OS-a, i kopirati ga na nekakav USB ili nešto. kod UEFI-ja, dovoljan je samo copy/paste, nema potrebe za komplikacijama poput instaliranja gruba na USB. Bitan detalj: USB mora biti FAT32 formatiran.
3. Uštekati USB, upaliti komp, bootati s USB-a u UEFI modu. Nekad zna ponuditi i stari mod, ali ne uzeti to. Pokrenuti instalaciju.
4. Particioniranje. UEFI zahtijeva GPT particionirane diskove. Particioner ugrađen u installer je sposoban to napraviti (valjda, Debianov jest, ne znam za LMDE). Prva particija _mora_ biti veličine 100-200MB, FAT32 formatirana. To je UEFI boot particija, na nju se stavljaju bootloaderi. Poslije toga particioniraj kako želiš. (možda bi bilo najbolje samo ga pustiti da particionira po defaultu, i onda provjeriti što je napravio, za svaki slučaj?)
5. Pusti ga da se instalira, sve kao i da je BIOS-bazirani sustav. Poslije reboota bi trebalo raditi.
Problem je mogao nastati bilo gdje među ovim koracima. Vidim da nisi spomenuo boot particiju, možda si probao particionirati sam, u UEFI modu, a nisi znao da ona mora postojati?
P.S. Nisam se previše igrao s SSD-ovima, ali mislim da je stavljanje swapa na njega loša ideja. SSD-ovi nisu robusni kao klasični diskovi, imaju ograničen broj ciklusa čitanja i pisanja. A ako često koristiš swap, to će ga brže ubiti. Ja bih ga, ako je ikako moguće, stavio na drugi disk.
Beware of programmers who carry screwdrivers.