Maximum file size

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
krpavlic
Kontakt:

Maximum file size

Post Postao/la krpavlic »

Bok svima!

Na faksu sam danas skinuo mandrivu 2009 dvd verziju od 4,3 GB brzinom 9 MB/s, moram se pohvaliti, (da, dobro ste čuli, megabajta!) :) ali nikako to nisam uspio staviti na usb. Na 4 GB mi je izbacio grešku, sad se točno ne sjećam koju, no u razgovoru okolo sam došao do zaključka da postoji nešto što se zove maximum file size i iznosi upravo 4 GB. Zanima me jel se to odnosi na moj usb (SanDisk Cruizer contour od 8 GB) ili na sam OS, u ovom slučaju Ubuntu? Kako to mogu zaobići, osim prženjem na DVD? Jel se nekako može taj file razbit u dvije arhive (zip ili sl.)?

Hvala,
Krešo.
Markec
Spol: M

Re: Maximum file size

Post Postao/la Markec »

krpavlic je napisao/la:Bok svima!

Na faksu sam danas skinuo mandrivu 2009 dvd verziju od 4,3 GB brzinom 9 MB/s, moram se pohvaliti, (da, dobro ste čuli, megabajta!) :) ali nikako to nisam uspio staviti na usb. Na 4 GB mi je izbacio grešku, sad se točno ne sjećam koju, no u razgovoru okolo sam došao do zaključka da postoji nešto što se zove maximum file size i iznosi upravo 4 GB. Zanima me jel se to odnosi na moj usb (SanDisk Cruizer contour od 8 GB) ili na sam OS, u ovom slučaju Ubuntu? Kako to mogu zaobići, osim prženjem na DVD? Jel se nekako može taj file razbit u dvije arhive (zip ili sl.)?

Hvala,
Krešo.
moram te ispraviti 9 MB/s nije megabajta nego megabita u sekundi. Tako se mjeri brzina prijenosa podataka

ima winrar tu opciju da rasječes na dva djela. ali jos nisam cuo za linux alat koji to može. Treba malo istražiti .
krpavlic
Kontakt:

E to me i zanima, jer ono što ima u linuxu ne nudi nikakve opcije za količinu file-ova.
Ma nije megabita, nego baš megaBAJTA, jer je file (4,3 GB) bio dolje za 15-ak minuta, you do the math. ;) Jesam početnik u linux-u, ali ne i u računalima općenito. Ima faks bolesnu vezu, a server s kojeg sam skdao je neki rumunjski.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

krpavlic je napisao/la:Bok svima!

Hvala,
Krešo.
To nema veze ni sa stickom ni sa OS-em, nego sa sustavom datoteka kojeg imaš na sticku. 99.99% (ako ne i 100%) usb stickova koristi FAT32, kojemu je ograničenje veličine jedne datoteke 4 GB. Možeš recimo stick formatirati u NTFS, pa ćeš tada moći gore stavljati i puno veće datoteke, a bit će ti čitljiv/pisiv pod windowsima i pod linuxom (nisam jedino siguran za macOS). Što se tiče razbijanja na više arhiva - učini to pod winsima sa winrarom ili power archieverom. Nisam još imao potrebu za tim pod linuxom, no istražit ću kako to napraviti i pod linuxom.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Markec je napisao/la: moram te ispraviti 9 MB/s nije megabajta nego megabita u sekundi. Tako se mjeri brzina prijenosa podataka
jok! 9 MB/s je devet megabajta u sekundi, a 9 Mbps je 9 megabita u sekundi. Zapravo su ISO jedinice MiB/s i Mibit/s, dok se MB/s i Mbps nastoje istrijebiti.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
krpavlic
Kontakt:

DoDo je napisao/la:To nema veze ni sa stickom ni sa OS-em, nego sa sustavom datoteka kojeg imaš na sticku. 99.99% (ako ne i 100%) usb stickova koristi FAT32, kojemu je ograničenje veličine jedne datoteke 4 GB. Možeš recimo stick formatirati u NTFS, pa ćeš tada moći gore stavljati i puno veće datoteke, a bit će ti čitljiv/pisiv pod windowsima i pod linuxom (nisam jedino siguran za macOS). Što se tiče razbijanja na više arhiva - učini to pod winsima sa winrarom ili power archieverom. Nisam još imao potrebu za tim pod linuxom, no istražit ću kako to napraviti i pod linuxom.
Mislim da ću najvjerojatnije napraviti ovo prvo, format u NTFS.
Hvala!
Markec

Post Postao/la Markec »

sorry zamjenio sam mb sa mbps
nisam na faksu, da jesam bio bi mi megabajt u sekundi poznat :)
centar137

Post Postao/la centar137 »

Za cjepanje datoteka pod Unixom se moze koristit komanda split

Kod: Označi sve

split(1)                 - split a file into pieces
Za spajanje cat.

Npr.

Kod: Označi sve

Split -b 3900M ime_fajla ime_dijela
cat ime_dijelaaa ime_dijelaab > ime_fajla
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi