Koliko je Linuxu potrebno prostora na disku?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
marino93

Koliko je Linuxu potrebno prostora na disku?

Post Postao/la marino93 »

Pozdrav,
Ovo je moj prvi post na forumu :-)

...vec imam jedan problem, i prije nego što sam uopće pokušao instalirati Linux :-D

Zanima me koliko je diskovnog prostora potrebno Linuxu za normalan rad?
Ovo pitam zato što sam upravo kupio novi laptop. Na njemu mislim držati winxp i linux na dual-bootu.

Problem je što ne znam kako ću rasporediti particije na disku (kapaciteta 250 GB). Znam da su Linuxu potrebne 3 particije, ali ne znam koliko bi svaka trebala zauzimati prostora.

Također znam da bih trebao imati jednu particiju na kojoj i Winxp i Linux mogu pisati.
Je li sigurno dati Linuxu da piše po ntfs particijama? Ili je ipak bolje napraviti jednu fat32 particiju umjesto ntfs?

Mogu li ovako rasporediti particije:
-radni disk: 100gb
-winxp: 15 gb
-winxp (za aplikacije): 50 gb
-linux /: ??gb
-linux /home: ??gb
-linux swap: ??gb

Treba li mi još koja particija?
centar137

Re: Koliko je Linuxu potrebno prostora na disku?

Post Postao/la centar137 »

marino93 je napisao/la:Mogu li ovako rasporediti particije:
-linux /: ??gb
Po mojoj procjeni dosta je 3-6 GB. Opet ovisi dal ces eksperimentirat s raznim programima, grafickim suceljima i slicno. Za tu namjenu mislim da bi bilo dosta 15 GB
-linux /home: ??gb
Ako ne mislis skidat stvari s neta u home folder dosta je 1 GB. A ovisi i gdje ces drzat mailove i sl.
-linux swap: ??gb
Stavi koji MB vecu nego sto imas RAMa. Da mozes hibernirat sistem.
Treba li mi još koja particija?
Mozes razdijelit podatkovnu particiju, radi neke sigurnosti. Nije nuzno, ali moze dobro doc.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

Za swap je minimalno potrebno 250mb a preporuka je 1gb. AKo budes stavio vise mislim da nebudes dobio nista. Jedino mozes staviti vise ako bude noviji linux to tražio.

A sve ostalo sto kaze centar137 je ok :)
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

marino93 je napisao/la:Pozdrav,
Također znam da bih trebao imati jednu particiju na kojoj i Winxp i Linux mogu pisati.
Je li sigurno dati Linuxu da piše po ntfs particijama? Ili je ipak bolje napraviti jednu fat32 particiju umjesto ntfs?
ahoj i tebi,,,,,,, nemoras imati "posebnu" particiju na koju ce i XP i linux moc pisati jer ce ti linux bez problema vidjet sve tvoje ntfs particije i bude fino mogao (sasvim sigurno naravno) pisati po njima ;)

za koju distribuciju si se odlucio?
centar137

Post Postao/la centar137 »

speedy je napisao/la:
marino93 je napisao/la:Pozdrav,
ahoj i tebi,,,,,,, nemoras imati "posebnu" particiju na koju ce i XP i linux moc pisati jer ce ti linux bez problema vidjet sve tvoje ntfs particije i bude fino mogao (sasvim sigurno naravno) pisati po njima ;)
Ovo nisam ni vidio u originalnom postu :D
Lako se ext2/3 particije mogu citat/pisat iz windowsa, uz pomoc malog programcica zvanog ext2fs. Mislim da je bolje od NTFS (a pogotovo od FAT32) jer imas standardni Linux FS sa standardnim Linux dozvolama, itd.
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Odgovori