Trojanac koji pogađa Linux

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

barab4

Trojanac koji pogađa Linux

Post Postao/la barab4 »

Vidio danas na bugu, dajem link gdje je bolje objašnjeno
http://www.zdnet.com/linux-desktop-troj ... 000019175/

Nisam stručnjak za sigurnost, ali me uopće ne iznenađuje. Koliko god da mi je Mint stabilan, opet svaki tjedan primjetim neke bugove, a gdje ima bugova ima i sigurnosnih propusta (gdje ima dima, ima i vatre). :hmm
krofna
Spol: M

Re: Trojanac koji pogađa linuxe

Post Postao/la krofna »

:lulz Ovo je FUD. Nije problem napisati virus za linux, problem je natjerati nekoga da ga pokrene. Mentalitet prosječnog linux korisnika je "svi paketi koji mi trebaju u repozitoriju su, ako nisu, sam kompajlam".
Pravi problem zašto windows ima probleme s virusima je mentalitet korisnika "ako mi treba program, guglam i skidam .exe dok ne nađem onaj koji rješava problem"
b4sh

Post Postao/la b4sh »

Pokusavaju ali netreba zaboraviti da linux nije windows :kava
"The quieter you become, the more you are able to hear...."
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

krofna je napisao/la::lulz Ovo je FUD. Nije problem napisati virus za linux, problem je natjerati nekoga da ga pokrene. Mentalitet prosječnog linux korisnika je "svi paketi koji mi trebaju u repozitoriju su, ako nisu, sam kompajlam".
Pravi problem zašto windows ima probleme s virusima je mentalitet korisnika "ako mi treba program, guglam i skidam .exe dok ne nađem onaj koji rješava problem"
Bingo! :thmb-up

Dok god koristimo slobodne programe koje ili sami kompajliramo ili uzimamo iz provjerenih repozitorija prave opasnosti nema. Ovo je još jedan razlog zašto "ne" vlasničkome. ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Procitajte tekst na nasoj naslovnici.
Radi se o samo jos jednom u nizu od Trojanaca za Linux.
Siri se mailom i drustvenim mrezama. Potrebno ga je instalirati, program se ne moze instalirati sam.
Pa, ako instalirate nesto sto vam dolazi spam mailom, ili Fejstbukom, onda ste mozda i zasluzili tog trojanca. ;-)
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Re: Trojanac koji pogađa Linux

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

meni je zanimljivo dok se pojavi virus za linux to je odma HIT news, svi mediji pričaju o tome, jerbo je rijetkost, a negdje sam pročitao da svakih 16 minuta ima novi windows os virus i svakih 9 minuta nova varijanta već postojećeg virusa.
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
maks69
Spol: m

Post Postao/la maks69 »

Dok sam koristio windowse kao novi i neiskusan korisnik brao sam viruse samo tako. Pošto me zanima rad na kompjuteru uskoro sam sakupio znanja i iskustva. Ono što se meni također kod Windowsa čini kao problem nije vezano uz sam OS nego za korisnike. Npr. lik kupi "pilu" od 10000 kuna i onda na nju instalira crackan "NOD32" jer mu je 400 kn puno za AV. Da ne napominjem da je NOD32 kao najbolji AV najčešće i meta napada od hakera. Ja sam koristio AVAST i bio zadovoljan s njim. Drugi problem je software koji je dosta skup kao npr photoshop,NERO,tuneup utilities,ofice i sl. a ti programi samo skupljaju prašinu u kompu jer im ni ne trebaju niti ih znaju koristiti.Te programe ljudi skidaju sa stranica tipa best serials i sl. pa sa key generatorima ponekad skidaju i key strokere i razno maliciozno smeće. Prosječni windows korisnik ni ne želi učiti što je također po meni veliki problem. Ono što mi je tu smiješno je da za te programe postoje dostojne freeware alternative koje se mogu skidati direktno sa ovlaštenih stranica. Vrlo često ljudi isključuju AV da bi vidjeli nešto što im AV blokira.To je bio najveći problem kod windows firewalla koji zaista nije bio loš-dok se po njemu nije počelo prčkati od strane korisnika koji nemaju osnovno znanje.Jedina mana mu je bila što je sam firewall dozvoljavao svakom svašta.
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Ja nekidan instaliram na win instaliram neki program (ne znam ni koji niti za što mi je trebao) i ponudi mi "quick install" i "advanced install", ja naravno odem advanced kad ono 3 ili 4 ona toolbara i gluposti pa kliknuti na decline pa na onu kućicu da makne kvačicu da ne instalira, i tako za svaki od tih dok na kraju napokon nije i za dotični program došlo pa sam napokon kliknuo accept. I tu sada da je neki prosječan korisnik windowsa bio samo bi otišao na quick install i eto ti toolbara i smeća. I sad zaključujem da toliko windows korisnika crackirane stvari skidaju pa im možeš bez ikakvih problema u tu instalaciju ubacit svašta.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
+Tenja

Post Postao/la +Tenja »

dalibor.klobucaric je napisao/la:meni je zanimljivo dok se pojavi virus za linux to je odma HIT news, svi mediji pričaju o tome, jerbo je rijetkost, a negdje sam pročitao da svakih 16 minuta ima novi windows os virus i svakih 9 minuta nova varijanta već postojećeg virusa.
Nije ništa čudno s obzirom na to da su rijetkost, otud i veća pompa. Da MS sada dobije i 100 u minuti ne bi bila vijest jer se na to gleda pod normalno, pogotovo povijesno gledano koliko je bilo problema. Mac je isto bio tu dok mu popularnost nije narasla pa je platforma postala interesantnija, pogotovo što su korisnici već naviknuti (bez briga) o sigurnosti sustava, tim bolja "meta" za maliciozne namjere. :pogled_dolje
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Ma nije to zbog rijetkosti koliko zbog toga što Linux useri u uvijek govore kako niti nema virusa sa Linux pa čim tako jedan izbije odmah uzbuna.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Odgovori