Kako podignuti sustav OpenSUSE 12.3.

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

p. djira
Spol: M

Kako podignuti sustav OpenSUSE 12.3.

Post Postao/la p. djira »

Pored Windowsa 7 paralelno sam instalirao i OpenSuse 12.3. u 64-bitnoj verziji i KDE desktop okruženju. Nakon određenog vremena, dogodila se situacija koju mogu opisati ovako:
Na vrhu piše:Dobrodošli na linux as9i.site
Lijevo je mali prozor s dva tamna polja gore i doljea u sredini s jednim zelenim, gdje pise moje korisničko ime.
Ispod prozora je simbol za postavke - simbol zupčanika i simbol za gašenje/restartanje računala.
Desno od ovog prozora u istoj ravni je polje za upis korisničkog imena (koje bude upisano automatski) a ispod polje za zaporku. Kada unesem zadanu mu zaporku i kliknem na polje za prijavu, nakratko se zatamni desktop i ubrzo sve vrati u početno stanje. Pokušavao sam i sa svim opcijama unutar simbola postavki, sve se događa isto.
O kakvoj se situaciji radi, što bih trebao napraviti, ili bih trebao reinstalirati sustav ponovno. Hvala!
sumski
Moderator

Re: Kako podignuti sustav OpenSUSE 12.3.

Post Postao/la sumski »

Prvo, pogledaj klikom na "zupčanik", i provjeri da imaš odabrano KDE, KDE plasma workspace ili slično
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

meni se je slicno desilo sa krivim nvidia drjverima...

ctrl+alt+f1

i probaj updejtati pakete. mozda se samo sredi, iako sumnjam...

Sent from my Transformer using Tapatalk 2
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
p. djira

Hvala na pomoći ali nisam uspio ništa. Moguće je da me niste dobro razumjeli. Situacija koju sam naveo, događa mi se na tzv. ozdravnom zaslonom, tako da u Suse uopće ne mogu ući a kamoli što raditi, odnosno updejtati ga. pokušao sam i s ctrl+alt +F1
i ništa se značajno ne događa. Dobijem efekt restartanja-reseta i povratak na staro.
Što se menija na "zupčaniku" tiče, također sam probao svaku opciju ali ne ide.
Ovo inače pišem s Winowsa.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ctrl+alt+F1 te dovede u konzolu. Trebao bi videjti kompletno crni ekran na kojem piše Welcome to opensuse 12.3 i ispod login. Tu se logiraš i onda koa root pokreneš zypper update. Ne shvaćam št oti ovo "efekt restartanja-reseta" znači? Ako želiš reći da čim stisne šctr+alt+f1 ne dobiješ crni ekran na dulje od par sekundi jer se automatski resetira u početni logine, onda imaš ozbiljni problem. Sumnjam da se to dogodilo slučajno, već si morao nešto zeznuti oko grafičkog sustava.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shicy

Post Postao/la shicy »

da ti se nije možda keyboard layout promijenio? tj. upisuješ šifru na "američkoj" tastaturi, a prilikom instalacije si je upisao na "hrvatskoj" ili obratno?
p. djira

Ima tu nečega, ali mi samo korisničko ime i zaporka nemaju znakove hrvatske abecede kao npr. Š,Đ,Č,Ć... Kada prijeđem u terminal prihvaća upis korisničkog imena a zaporku (koja se sastoji samo od jedne brojke) ne, odnosno u retku za zaporku ne prihvaća upis nikakavog. Molio bih radi ekspeditivnosti ako je netko raspoložen da mi da svoju e-mail adresu putem koje bih mu poslao fotografiju zaslona gdje zastane pokretanje OpenSuse-a. Bilo bi vjerojatno lakše riješiti problem.
shicy

Post Postao/la shicy »

kad šifru upisuješ u terminalu, nećeš vidjeti ništa, ali samo upiši..to je dodatna mjera sigurnosti ;)
dakle, uđi u terminal i ukucaj username i password i stisni enter
onda ćeš kucat sljedeće:

Kod: Označi sve

setxkbmap hr
to će ti omogućiti hr tastaturu

Kod: Označi sve

passwd
i promijenit šifru u nešto drugo pa ćeš opet probat grafički se logirat
p. djira

Hvala svima. Riješio sam problem reinstalacijom.
shicy

Post Postao/la shicy »

to na linuxu ne bi trebala bit opcija, ali ajde, bitno da si riješio problem ;)
Odgovori