Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: Linux mint 14 mate - nakon godinu dana upotrebe

Post Postao/la Max Bunker »

@abzeenth
Hvala puno, ovo bi mi bilo vrlo korisno ako naucim kako dodati taj repo da se program nadogradjuje.

Pa i ovaj moj primjer pokazuje da smo nadogradnjom kernela rijesili dosta problemcica, tako da bih ja ipak rekao da su nadogradnje korisna stvar.

Malo skretanje : ponekad me onako grupno dovedete u nedoumicu. Naime, npr, jedan forumas je ovdje tvrdio da su moji problemi hardwerski i da je kriv basodredjeni uredjaj na kojeg pokazuje onaj izlist, a onda je herr sstublic rekao da to nema veze jer samojavlja da nemam flopy i odlicno je detektirao drajverski konflikt i pomogao mi to rjesiti. Onda i ovo sa dodavanjem rucno instaliranog programa i mogucnoscu nadogradnje tog oprograma, stav nekih forumasa je bio da je to nemoguce dok ovaj primjer od abzeenth pokazuje da se to ipak može.
Ja vjerujem da su svi savjeti pisani u najboljoj namjeri, ali ovo je nazalost jedna od boljki linuxa, i još uvjek mislim da bi jedna centralizirana kvalitetna pouzdana i pravovremena podrska na lokalnom jeziku mnogima pomogla u odluci da predju na linux,bez obzira kaj bi to mozda podsjecalo na microsoft... Ovo je super kaj ovdje netko si daje truda u pola dva nocu da mi odgovori, samo hlebinski bi bilo oočekivati da bu on ili ona uvjek tu kad ja zapnem. A da nekazem da bi netocni savjeti nestrucnih ljudi mogli nekome donijeti i nove štete, . I ja linux stvarno godinama koristim, i to je to, služim se njime ali kvarove neznam otklanjati.
Idem navuci pancirku sad za mogucu salvu neistomisljenika,,, hehheee :-)
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

Jednom mi je netko na forumu odgovorio (na sličnu nedoumicu) da softveraš problem pokušava riješiti softverski, a hardveraš hardverski.. i to je istina tako da od članova foruma dobivaš informacije i pomoć iz domene gdje su jači.. i drugog načina putem foruma nema jer nitko od nas nema uvid u tvoj hardver i pristup OS-u tj. softveru.

Neki centralni "call" centar pomoći korisnicima kojeg toliko priželjkuješ ne bi donio veći pomak od onog što možeš naći na forumu. Eventualno bi takav centralni centar pomogao ako bi u njemu radili ljudi koji bi izlazili na teren i otklanjali probleme.. no takve tvrtke zapravo i postoje u RH no pitanje je da li si kako kućni korisnik spreman platiti njihove usluge.

Ovo za nadogradnje da li su potrebne ili ne je također individualno.. ja sam prije dan dva išao ručno nadograditi svoj OS na kojem nisam radio update sigurno 3-4 mjeseca i to ne iz potrebe jer mi nešto nije radilo već zato kaj sam uhvatio malo vremena.. da nisam imao vremena ne bih ga još nadograđivao, a OS bi mi radio jednako kao i prije. Drugi primjer, prije pola godine sam čistio kuću i našao komp na kojem je bio instaliran Ubuntu 8.04 koji je zadnji put nadograđen možda krajem 2009. godine i znatiželje radi upalio sam komp i on najnormalnije radi iako je podrška za taj OS davno istekla.

I malo off topic, ali vezano je za pomoć korisnicima. Zadnjih par mjeseci sam imao probleme sa pristupom internetu i s telefonom operatera kod kojeg koristim usluge. Nakon xy telefonskih poziva i upućenih mailova dolazi u stan prvi tehničar koji konstatira da problem postoji, pokušava ga riješiti u centrali softverski.. zatim idući tjedan dolaze još dvojica koji problem pokušavaju riješiti i hardverski.. prije par dana je doišao i treći tehničar i riješio problem u 10 sekundi. Poanta problema je bila da su mi prije xy vremena bili također tehničari tog operatera i tom prilokm su mi izmiješali strujne adaptere tako da su mi na uređaj koji je trebao dobivati 12V spojili adapter koji je isporučivao samo 9V i nakon toga su krenuli problemi. Pitanje je sad zašto one prve dvije ekipe koje su mi početkom prošlog mjeseca bile u stanu nisu vidjele izmiješane strujne adaptere.. i pitanje je koliku su mi štetu napravili na uređajima koji su par mjeseci radili na neadekvatnim naponima + učestale prekide u usluzi koju sam im uredno plaćao.

Ovaj off topic sam ti napisao zbog tvog razmišljanja da ćeš od stručnjaka dobiti adekvatnu i stručnu pomoć. a od slabo upućenih članova foruma pomoć koja može prouzročiti kvar ili štetu.

I da, ako misliš da Microsoft u HR ima bolju besplatnu podršku za kućne korisnike živiš u velikoj zabludi, no kako više nemam spremljene mailove iz dopisivanja MS-a HR i mene iz vremena kada sam još koristio Win, bez adekvatne prezentacije dokaza, neću.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

Onda i ovo sa dodavanjem rucno instaliranog programa i mogucnoscu nadogradnje tog oprograma, stav nekih forumasa je bio da je to nemoguce dok ovaj primjer od abzeenth pokazuje da se to ipak može.
Ajmo definirati što he to ručno instalirani program,pa ćemo se svi brzo složiti.Ja sam npr. pod ručno instalirani program mislio na one programe koje korisnik instalira iz sourcea.Takve nije moguće ažurirati preko repozitorija.Ovo što je Abzeenth spomenula su Personal Package Archives ili skraćeno PPA.Mislim da se na ppa može gledati kao na neku vrstu repoa koji je napravio neki korisnik tj.repo nije služben.Ponekad se u takvom repou nalazi samo jedan paket,a ponekad ih bude više.Vlasnik repoa radi nove verzije paketa pa je zato moguće ažuriranje.
Ako želiš uvijek imati funkcionalan komp,predlažem dual boot.Ne vjerujem da će istodobno zaštekati obje distre. ;)
Nema veće religije od istine!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Malo sam pogledao par zadnjih postova u ovoj temi i ne vidim nikakvih problema oko odgovora.
U jednom postu ste pitali "Može li se ručno instalirani paket automatski nadograđivati?", i shrike je točno odgovorio da ne može, jer to je nalik na "setup.exe" u Win.

U slijedećem postu je pitanje bilo "Može li se neki program dodati u repozitorij da se omogući nadogradnja?", abzeenth vam je točno odgovorila da može ako takav repo postoji.
Što se poruke floppya u dmesg tiče, ljudi su dobro primijetili da tu nešto ne štima ali neki su preskočili informiranje o problemu i preskočili direktno na zaključak. To je pogrešno i ne vodi nikuda.

Što se podrške tiče, od tcoma moram čekati pola sata na telefonu samo da mi se javi neka tetica s par univerzalnih odgovora. Kad mi je tehničar došao zbor rutera, ja sam na kraju njemu morao objašnjavati zašto je kvar u stvari bio hardverske prirode i tako nas obojicu poštedio novog mučenja. Ali tcom ekipa na facebooku je druga priča, njima sve pohvale, skoro pa kao da tražim pomoć na lzs forumu. :)
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

dupin je napisao/la:Ajmo definirati što he to ručno instalirani program,pa ćemo se svi brzo složiti.Ja sam npr. pod ručno instalirani program mislio na one programe koje korisnik instalira iz sourcea.Takve nije moguće ažurirati preko repozitorija.
Da, mislim da je do "zabune" došlo zbog ovoga, jer nismo baš svi mislili na isto :D Shrike je vjerojatno mislio na programe kompajlirane iz sourcea, isto kao i dupin.

Međutim, ja sam mislila na programe instalirane iz .deb paketa (znači, onaj standardni početnički postupak koji podsjeća na instalaciju pod Windowsima - skinete .deb za svoju verziju Ubuntoida i dvokliknete da se pokrene instalacija). A čini mi se i da je tex.vileer na to mislio, jer sam iz njegovih postova tako zaključila, da još nije na toj "razini naprednosti" da bi sam kompajlirao programe :D

Dakle, da zaključimo, ako je nešto instalirano - kompajlirano, koristeći ./configure, make i sve što ide uz to :D - iz tar.gz fajla, ne može se automatski nadograđivati čak ni kad se doda PPA. Ako je pak instalirano iz .deb fajla, može se nadograđivati ako postoji PPA za njega.

Kao što kažu na drugim Linux forumima:
(...) since self-compiled programs aren't recognized by the package management system, the only way to keep up-to-date is getting every updated source and compile it again. Some programs (like Minefield which I have just downloaded as a binary) have an (auto-)update feature implemented.
A kad sam već tu, da se nadovežem na priču o nekom "idealnom" centralnom help & support sustavu za Linux - bojim se da bi takvo što funkcioniralo kao što funkcionira većina tih call-center servisa, dakle - loše. :D

Nazvali biste, javio bi se neki siroti student koji samo slijedi šablonu i postavlja beskorisna podpitanja. Vjerojatno biste morali tražiti nekog nadređenog, čekati da on dođe dok svira neka grozna glazba :D, i onda kad bi on došao, sve što bi se dogodilo je dogovor da će vam poslati nekog tehničara doma.

Naravno, to je samo moja pretpostavka :D, ali mislim da je dosta realistična, jer ne vidim kako bi takav sustav podrške funkcionirao kad bi se dopustilo ono što mi ovdje na forumu radimo - a to je nabacivanje raznih ideja koje bi mogle pomoći korisniku, iako možda ne znamo u čemu je točno problem, jer ponekad ni nemamo sve informacije o korisnikovom sustavu. U osnovi, jedan veliki zajednički brainstorming.

Čini mi se da je naša uspješnost rješavanja problema poprilično dobra; naravno, pod uvjetom da korisnik želi surađivati, a ne da odustane nakon dva prijedloga i ode instalirati Windowse. Ovdje imamo ljude s raznolikim znanjima, vještinama i iskustvom korištenja Linuxa, a i s različitim načinima razmišljanja i idejama za rješavanje problema. Ako se netko ne sjeti napisati moguće rješenje #5, vrlo je vjerojatno da će se netko drugi sjetiti i napisati ga. Plus, sve te usluge nudimo potpuno besplatno :D i ne želimo vam utrpati još i set noževa i pretplatu na MaxTV :D
Max Bunker

Aj dobro, niste jako pucali, uzalud sam pancirku navlačio ,,hehehhe ,,,,,, Moramo se malo i šaliti,,,,,

Ajmo onda definirati što meni znači ručno instalirani program pa da onda znamo opće o čemu pričamo:

Ako instaliram distru npr mint 14, i onda skužim da u upravitelju softwera nema programa koje sam dosad koristio i koji su mi bitni, npr poput bleachbit i ubunu tweak , i onda odem na stranice proizvođača tih programa, downloadam deb paket, običnim dvoklikom se ti programi instaliraju i počinju raditi. E za takve programe me zanima mogućnost da i za njih dobivam ispravke-nadogradnje-nove verzije kroz redovite nadogradnje sistema koje su automatske ( dole dođe ikona sa obavijesti, ja kliknem na nju i sve kaj se nudi se automatski nadogradi) .

Da mi je npr kroz nadogradnje sistema došao novi kernel možda nebih uopće niti doživio one problemčiće zbog kojih sam krenuo tražiti pomoć.

Naravno da nekad nadogradnje i donesu nove probleme, ali načelno se nadogradnje rade radi ispravljanja grešaka i općenitih poboljšanja.. Rekao sam da mi svaki novi mint sve bolje štedi bateriju, svaki novi LO je brži i ima sve više alata sa kojima mogu izraditi takve dokumente koji bi bili nezamislivi na nekoj staroj verziji libreoffica, pa ond npr imam pisač hp za kojega mi je hp pomogao sa nekakvom skripticom da mi čita stanje boja a na starim verzijama kernela to nije radilo.....
Ali ok, slažem se i sa kolegom koji je gore naveo da ako imaš stanje koje radi i ako te to zadovoljava onda zakaj trčati za nadogradnjama,,,,,,, A onaj ko uvjek hoće nove verzije sa novim mogućnostima i alatima bude stalno i nadograđivao,,,

Glede , kako neko ovdje reče, call centra i supporta ( kojeg jako priželjkujem,, :-D ) , nemam definirano mišljenje jer bi to bio call centar ili neki online suport ili kako već, ali zar nebi bilo lijepo znati da 24/365 postoji netko kome ćeš se obratiti u slučaju problema, i u čiju stručnost možeš bezrezervno vjerovati . Niti konkurencija to nema, npr Microsoft pruža radnim danom u radno vrijeme podršku na besplatni telefon, a izvan toga mail i sl, što znači da niti oni ne nude uvjek pomoć kad bi možda zatrebalo. Kaj se tiče besplatnosti i plaćanja , nikad dosad još nisam čuo da se netko javio na taj telefon ili mail i da bi mu pomoć bila uskraćena ili naplaćena, I sam to godinama koristim, i mnogi moji prijatelji, rođaci, poznanici , i nikome nije nikad ništa naplaćeno niti im je odbijena pomoć.

E sad ulaziti u stručnost nekoga tamo, to je već više tema općenitog hohštaplerizma u našoj državi gdje se na radna mjesta ne dolazi znanjem nego kumstvom i politikom i kako nitko ne odgovara za svoj rad onda ga baš briga kaj je gore kolega naveo da mu je krive napone tj adaptere dilao,,,,,,

Kad problem nastupi, ali pravi ( ovo moje je privatno pa nije gorilo za hitnost ), kad je nekaj bitno u pitanju , onda znate da je čovjek živčan i ljut, i nije baš koncentriran u mogućnosti pretraživati forume tragajući za točnim rješenjem, a da nekažem da negdje uoči da mu neko sugerira hardwerske radnje, pa onda tako živčan krene odšarafljivati komponente, pa potrga kakvi konektor ili odlomio dio matične ploče,, ili mu ispadne grafička na pločice,, ili sjedne na ram i polomi ga,,,, hehehhehe,, Ako je itko od ovdje prisutnih učio psihologiju, onda će se sjetiti osnova da se kod svakog problema i uzbuđenog ili ljutog čovjeka prvo kreće sa neobvezujućom smirujućom retorikom koja ga treba oladiti pa tek onda se kreće u objektivno i racionalno sagledavanje problema, pa tek se onda kreće sa pokušajima otklanjanja kvarova, i to naravno prvo od jednostavnijih i manje štetnih pa prema kompliciranijima i prema onima koji mogu i štetiti..

Zato bi u suport centrima trebali sjediti stvarno kvalitetni i školovani ljudi , bez obzira bio to HT ili VIP ili MS ili Linux headquartes :-D .

Ovdje sam sreo divnih ljudi, koji imaju veliko tehničko znanje , a uz to imaju i veliko srce pa su to svoje znanje spremni nesebično staviti u funkciju u svako doba dana i noći u cilju pomoći nekome koga uopće neznaju i ko im možda niti hvala neće reći za to. Jako jako jako mi je žao što takvi veliki ljudi nisu i adekvatno nagrađeni za taj svoj trud i rad ovdje.
Ok, portal je portal, broj klikova-posjeta, reklamice neke se vrte, neka lovica i dođe možda nekome,,ali sve je to premalo da bi se adekvatno nagradilo sve koji ovdje žrtvuju svoje slobodno vrijeme nesebično pomažući drugima.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Evo jedna šaljiva na temu call suporta :mrgreen:

slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

tex.vileer je napisao/la: Ako instaliram distru npr mint 14, i onda skužim da u upravitelju softwera nema programa koje sam dosad koristio i koji su mi bitni, npr poput bleachbit i ubunu tweak , i onda odem na stranice proizvođača tih programa, downloadam deb paket, običnim dvoklikom se ti programi instaliraju i počinju raditi. E za takve programe me zanima mogućnost da i za njih dobivam ispravke-nadogradnje-nove verzije kroz redovite nadogradnje sistema koje su automatske ( dole dođe ikona sa obavijesti, ja kliknem na nju i sve kaj se nudi se automatski nadogradi) .
Upravo na to se i odnose upute koje sam napisala u ovom postu. Mislim da je dovoljno jasno napisano i da se moglo shvatiti i bez ovog natezanja i ponavljanja, ali dobro, nema veze.
Max Bunker

Tako je, abzeenth, odlicno i jasno ste to opisali tamo. Nije mi bila namjera natezanja i ponavljanja, vec sam htio precizno objasniti na sto ja mislim kad kazem ručno, a u cilju da ubuduće izbjegnemo da pišemo misleći pritom na različite stvari.

Pozdrav herr jurastublic, znaci rakija je riješena :-)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Evo baš sam testirao. Ručno instalriani deb paket iz squeeze se uredno htio nadogradititi na wheezy. deb paket koji sam napravio iz source putem checkinstall (wine 1.2.1) se isto htio uredno nadograditi, no program koji je samo kompiliran i tako instalrian (./configure, make, make install) se nje htio nadograditi. I to je to:)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori