Aj dobro, niste jako pucali, uzalud sam pancirku navlačio ,,hehehhe ,,,,,, Moramo se malo i šaliti,,,,,
Ajmo onda definirati što meni znači ručno instalirani program pa da onda znamo opće o čemu pričamo:
Ako instaliram distru npr mint 14, i onda skužim da u upravitelju softwera nema programa koje sam dosad koristio i koji su mi bitni, npr poput bleachbit i ubunu tweak , i onda odem na stranice proizvođača tih programa, downloadam deb paket, običnim dvoklikom se ti programi instaliraju i počinju raditi. E za takve programe me zanima mogućnost da i za njih dobivam ispravke-nadogradnje-nove verzije kroz redovite nadogradnje sistema koje su automatske ( dole dođe ikona sa obavijesti, ja kliknem na nju i sve kaj se nudi se automatski nadogradi) .
Da mi je npr kroz nadogradnje sistema došao novi kernel možda nebih uopće niti doživio one problemčiće zbog kojih sam krenuo tražiti pomoć.
Naravno da nekad nadogradnje i donesu nove probleme, ali načelno se nadogradnje rade radi ispravljanja grešaka i općenitih poboljšanja.. Rekao sam da mi svaki novi mint sve bolje štedi bateriju, svaki novi LO je brži i ima sve više alata sa kojima mogu izraditi takve dokumente koji bi bili nezamislivi na nekoj staroj verziji libreoffica, pa ond npr imam pisač hp za kojega mi je hp pomogao sa nekakvom skripticom da mi čita stanje boja a na starim verzijama kernela to nije radilo.....
Ali ok, slažem se i sa kolegom koji je gore naveo da ako imaš stanje koje radi i ako te to zadovoljava onda zakaj trčati za nadogradnjama,,,,,,, A onaj ko uvjek hoće nove verzije sa novim mogućnostima i alatima bude stalno i nadograđivao,,,
Glede , kako neko ovdje reče, call centra i supporta ( kojeg jako priželjkujem,,

) , nemam definirano mišljenje jer bi to bio call centar ili neki online suport ili kako već, ali zar nebi bilo lijepo znati da 24/365 postoji netko kome ćeš se obratiti u slučaju problema, i u čiju stručnost možeš bezrezervno vjerovati . Niti konkurencija to nema, npr Microsoft pruža radnim danom u radno vrijeme podršku na besplatni telefon, a izvan toga mail i sl, što znači da niti oni ne nude uvjek pomoć kad bi možda zatrebalo. Kaj se tiče besplatnosti i plaćanja , nikad dosad još nisam čuo da se netko javio na taj telefon ili mail i da bi mu pomoć bila uskraćena ili naplaćena, I sam to godinama koristim, i mnogi moji prijatelji, rođaci, poznanici , i nikome nije nikad ništa naplaćeno niti im je odbijena pomoć.
E sad ulaziti u stručnost nekoga tamo, to je već više tema općenitog hohštaplerizma u našoj državi gdje se na radna mjesta ne dolazi znanjem nego kumstvom i politikom i kako nitko ne odgovara za svoj rad onda ga baš briga kaj je gore kolega naveo da mu je krive napone tj adaptere dilao,,,,,,
Kad problem nastupi, ali pravi ( ovo moje je privatno pa nije gorilo za hitnost ), kad je nekaj bitno u pitanju , onda znate da je čovjek živčan i ljut, i nije baš koncentriran u mogućnosti pretraživati forume tragajući za točnim rješenjem, a da nekažem da negdje uoči da mu neko sugerira hardwerske radnje, pa onda tako živčan krene odšarafljivati komponente, pa potrga kakvi konektor ili odlomio dio matične ploče,, ili mu ispadne grafička na pločice,, ili sjedne na ram i polomi ga,,,, hehehhehe,, Ako je itko od ovdje prisutnih učio psihologiju, onda će se sjetiti osnova da se kod svakog problema i uzbuđenog ili ljutog čovjeka prvo kreće sa neobvezujućom smirujućom retorikom koja ga treba oladiti pa tek onda se kreće u objektivno i racionalno sagledavanje problema, pa tek se onda kreće sa pokušajima otklanjanja kvarova, i to naravno prvo od jednostavnijih i manje štetnih pa prema kompliciranijima i prema onima koji mogu i štetiti..
Zato bi u suport centrima trebali sjediti stvarno kvalitetni i školovani ljudi , bez obzira bio to HT ili VIP ili MS ili Linux headquartes

.
Ovdje sam sreo divnih ljudi, koji imaju veliko tehničko znanje , a uz to imaju i veliko srce pa su to svoje znanje spremni nesebično staviti u funkciju u svako doba dana i noći u cilju pomoći nekome koga uopće neznaju i ko im možda niti hvala neće reći za to. Jako jako jako mi je žao što takvi veliki ljudi nisu i adekvatno nagrađeni za taj svoj trud i rad ovdje.
Ok, portal je portal, broj klikova-posjeta, reklamice neke se vrte, neka lovica i dođe možda nekome,,ali sve je to premalo da bi se adekvatno nagradilo sve koji ovdje žrtvuju svoje slobodno vrijeme nesebično pomažući drugima.