Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Post Postao/la nicky »

4ndY je napisao/la: - Mac OS X je trenutno superioran OS svim drugima za desktop korisnika
Po čemu? Mislim, nikad se nisam susrela sa OS X pa me samo zanima njegova superiornost.

A što se tiče Ubuntu-a, jednostavan za instalaciju, još jednostavniji za upgrade, sve radi iz prve, brz je,pa što to čovjek može više poželjeti?
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

nicky je napisao/la: Po čemu? Mislim, nikad se nisam susrela sa OS X pa me samo zanima njegova superiornost.

A što se tiče Ubuntu-a, jednostavan za instalaciju, još jednostavniji za upgrade, sve radi iz prve, brz je,pa što to čovjek može više poželjeti?
OS X je ispod haube modificirani BSD zvan Darwin (čitaj: jako stabilan Unix (imaš sve one blagodati kao i na Linuxu)). Na Appleovom hardveru radi savršeno dobro i stabilno (zato i ne žele OS X na ni jednom drugom). Samo sučelje je lijepo, funkcionalno, jednostavno i ima one 3D efekte. Osim Appleovih aplikacija (koje su jako ispolirane) postoji i komercijalni softver (Photoshop, MS Office, igre i ostalo) tako da ništa ne moraš žrtvovati. Odlična podrška za mreže (gdje god ga uštekaš moći češ se spojiti). Najbliže je onome da stvari jednostavno rade kako se od njih očekuje. Dok kod Linuxa je mnogo stvari dobro zamišljeno ali loše ili nikako realizirano (npr. alsa je shit).
Jednostavno ima sve što čovjek očekuje od jedno operacijskog sustava, ali naravno i cijenu, što definitivno spada u mane. Pored cijene mane su i što radi samo na Appleovom hardveru i Apple je kapitalističko đubre (čitaj: skup servis, vendor-lockin, izvlačenje novaca gdje god mogu itd.).

Ako možeš pljunut toliko para u startu i ne smeta ti elitizam i to što će Apple iz tebe izvlačit konstantno pare - nemaš boljeg izbora od Applea.

I da imam toliko para, opet ne bih htio uzeti Mac zbog tih moralnih implikacija, ali kad malo bolje razmislim, ni Canonical/RedHat/Novell nema drugi cilj nego pravit pare :(
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

Ja nevjerujem za Canonical, on je napravio puno toga, cak i besplatno salje cd-ove mislim da canonicalov cilj nije zarada nego da svako može uživati u besplatnom OS.
Mark Schutleworth je napravio neki sigurnosni alat za windowse i prodao ga microsoftu za 9 milja, i takoder je prodao svoju prethodnu malenu firmu i svim novcima je osnovao Canonical. čal i otvorio ubuntu zakladu (i u nju uložio 10 milja dolara). Cilj je zaklade osigurati podršku i razvoj svih budućih inačica Ubuntua, ali od 2006., zaklada ostaje neaktivna. Mark Shuttleworth opisuje zakladu kao alternativu u financiranju u slučaju da Canonical prestane sudjelovati.
Canonicallov cilj nije zarada nego oslobađanje ljudi od zatvorenog skupog softwera, proizvođaći zatvorenog softwera najčesto prodajeju staru tehnologiju, sve okolo je šminka.
Da nema canonicalla ja nebi koristio linux, zato jer je canonicall napravio veliki pomak, pojednostavnio je OS, da bude jednostavan da radi. Sto bi bilo da nema canonicala, niko od fedore, debiana, susea, nebi mrdnuo. Ako netko kod linuxa predstavlja inovacije to jest Canonicall.

Kao sto sam jednom rekel, canonicall želi surađivati s drugim distribucijama da si pomažeju recimo canonical bi radio na grafici a druga distribucija na mreži i tako bi ustedjeli na radu. To ne kažem samo tako, to je rekel Mark Schutleworth.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:Ja nevjerujem za Canonical, on je napravio puno toga, cak i besplatno salje cd-ove mislim da canonicalov cilj nije zarada nego da svako može uživati u besplatnom OS.

Canonicallov cilj nije zarada nego oslobađanje ljudi od zatvorenog skupog softwera, proizvođaći zatvorenog softwera najčesto prodajeju staru tehnologiju, sve okolo je šminka.
Na žalost Markec, svijet nije onakav kakav bi ti želio da jest, nego je onakav kakvim su ga ljudi stvorili. A stvorili su ga da je sve - novac. S toga ne postoji uspješna tvrtka u svijetu koja se ne bazira na moći novca. Sve drugo je utopističko naivno vjerovanje.

Ne, takav svijet ne valja ništa (ili valja vrlo malo) no to je realnost koju je teško, ako ne i nemoguće promijeniti. Tako da ti Cannonical i te kako ovisi i vrti se oko novca. Nemoj to nikada zaboraviti ;)
zato jer je canonicall napravio veliki pomak, pojednostavnio je OS, da bude jednostavan da radi. Sto bi bilo da nema canonicala, niko od fedore, debiana, susea, nebi mrdnuo. Ako netko kod linuxa predstavlja inovacije to jest Canonicall.
Netočno!
Ubuntu radi iz distre u distru sve gore i gore... (na žalost!) a što se inovacija tiče. Fedora, pa OpenSuse ti preko RedHata i Novella uvode veće inovacije u distru od Ubuntua. Pogledaj kako je skockani KDE pod OpenSusetom.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Markec je napisao/la:Sto bi bilo da nema canonicala, niko od fedore, debiana, susea, nebi mrdnuo. Ako netko kod linuxa predstavlja inovacije to jest Canonicall.
Fedora, openSUSE.... kod njih su inovacije. Utuntu je samo pojednostavio mnogo stvari i zato postao privlačan mnogima + dobra promocija. Kao što Grof kaže, iz verzije u verziju postaje sve lošiji...

Jedino ako misliš da su stvari tipa ovaj novi notifikacijski sustav "inovacije"...
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Markec

Post Postao/la Markec »

Grof je napisao/la:
Markec je napisao/la:
Netočno!
Ubuntu radi iz distre u distru sve gore i gore... (na žalost!) a što se inovacija tiče. Fedora, pa OpenSuse ti preko RedHata i Novella uvode veće inovacije u distru od Ubuntua. Pogledaj kako je skockani KDE pod OpenSusetom.

Grofe, ako pogledas, canonicall se više trudi na gnomeu a ne na kde. Kakav gnome ima Opensouse nikakav.
Ako želiš kde koristiti onda uzmes distru koja se više trudi na kde. kao opensouse.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la: Grofe, ako pogledas, canonicall se više trudi na gnomeu a ne na kde. Kakav gnome ima Opensouse nikakav.
Ako želiš kde koristiti onda uzmes distru koja se više trudi na kde. kao opensouse.
Da, ali onda ne možeš napisati da Cannonical uvodi inovacije pred kojima se ostali mogu sakriti. Sada i sam vidiš kakvu si paradoksalnu stvar napisao ranije. ;)

A opet ako uzmeš GNOME pod Ubuntuom i KDE pod OpenSuseom bit će ti i samom jasno koliko je inovacija u origigi GNOME dodao Cannonical (minimalno), a koliko Novell u origigi KDE (poprilično!)

Postoji i još jedna stvarčica. A to je da Mark Shuttleworth poprilično ulaže u razvoj KDE-a, dok mu glavna distra vrti GNOME. :? :?
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Markec je napisao/la: Grofe, ako pogledas, canonicall se više trudi na gnomeu a ne na kde. Kakav gnome ima Opensouse nikakav.
Ajd prvo... ajd prvo u vezi imena, firma se zove Canonical Ltd. (ne s 2 n, niti s 2 l :D ).

A da Canonical donosi inovacije? Canonical ima 2-3 projekta koja su doprinjela Linux zajednici (npr. Upstart ili Bazaar). S obzirom na rasprostranjenost on jako slabo doprinosi Linux zajednici: jako slabo šalje patcheve upstreamu (npr. kernelu). Ako zbog nečeg možeš hvaliti Canonical i Ubuntu onda je na prvom mjestu popularizacija - to sigurno, ali u svemu drugome su slabi (userfrendly je razlog popularnost).

A ako misliš da Canonical nema kapitalističke sklonosti: pogledaj što je prvi bug na Lanchpadu i tko ga je postavio.

GNU/Linux je valjda bio ono "pravo" u početku (tamo '91-'93), a danas je jako komercijaliziran i zametena je ona početna ideja (pogledajte samo tko je popularniji OSI ili FSF?). Mi toga moramo biti svjesni da ne dođemo u zabludu, a istovremeno pokušati promovirati one "prave" vrijednosti (koje god to bile).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
domicro

Post Postao/la domicro »

Linux mi je fave za sad...
Zadnja izmjena: domicro, dana/u 09 vel 2009, 14:16, ukupno mijenjano 1 put.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

domicro je napisao/la:Zašto bi bilo offtopic, možda zato što ti ne razumiješ pojam prenesenog značenja, ili možda zato što ti je svrha ovog posta bila trollanje i flame.... kava, a zašto onda mac koristi tako mali broj ljudi ako je "superioran" Windowsu i ostalima...
Koristi ga sve više i više korisnika (brzina rasta je puno veća nego kod Linuxa, nažalost). A odgovor na ovo zašto većina u konačnici koristi Windowse, a ne ostale (uključujući i Mac) ti je isti kao i zašto HDZ pobjeđuje na izborima rofl (hint: nema racionalnog razloga).
Ne vjerujem da je cijena, jer u tom slučaju bi svi koristili Linux...
Kad mislim na skup, mislim na papreno skup - cijena Mac računala je redovito i do 50%-100% veća od po komponentama ekvivalentnim PC računalima. Pogledaj malo domaće cjenike. A i neda se tako dobro piratizirati kada radi samo na specifičnom hardveru, za razliku od Windowsa.
a ovo tvoje za administraciju nisam siguran da li da povjerujem ili ne, ali ti si prvi koji je meni tako rekao, napisao, što već....
Nemaš mi što vjerovat i ne treba ti nitko reći - pročitaj.
Odgovori