Uglavnom, poput nekakve ženskice koja od sto pari cipela pokušava odabrati one prave koje pašu na haljinu, tako i ja skačem od distre do distre pokušavajući naći savršeni OS koji paše uz moj crveni netbook
Probala sam varijante Fedore, ali to mi nikako nije bilo to. S LXDE-om nisam mogla promijeniti ikonice (ja sam jako površna osoba), XFCE mi se vukao iz nekog razloga, a ove jače DE-ove ostavljam za laptop. Ubuntu je bio ok, ali mi je dosadio. Debian mi je bio super ali želim godinu dana koristiti nedebianoide. Plus, ima Gnome 3.
I sjedim ja tako i razmišljam, i konačno smislim - pa ajmo CentOs, što ne? I to je to, paše kao saliven na netbook. Ima Gnome 2 i leti. Ima dugotrajnu podršku (do 2020. ova verzija). Dolazi s predinstaliranim Firefoxom i Thunderbirdom. Ono što nema jest Office program, pdf čitač. Za multimediju nisam provjeravala, ima preglednik slika. Ima i Cheese Web Cam Booth!
Instalacija je bila brzinska, nisam ni sendvič stigla pojesti do kraja. Nema nikakvih komplikacija - particioniranje, root lozinka, naziv računala, korisnik. Ostaju mi 2 problema - 1. riješiti rezoluciju (nudi mi onu miću samo), no upravo radim updateove (opet 200MB,
Ono što je bitno napomenuti potencijalnim instaliravačima jest da CentOs dolazi s eulom, pa ako nekom smeta... Ni sama još nisam sigurna što da mislim o tome. Intenzivno ću kontemplirati o ovoj temi idući mjesec.
Distrohopping - najzabavnije ubijanje vremena ikad!
EDIT: sad sam shvatila da na laptopu imam mnogo praznog prostora. Arch, Debian ili OpenSuse? Ili svi? Moram skupit sve!