TOP TEMA: Fedora Fan Club

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
mist
Spol: Ž

Re: Fedora Fan Club

Post Postao/la mist »

Ajme, pa nema ni CentOS Fan Club :(

Uglavnom, poput nekakve ženskice koja od sto pari cipela pokušava odabrati one prave koje pašu na haljinu, tako i ja skačem od distre do distre pokušavajući naći savršeni OS koji paše uz moj crveni netbook :) Za laptop sam već našla savršenstvo, Fedora paše kao salivena. Ali za netbook sam dugo tražila ono nešto.

Probala sam varijante Fedore, ali to mi nikako nije bilo to. S LXDE-om nisam mogla promijeniti ikonice (ja sam jako površna osoba), XFCE mi se vukao iz nekog razloga, a ove jače DE-ove ostavljam za laptop. Ubuntu je bio ok, ali mi je dosadio. Debian mi je bio super ali želim godinu dana koristiti nedebianoide. Plus, ima Gnome 3.

I sjedim ja tako i razmišljam, i konačno smislim - pa ajmo CentOs, što ne? I to je to, paše kao saliven na netbook. Ima Gnome 2 i leti. Ima dugotrajnu podršku (do 2020. ova verzija). Dolazi s predinstaliranim Firefoxom i Thunderbirdom. Ono što nema jest Office program, pdf čitač. Za multimediju nisam provjeravala, ima preglednik slika. Ima i Cheese Web Cam Booth! :-D

Instalacija je bila brzinska, nisam ni sendvič stigla pojesti do kraja. Nema nikakvih komplikacija - particioniranje, root lozinka, naziv računala, korisnik. Ostaju mi 2 problema - 1. riješiti rezoluciju (nudi mi onu miću samo), no upravo radim updateove (opet 200MB, pface , morat ću početi rađat djecu da platim Vipu račun), 2. malo sam neispavana ovih dana i trebala bih ići ranije spavati no ispred mene se nalazi Gnome 2, čisto zlo; moram se suzdržati i ograničiti čačkanja na sat vremena dnevno :-D

Ono što je bitno napomenuti potencijalnim instaliravačima jest da CentOs dolazi s eulom, pa ako nekom smeta... Ni sama još nisam sigurna što da mislim o tome. Intenzivno ću kontemplirati o ovoj temi idući mjesec.

Distrohopping - najzabavnije ubijanje vremena ikad!

EDIT: sad sam shvatila da na laptopu imam mnogo praznog prostora. Arch, Debian ili OpenSuse? Ili svi? Moram skupit sve!
Those who stand for nothing fall for anything.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Nisam baš siguran što misliš pod CentOS-ovom EULA-om? Ako mislimo na istu stvar, to nije EULA u pravom značenju riječi već samo kažu da ne daju nikakve garancije i sl. ako ti se nešto "zezne" (mislim da i Fedora ima identičan tekst na početku).

Uz to ne znam koliko je CentOS sretan odabir distre za desktop/laptop jer dolazi s bibliotekama i općenito softverom starijeg datuma pa to može izazvati probleme ako želiš "sve što vole mladi", uz to noviji su kerneli, a s njime i driveri optimiziraniji za noviji hardver pa laptop/netbook neće baš optimalno raditi što se tiče potrošnje energije, brzine, mogućnosti i sl. Ali ako ti sve radi zadovoljavajuće, nema razloga da ne nastaviš koristiti CentOS :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
mist

Post Postao/la mist »

Sve radi zadovoljavajuće osim te nesretne rezolucije (sad mi je jedina moguća 800x600, a trebala bi biti 1024x600).
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

mist je napisao/la:Sve radi zadovoljavajuće osim te nesretne rezolucije (sad mi je jedina moguća 800x600, a trebala bi biti 1024x600).
Koju grafičku ima netbook?

Kod: Označi sve

lspci | grep VGA
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
mist

Post Postao/la mist »

mist

Post Postao/la mist »

Uglavnom, bila sam probala Trisquel ali me naživcirao iz 2 razloga: 1. onu donju traku nisam uspjela ni pomaknut ni dodat ni oduzet, 2. previše je ubuntoidan. Tako da sam na netbook na kraju stavila... wait for it... wait... Fedoru XFCE! :hihi Imam još Trisquel mini na sticku, ali to budem kad (ako...) mi Fedora + XFCE dosade.

19 je puuuuno bolja od 18 (hmmm? da vidim neke direktne razlike, i ne vidim), nekako mi je sad više legao taj XFCE, ne vuče se, uspjela sam poštelovati neke stvari koje su me živcirale a usput i dodala weather widget (koji uredno daje prognozu za selo moje malo). Ostala sam šokirana koliko se XFCE može podešavati bez ikakvih dodatnih programa. Još kada bih mogla dodati onaj jedinstveni search na super key kao što ima na Gnome 3 (i Unity), možda bih se prebacila na XFCE kompletno.

Za sad nisam dodala rpmfusion, borit ću se protiv dodavanja što duže mogu.

Ok, ostajem pri Fedori. A sada... napad na laptop.
Medo_os
Kontakt:

Post Postao/la Medo_os »

Eh, kad bih i ja tako mogao bez po' muke reći: ostajem na Fedori. A toliko bih htio. Sad razmišljam da ovaj komp na kojem je Fedora prebacim isto na Mint. Imam mint na dva računala, ali na ovom na kojem crtam i gdje mi stavrno trebaju dva monitora (znam, već sam postao dosadan, ali kad mi treba....) ne mogu pokrenuti DraftSight koji na Mintu radi bezprijekorno, ali tamo je problem rad na dva monitora.
mist

Post Postao/la mist »

Šteta. A što DraftSight neće? Kakve errore daje?
Medo_os
Kontakt:

Post Postao/la Medo_os »

Da ne pišem sve iz početka tu je sve, bitna je samo zadnja (5.) stranica.

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 2&start=40

Možda tebi padne kakva ideja na pamet........
mist

Post Postao/la mist »

Jedino što mi pada napamet - vidim da DraftSight zahtijeva neke libove
a32-libs i libdirectfb-extra.

Ovu sam rečenicu našla na archovom forumu:

Did you try "ldd DraftSight.bin" to verify you have all the libraries needed (there's a bunch).

Osim ovog - bo! :)
Odgovori