Da li bi mogao, uz vašu pomoć, uspjeti staviti Xubuntu na 1GB stick?
Windowsi prepoznaju 1GB of RAM, BIOS 1024 MB RAM, dakle, s RAMima je sve OK (tj. bilo je sve OK s njima jučer, a sumnjam da se što promjenilo )
EDIT: Preko LiveCDa bootao na desktop komp, free je 59MB (LOL).
Windowsi prepoznaju 128MB RAM, u biosu piše nešto ako imam više od 64 MB RAM bla bla, no mislim da ipak možda kernel uzme polovicu sebi?
EDIT2:
na drugom kompu radi net odlično, kad idem otvoriti NTFS particiju, onda nema nikakvog prozorcica kao kod ovog na laptopu. Probat ću staviti LiveCD u lap, umjesto LiveUSB pa vidjeti dali će se javljati iste greške. Ako da - gdje je problem? Sa XPom sve super radi. U driverima za mrežnu?
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Kristijan je napisao/la: Ako da - gdje je problem? Sa XPom sve super radi. U driverima za mrežnu?
Vrlo vjerojatno, no moram priznati da si malo "neuredan" glede ove instalacije Linuxa.
Ajde molim te, malo sve to saberi na jedno, pa kreni sa instalacijom korak-po-korak.
Ne može se kvalitetno rješavati i kernel panic i mrežna kartica i USB stick i RAM i distre....
ajde malo polakše to radi, ovako nećeš ništa ni rješiti ni naučiti
Preporučam ti da se skoncentriraš na jednu distribuciju i na jedan PC, pa po tome deri jednim redom. Tipa stavi LiveCD, instaliraj to na hard i onda idemo vidjeti što i kako radi...
...ovako, ovo postaje ludnica....
Jedva sam cekao srtaviti Xubuntu, idem na ono da isprobam prije instalacije, na lapu (1GB RAM) i ostavio ga tako podulje vrijeme jer sam nešto drugo tražio na drugom kompu, na Puppyju.
Vratim se, ista stvar (zablokirao miš), pokrenem opet, još na ekranu prije je miš zablokirao, desktop se nije otvorio ni nakon 10 min.
Probam na kompu (128MB RAM), miš radi, ali se desktop ne učitava.
Zašto? BTW: provjerio sam CD od pogrešaka, nema ih.
Dakle, odgovor na Grofov post:
Kerenl panic je riješen, rebootom.
RAM me ne dira toliko, za sada.
Sad mi je najvažnije riješiti Xubuntu da radi kao LiveCD. Bootam ga, no zablokira se sve.
Da probam sad sve ljepo objasniti, kad vise nisam na EeePC.
Pocet cu s onime sto se dogodilo, a ispravio sam:
Dakle, prvo se radi o Puppy linux OS-u:
prvi dojam: wee, linux jee, nakon sto sam iz 2. pokusaja uspio bootati s USB sticka.
onda sam isao podesiti internet connection, nisam se konektirao {slucajno} i otvorio browser {SeaMonkey}. Komp. se zablokirao, pa sam ga ja ugasio drzanjem power tipke 10sec.
Nakon toga se pojavila greska {navedena par stranica prije, Kernel panic...} nakon cega sam opet morao ugasiti komp drzanjem power tipke 10sec.
Uspio se bootati normalno, {ako se moze rec normalno jer je LiveUSB, i kaze maybe NOT OK kada odaberem zeljenu rezoluciju}.
Opet ista stvar s internetom.
U drugi komp sam stavio Puppy LiveCD i internet normalno radi, konekcija s routerom je USB {XP ne prepoznaje bez Drivera modem, Linux svaka cast{usklicnik}}, i to bi bilo to.
Ugasim Puppy, CD stavim u lap, bootam s CDa {misleci da je problem u USB Sticku} no - ista stvar.
Sada cu reci kako sam internet rijesio {pisem s lapa, iz Puppyja}
Konektirao sam se, pustio pjesmu jednu neka svira, upisao google.com, stavio pause u playeru {gxine} i dosao ovdje i pisem xD.
Medjutim, iako sam odabrao qwertz tipkovnicu {cro}, z i y je na pravom mjestu, ali nema s,c,z s kvacicama, kao i brojeva {brojeve pisem tako sto ukljucim NUM LOCK na laptopu}, a kao sto vidite, ni zagrade nemam.
To je problem koji bi volio rijesiti {internet i tipkovnicu}, KAO I TO da mogu spremati podatke na stick, ´turnuti´ stick u drugi komp i da tamo opet moram podesiti rezoluciju i sve, ali da su podatci tu {usklicnik}.
Takodjer, manjebitna stvar: prikazuje dolje 500M free, iako imam 1GB. Dali polovicu pojede Linux, kernel ili sto vec {na drugom kompu gdje je 128MB RAM pise 59M free.
To je sto se tice Puppy Linux OS-a {LiveOS}, ne kanim instalirati Linux na HDD.
A sada sto se dogadja s Xubuntu OS:
Sav sretan sprzio ISO, jedva cekao da zavrsi {eto bar nesto znam sam raditi - prziti ISO, da mi vi jos to nemorate govoriti xD kava } i bootao s CDa. Radio sam nesto drugo na kompu, pa nisam dosao odmah kad se bootao. No, imao sam sto vidjeti - zablokirao se mis, a sve se ucitalo, CD se ne vrti - sto drugo nego drzat power tipku 10sec.
Bootam opet, no ovaj put ne dolazi ni do desktopa.
Kako mi je restartanja vec dosta, ugasim ga, opet s power tipkom, uzmem spajalicu, izvadim CD, spajalicom otvorim u kompu, stavim CD, boota se, i odmah odaberem opciju neka provjeri CD. Rekao je da nema errora.
Kako je 128MB RAM premalo, trebalo mu je dugo, nakon cega opet nije desktop otvorio.
Ugasim, stavim CD u lap, bootam, desktop se otvara, mis radi - ja sam sretan, odem na drugi lap odgovoriti nekom na MSN i vidi vraga - opet se touchpad zablokirao. {namjerno sam napisao touchpad, da nebi bilo poslje da ste mislili da imam pravi mis, pa da je tu greska bila}. Mogu prikopcati USB mis ako je potrebno...
Eto, to je uglavnom to, dakle to su problemi koji me muce.
I nije mi jasno, cim pjesma zavrsi, odmah se komp bloksa {3 upitnika}
Hvala{usklicnik}
EDIT: font slova je malo cudan, ali samo u prikazu web stranica. inace je dobar, i rezolucija je OK.
EDIT2: i na Eee PC radi, samo sto takodjer nema ščž {ovi se dobe tipkanjem 3,4,6 brojeva}
Dobro ti Suko veli. Daj pust sad Puppy i koncentriraj se na Xubuntu. To je distra prilagođena početnicima i puno je više vjerojatnosti da će ti sve proraditi od prve.
Ako ti se dešavaju blokade OS-a o kakvima pričaš vrlo vjerojatno ti nešto ne štima na hardwerskom nivou. Meni se to dešavalo sa ATI karticom koja se sa motherboardom nije znala razgovarati brzinom AGP-a od 8x, i čim se to forsiralo na 4x sve se riješilo...
Kristijan je napisao/la:Stvar je u tome sto ja na HDDu ne cu imati Xubuntu.
Lap nije moj i jedino sto za sad dolazi u obzir je: LiveOS koji svoje podatke sprema na stick, sa kojeg je i pokrenut.
Hvala{usklicnik}
A što je s onom pričom od početka kad smo formatirali particije za instalaciju dual boota ?
Inače, ako hoćeš probati još jedan Linux koji dolazi na USB sticku, probaj i Slax. http://www.slax.org/
Kristijan je napisao/la:Stvar je u tome sto ja na HDDu ne cu imati Xubuntu.
Lap nije moj i jedino sto za sad dolazi u obzir je: LiveOS koji svoje podatke sprema na stick, sa kojeg je i pokrenut.
Hvala{usklicnik}
A što je s onom pričom od početka kad smo formatirali particije za instalaciju dual boota ?
Inače, ako hoćeš probati još jedan Linux koji dolazi na USB sticku, probaj i Slax. http://www.slax.org/
Da li bi preporučili Slax ili Puppy?
Koji je jednostavniji?
Danas nažalost nemogu skinuti Slax jer sam potrošio promet. Mogao sam danas popodne skinuti ali se nisam sjetio xD...
Što se onoga tice, ono smo radili za komp, na koji trenutno neide nista. Zbog toga što moram nabaviti još RAMa.
Možda SLAX još danas skinem, baš idem citati o njemu.