Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Gigolo

Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Post Postao/la Gigolo »

Grof je napisao/la: Čovječe! Kolko istine u tome,
Iskustvo govori iz mene.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Opet ću oživiti temu.
Meni STRAŠNO smeta kad se omalovažava Ubuntu kao distribucija.
Kao, ako niste kompajlirali Linux za svoj komp, pojma nemate, a ako baš za to nemate vremena, OK je ako koristite Fedoru.
Ako ste glupi onda eto Mandriva, ali ne daj Bože Ubuntu!!!!
Bolje ostati na XP-u, nego koristiti Ubuntu!Jedino ako vam baš Vista skroz šteka, a totalno ste retardirani i ne znate baš koristiti tipkovnicu ( ono crno ispod monitora sa puno dugmića ), nego samo miša, stavite si taj Ubuntu. Ali nemojte slučajno reći da koristite Linux, jer nemate pojma o Linuxu!
Izgleda da su svi danas iskusni Linuxaši svoj prvi Linux napisali sami kod po kod i skompajlirali ga na svom kompu.
Nikad nisu koristili takve retardirane distre.
Meni je Ubuntu dobar, a koristim ga zato jer mi na njemu sve radi, što ne bi mogao reći za ostale distribucije.
Ali ne pada mi na pamet da ih omalovažavam radi toga.
Mravac

Post Postao/la Mravac »

Grof je napisao/la:
Davor B. je napisao/la:
devil je napisao/la: namjeravm raditi ko sitemac
Ako ne pušiš na tom ćeš poslu propušiti, a nakon nekog vrimena i propišati. Sanjati ćeš svoj posal!! I u snu rješavati probleme, kako se i meni događalo. Ajde radije u aplikacijske programere. Takvi posal ostavu na poslu, a sistemci svoj posal radu 24 sata dnevno. I kad si u kafiću doći će neko i pokupiti će te da pogledaš zašto nešto ne radi.
Čovječe! Kolko istine u tome, no mene je i razvoj aplikacija dovodio do trenutka kada sam samo code vrtio pred očima i rješavao algoritme u glavi dok sam hodao, jeo i spavao... brrrrrr. Nebih više, hvala!
Malo OT al decki fakat znate ljudima snove pokvariti...Onako vec se dugo gustam kak se iduce godine prijavljujem za studij u Švedskoj, mreže i sigurnost na mreži, pripremam se za tam, spremam tecaj svedskog upsati, ponovno se ucim radu u linuksu i mrezama i onda date ovakve price....Pa poceo sam se bojati vlastitog posla prije nego li sam uopce i upisao faks za njega.....kak da ja sad spavam :-D....cim da se bavim..aplikativnim programiranjem za 6000kn, necime sto sam se sam naucio raditi i radio za pare jos u 7 osnovne?U firmi u kojoj sam radio ove godine zaposlenici sami kazu da su progameri prvi iznad cistacica i portira po hierarhiji u toj firmi (jedna od vecih HR firmi).....Uz sav ovaj razvoj programskih jezika, uskoro ce se u 2osnovne uciti objektno programiranje, i cime da se onda covjek bavi...

Odo u slavoniju uzgajat mrkvu (samo za svoje potrebe), tak bum si zivce spasil.

SAd da napisem nesto vezano uz temu...Koristio sam Ubuntu, a sad koristim Fedoru....Zasto Fedora...Eto prvi linux skojim sam imao dodira bio je RedHat linux, davnih godina dok sam jos bio 7 osnovne...to cudo sam koristio godinu dana dok sam se bavio nekim kvazi mreznim programiranjima, laganim hackingom crackingom i ostalim veselim aktivnostima....Zivot me odnio dalje i nisam imao vise vremena ali ni volje baviti se s linuxom, do danas i zbog te neke emocionalne povezanosti s RHL-om danas koristim Fedoru, na kojoj ne vidim neku veliku razlicitost od Ubuntua sto se tice jednsovnosti upotrebe te stabilnosti

Ubuntu ne volim zato sto mi ide nekako pre monopolisticki...Neznam kako bi se izrazio ali ubuntu je postao toliko dobar i toliko jednostavan da je jako brzo nadjacao konkurenciju i izbio joj veliki broj korisnika....Ne volim nigdje ovakvu nadmoc, i to je jedna od razloga zasto recimo volim i kupujem AMD procesore, koristim Yahoo ne google i tako to.

Moj razlog za to je to što mislim da takav nazovimo ga monopol ubija kreativnost i napredak...Bojim se da bi ukoliko se Ubuntu nastavi siriti ovom brzinom mnoge distre mogle propasti zbog golemog pada korisnika sto nikako nebi bilo dobro jer bi ubilo tu sirinu izbora koji Linux nudi...Ubuntu me previse podsjeca na Google i to je razlog zasto ga ne volim iako ga smatram jednom od najuptrebljivijih distri danas.

Znam da je glupo razmisljanje jer se bas i ne znam izraziti na pravi nacin vjerojatno, ali jednostavno ne volim monopole i skokove u kvaliteti te se nadam da ce bar Fedora ili/i Suse doci u rang popularnosti Ubuntua pa da imamo opaku konkurenciju...to bi po meni uveliko ubrzalo rast kvalitete linuksa kao OSa.
Markec

Post Postao/la Markec »

Moj razlog za to je to što mislim da takav nazovimo ga monopol ubija kreativnost i napredak...Bojim se da bi ukoliko se Ubuntu nastavi siriti ovom brzinom mnoge distre mogle propasti zbog golemog pada korisnika sto nikako nebi bilo dobro jer bi ubilo tu sirinu izbora koji Linux nudi...Ubuntu me previse podsjeca na Google i to je razlog zasto ga ne volim iako ga smatram jednom od najuptrebljivijih distri danas.
Mozda nisi opazio linux drži 3% mac 7% a windows sve ostalo. Pusti ti samo ubuntu da ide svojim smjerom.
Fedora neče propasti jer ima jos hrpu ljudi kao ti, mozda nisi opazio Fedora je skoro na istoj razini po korištenosti kao i ubuntu.
Ti se bojiš da ubuntuovci ne ubace nesto super (sto ti nevolis) i da ce od toga ostale distre propasti. Mozda nisi opazio, ubuntuovci ne rade sami, surađuju s debian i s mintovcima. gnome, kde svi si oni donekle pomažeju.
Linux distribucije međusobno nisu neprijatelji, zato jer je sve to ipak na kraju opensource kod, koji možeš prekopirati i naljepiti na drugu distru. Najveći neprijatelj je microsoft jer on najčesto lobira proizvodaće da budu protiv linuxa. Sječam se vijesti da je microsoft predlozio da se napravi neki novi api (neke na maticnoj ) i da to radi samo s windowsima.

Suko je napisao/la: Meni je Ubuntu dobar, a koristim ga zato jer mi na njemu sve radi, što ne bi mogao reći za ostale distribucije.
Ali ne pada mi na pamet da ih omalovažavam radi toga.
Ja se s ovim slažem, ja sam napravio par usporedbi sa ubuntu i fedore i moram reći da ubuntu najbolji zato jer nemoras se pomučiti da bi znao sto neradi, evo mene je upozorio da mi fali kodek mpeg2 i xine plugin i ponudilo da instaliram dok fedora javila neku gresku ali nista u vezi instalacije toga.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Markec je napisao/la: Ja se s ovim slažem, ja sam napravio par usporedbi sa ubuntu i fedore i moram reći da ubuntu najbolji zato jer nemoras se pomučiti da bi znao sto neradi, evo mene je upozorio da mi fali kodek mpeg2 i xine plugin i ponudilo da instaliram dok fedora javila neku gresku ali nista u vezi instalacije toga.
Fedora nema nikakve svoje repozitorije koji sadrže vlasnički i zatvoren softver pa nema što ponuditi, međutim Fedora iskoči u nekim slučajevima s programom Codec Buddy (Codeina) - koji radi upravo to: ponuditi da skineš mp3 kodeke ili da ih kupiš.

PackageKit je ono što će Fedori donijeti dobru bazu za eliminiranje svih takvih problema - čim klikneš na datoteku za koju nemaš odgovarajući program koji je može čitati iskoči PackageKit i ponuditi instalaciju tog programa (npr. kliknem na rar datoteku i odmah mi ponudi opciju za instaliram program unrar). Doduše to još nije zaživjelo, ali hoće ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

4ndY je napisao/la:
Markec je napisao/la: Ja se s ovim slažem, ja sam napravio par usporedbi sa ubuntu i fedore i moram reći da ubuntu najbolji zato jer nemoras se pomučiti da bi znao sto neradi, evo mene je upozorio da mi fali kodek mpeg2 i xine plugin i ponudilo da instaliram dok fedora javila neku gresku ali nista u vezi instalacije toga.
Fedora nema nikakve svoje repozitorije koji sadrže vlasnički i zatvoren softver pa nema što ponuditi, međutim Fedora iskoči u nekim slučajevima s programom Codec Buddy (Codeina) - koji radi upravo to: ponuditi da skineš mp3 kodeke ili da ih kupiš.

PackageKit je ono što će Fedori donijeti dobru bazu za eliminiranje svih takvih problema - čim klikneš na datoteku za koju nemaš odgovarajući program koji je može čitati iskoči PackageKit i ponuditi instalaciju tog programa (npr. kliknem na rar datoteku i odmah mi ponudi opciju za instaliram program unrar). Doduše to još nije zaživjelo, ali hoće ;)
Čuo sam za packagekit projekt, zgodno
mislim da će on omogučiti da svi poznati paketi, deb, rpm yum rade na bilo kojoj distri, jel ?
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Markec je napisao/la: Čuo sam za packagekit projekt, zgodno
mislim da će on omogučiti da svi poznati paketi, deb, rpm yum rade na bilo kojoj distri, jel ?
PackageKit je kao frontend za bilo koji od korištenijih package managera: yum, apt, smart, zypp itd. Osim što omogućuje "homogenost" upravljanja paketima kroz većinu distribucija donosi i neke cool stvari (npr. mogu se odlogirati i update, ili instalacija se i dalje nastavlja, čak i ako se Xi sruše).

Pitanje je samo da li Ubuntu namjerava napustiti dosadašnje alate (npr. Synaptics) u korist PackageKita. Vjerojatno da, u svrhu standardizacije za kojom Shuttleworth čezne. Samo je pitanje kad?
https://wiki.ubuntu.com/DesktopTeam/Specs/PackageKit
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
domicro

Post Postao/la domicro »

1.Što je jednostavnije koristiti neki OS to će ga više ljudi koristiti, da, Ubuntu polako postaje mainstream, što me donekle žalosti jer ga se onda više neće toliko usavršavat, a razlog tome je slijedeći, samo uzmite windows "kvalitetu" za primjer :
2.Ne poboljšava se nitko da bi bio bolji nego što je bio jučer, nego da bi bio bolji od drugih. A pod ovo "bolji" se osvrćem na 1. teoriju
Znači zora zastoja, sumraka za Ubuntu je možda već i počela...
ALI :
Ubuntu nikada neće postat mainstream, zašto?
zato što MS ima previše novca da bi si to dozvolio, tj. zato što je Windows OS=Gaming OS, zato što je Windows previše popularan da bi netko tu popularnost pregazio, zato što su ljudi konzervativni, zato što biti "cool" znači koristiti, raditi ili imati ono što većina ima, zato što se navike jako teško mjenjaju, a Windows je ta navika, zato što je glavni, a najčešće i jedini razlog kupnje bilo kojeg novog očvrsja igranje igrica, inače bi stari bio sasvim ok
(Grafička kartica, čvrsti disk, radna memorija, procesor, matična ploča...).....
što me dovodi do 3. :
Tko ima, imat će još i više...
OS X će prvi propast jer je najskuplji i jer se za njega moraju kupovati posebna očvrsja koja suskuplja, zato što u nije bolji od Windowsa, tj. zatvoreni je kod a ima manje igara(zatvoreni kod=Windows i OS X, a jedino šta je bolje od otvorenog koda kod zatvorenog koda je igranje igrica), a propast će zbog premale popularnosti i cijene...
Linux, doduše ima još manju popularnost nego OS X, ali će dospjeti skoro na vrh zbog svoje odlične administracije,
ali nikad neće imat više korisnika od Windowsa, jer MS filozofija jest novac=moć, entuzijazam to ne može pobijediti,
linux ima svoju filozofiju znanje=moć, ali novac je jači od znanja, puno jači...
Ja trenutno koristim Ubuntu, i mislim da ću još dugo ostat kao linux korisnik jer ja ionako nemam puno novaca rofl , kao ni većina hrvata nažalost, i barem će u Hrvatskoj Linux ipak biti mainstream, jer se znanjem može postići u Linuxu više nego u Windowsu,a znanje je hrvatska filozofija budući da nema novaca...
Ali zbog 4. :
Populacija raste, ali zbroj IQ-a svih ljudi ne!
MS je ipak svjetski pobjednik...
I da, Ubuntu nikad neće biti komercijala, jer MS ima više novaca, a Ubuntu skoro nikakve prihode budući da je besplatan...
5. Veća riba jede manje...
6.Novac pobjeđuje i talent...
BTW, ja sam počeo koristiti Ubuntu prekjučer, nakon što sam od**bo Windows...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Al si ga nardobio :mrgreen:

- ljudi ne koriste što je najjednostavnije, nego ono na što su navikli
- windowsi u zadnje vrijeme i nisu tako loš sustav (kako god ih "ne volili")
- zona sumraka? :misli
- očvrsje? Hardver
- Mac OS X je trenutno superioran OS svim drugima za desktop korisnika, a i baziran je na opensourceu
- igre jesu velika stvar, ali nikako ne ključna (hint: Photoshop)
- Administracija? Linux -> Unix -> BSD -> Darwin -> OS X
- "Populacija raste, ali zbroj IQ-a svih ljudi ne!" - pazi, referenca za to ti je vic ;)
- "Veća riba jede manje..." - Pa sam smo u lov i ribolov zašli?

Offtopic?
:roll:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la: - igre jesu velika stvar, ali nikako ne ključna (hint: Photoshop)
Offtopic?
:roll:
Igre??? Pa ne znam baš da su igre tako ključna stvar za opstanak nekog operacijskog sustava.
Koliko sam ja upoznat, developeri igrara trenutno muku muče sa implementacijom DirectX 10 API-ja, a s druge strane nekako se dosta te industrije igara okreće prema konzolama... s toga ja na to nebih previše polagao ;)
Odgovori