GNOME 3.0

Teme vezane za GNOME grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: GNOME 3.0

Post Postao/la Suko »

A, ništa. Preći ćemo svi na KDE koji je sad stvarno ispoliran i ugodan za rad.
Pa kad ispoliraju Gnome 3.0, pokušati ćemo i njega koristiti.
Nije ni KDE 4 bio baš nešto kad je izašao.
pingu

Post Postao/la pingu »

KDE 4 nije promijenio način korištenja desktopa. GNOME 3.0 pokušava promijeniti način korištenja desktopa odnosno korisničkog sučelja. A također misli u nekom vremenu totalno zamijeniti panele. Moj problem kod korištenja dva panela je taj da kada imam Chrome pokrenut (sakriveni borderi), onda nemam volje paziti kamo stavljam kursor u gornji ekran (općenito, tabovi u full screenu su smješteni gore), isto kao što volim gasiti prozor pomakom kursora u krajni desni kut ekrana, bez da mi se pojavi neki panel ili da moram ciljati. To je bit jednog panela u donjoj polovici ekrana, ffs, a ne neka Microsoft, Sun, izmišljotina. Mac OS ima razloga za gornji panel.

KDE 4.0 nije niti bio zamišljen da se počne koristiti (barem tako mislim, nadam se) kao glavni DE u KDE distrama, to što su ga openSUSE, Kubuntu, Fedora i još neki ubacili je druga stvar, ali idiotski, jer je bio skroz nestabilan i nepotpun, uspoređujući ga sa KDE 3.

Mislim da migracija sa GNOME 2.x na 3.x neće biti tako drastićna kao KDE-ova, već se sada naziru promjene kod Ubuntua i Fedore, ali bez nekih značajnijih problema. Samo Shell, Zeitgeist (Activity Journal) trenutno nije nešto impresivno, nažalost.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Samo for the record: KDE4 već ima mogućnost paradigme "aktivnosti" (activities) isto onakvu na koju Gnome 3 cilja... kava ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

ja si vise nemogu zamislit normalan red bez ta dva gnometova panela,,,,, meni su oni totalno logicni.....
pingu

Post Postao/la pingu »

Možda tebi i Miguelu. :)
Jedino gornji panel ima smisla kod awesome WM-a.
Pokušavao sam se priviknuti na ta dva panela, dulje vrijeme, ali ne ide. I to nema veze, radi korištenja Windowsa, to je razumljivo samo po sebi. Neznam gdje su GNOME-ovci učili o ergonomiji.
Zamaram oko i ruku (miš, kursor), stalnim praćenjem dva taba.

Većina korisnika očekuje, da kada pomakne kursor u krajnji donji lijevi kut (ili gornji lijevi u slučaju GNOME-a) da mu se otvori program meni, isto kao što očekuje kod pomaka miša u krajnji gornji desni kut, zatvaranje prozora (tu se Apple-ovci prave Englezima, pa su gumbe stavili na lijevu stranu, a shade na desnu, pri tome zanemarujući činjenicu, da su večina korisnika dešnjaci, miš u desnoj ruci, i nekako je prirodnije imati te gumbe na desnoj strani). Također očekujem da desni scrollbar u maximize prozoru bude moguće pomicati gore-dolje pomakom kursora u krajnji desni rub ekrana, zanemarimo kotačić na mišu. Ako se ne poštuju navedeni primjeri, korisnik mora gubiti vrijeme na ciljanje kursorom, što nije ergonomično. Ako se toga pridržavamo, moguće je te radnje raditi bez velike usmjerenosti oka na te operacije. Bilo je slučajeva kada se to uslijed nekih propusta znalo zanemariti, (mislim da je Vista imala taj propust sa Start gumbom).

Uglavnom imam maksimizirane prozore, a paneli su na autohide. Kursor i moja pozornost je večinom usmjerena na gornju polovicu ekrana, isto tako, programski izbornici (File, edit id) su smješteni u gornji dio. I sada bi još trebao paziti da slučajno ne pomaknem kursor u krajni gornji dio ekrana i da mi se aktivira gornji GNOME panel. :ljut

Nije čudno da večina današnjih korisničkih sučelja ima panel u donjem ekranu (KDE, Xfce, fluxbox, blackbox, IceWM, CDE, Enlightenment...), mislim da je jednim dijelom razlog upravo ovo o čemu pričam.

Bilo bi zanimljivo napraviti studiju o načinu korištenja korisničkog sučelja, gdje se ljudsko oko večinom zadržava na ekranu, korištenje miša itd. Postoji istraživanje, vezano uz web dizajn i gdje oko provodi najveći fokus na web stranici, moglo bi se iz toga nešto naučiti, pogotovo to vrijedi za GNOME HIG developere.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Meni nije problem panel na gornjem dijelu ekrana.
Kada se naučim na njega, sasvim mi je logično u gornjem lijevom kutu pokretati programe.
Ali, dva panela mi nepotrebno zauzimaju prostor i smanjuju iskoristivost monitora. Pogotovo jer mi je monitor widescreen kao i većina današnjih.
Kad koristim Gnome, ostavim uvijek gornji panel, a umjesto donjeg stavim dock koji se skriva ispod otvorenih prozora, a iskoči kada dođem na donji rub ekrana.
Tako zadržim prostor na ekranu, a ne gubim funkcionalnost donjeg panela kojeg sam zamijenio dockom.
pingu

Post Postao/la pingu »

Bilo bi dobro, da postoji opcija kojom bi se panel mogao aktivirati, samo kada kursor stavim u određeni kut ekrana, znam da je tako nešto bilo moguće kod KDE 3, tako mi nebi smetao gornji panel. Neznam zbog čega GNOME-ovci toliko okljaštruju desktop mogućnosti. Čak je Xfce napredniji od GNOME-a, ako se uzmu u obzir neke opcije, recimo micanje prozora preko ruba ekrana na drugi desktop.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

ma meni smeta kad mi je sve natrpano u jednom panelu,,,,,, izbornici, quick lunch, sat i ostale forice sto idu ondje,,,,,,, jos kad se tu dodaju virtualni desktopi i show deksktop guzva je samo tako,,,,, pa jos kad se krenu prozori otvarat........ ma uzas ko na winsima

jednostavno pretrpano

gornji panel mi je uvjek fino "cist"

a doljnji mi u sva 4 desktopa bude zatrpan s pootvaranim prozorima/programima,,,,, i to mi savrseno odgovara da mi je 90% doljnjeg panela samo za otvorene aplikacije (ovo malo sto ode na show desktop, trash i virtual desktop je zanemarivo)

Izbornik 8aplications, places, system)---- pa ni quick lunch ikao ih imam 3 postavjena u gornjem panelu uopce nekoristim, GnomeDo sve otvara puno brze od misa i kopanja po bilo kakvom izborniku :D

no sto se moze izvuc iz ove teme??

svatko ima svoje neke zahtjeve itd i mislim da je GNOME odradio najbolji posao jer se njega najlakse moze modificirati,,,,, ako ti smetaju dva panela nije nikakav problem to sve strpat u jedan panel i postavit ga gdje ti najvise odgovara ne?

KDE nije ni priblizno fleksibilan kao GNOME i to mu je veliki minus

nadam se samo da nece u potpunosti izbacit opciju da se i gnome 3.0 moze koristiti sa dva panela kao dosada,,, mislim da bi to samo islo na stetu gnometu i postao bi vise "ukocen" kao i ostatak nefleksibilne ekipe
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

speedy je napisao/la:KDE nije ni priblizno fleksibilan kao GNOME i to mu je veliki minus
:misli :misli :misli :misli :misli :misli :misli :misli
:lol_ljut :omg: :no
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

stefan je napisao/la:
speedy je napisao/la:KDE nije ni priblizno fleksibilan kao GNOME i to mu je veliki minus
:misli :misli :misli :misli :misli :misli :misli :misli
:lol_ljut :omg: :no

pa kad nije,,,,, no to sad mozda opet ovisi o percepciji fleksibilnosti od covjeka do covjeka,,,,,, koristio sam i jedno i drugo (ovaj novi KDE manje od starog) no gnome sam uvjek daleko lakse mogao prilagoditi svojim potrebama itd,,,,, dok mi KDE ostavlja uzasan dojam ukocenosti, kao winsi i OSx
Odgovori