Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Odgovori
Kristijan
Kontakt:

Re: Došlo je vrijeme - na moj PC dolazi LINUX!

Post Postao/la Kristijan »

E fala ti puno!

Skinut cu tog štenca (xD) za par dana, stavit na stick i furat sa sobom!

Cak ni drivere ne moram! Sad cu ja u skoli na informatici imat sve podatke sa sobom xD

Samo - što ako nemam USB podršku za boot? Onda ga ježi xD.
Dakle, skinem ISO, i kako dalje? Kako ga na USB staviti, kao bootabilnog? Idem ja sad odmah u BIOSu vidjet jel imam USB kao 1 st device.

Programi na njega idi kao i svi ostali za linux?
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
fritz62s
Spol: M

Post Postao/la fritz62s »

Ne USB kao first device, to nemash. Utakni USB, upali komp, kad chujesh zvuk od ploche stiskaj F8 i videcesh listu za boot i trebalo bi da vidish taj USB.
Na flash ga stavljash tako shto bootujesh Live CD, zatim imash opciju tipa Universal Instaler, pa tu redno isprati uputstva, snaci cesh se. Ima opcija install to usb flash.
Shto se tiche programa, imash paket manager u kome izaberesh program, a on ga skine i instalira i skidash .pet ili .pup pakete sa sajta koji sam ti dao. Ja sam stavio Skype, RealPlayer, .pps reader, Transmission Torent, ako imash flash 1Gb +, imash i OpenOffice i josh dosta toga shto ti treba i ne treba...
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Kristijan
Kontakt:

F8 mi je Advanced Windows Setup. Probao sam s ESC, no onda kaže da neki boot nije OK, da ubacim boot nešto i any key. Možda je to to.

Idem ja sad skinuti Puppy linux! Samo s nerom zapržim taj CD i to je to!

Reci još, na 512 MB USB Stick nemože nikako stat open office?

EDIT: sve napravio, napravio na USB flash stick to, samo što nije bootabilan. Mislim, je, ali nece pokrenuti OS, pokaže se onaj dual boot prozor, ali nema puppyja.

Budem probao opet, sigurno je neka greška kad sam stavljao, žurio sam se a i ostavio sam stick netaknut. Sa svim podatcima.
Na sticku ima 3-4 nove ikonice.

EDIT2: na drugi sam stick stavio puppy, i sve radi, preformatirao... Dopada mi se Linux! Sve što radi piše, a ne ko Windows cim ti se Windows zruši da oni koji su neupuceni misle kupiti novi komp.
Samo - ja sam pokrenuo to s USBa, i imam još uvijek gore ikonicu "install" to je, pretpostavljam, OK. Sad cu moc drugima instalirat u skoli u par koraka puppy xD (pa ce nam profa zapljenit USBove i rec da je to što radimo ilegalno jer da nema legalnog OS-a).

i drugo - ja imam 1GB RAM, dolje u taksbaru piše 500M free, a ništa ne radim. Zašto ne prepoznaje drugi keks od 512MB RAM? Ili je to maksimalno 500 MB?

Nadam se da će raditi i na 128 MB RAM.

i, da, to s RAMa, OS se učitava iz RAMa i kod svakog restarta se to briše ili?

EDIT3: totalno mi se zablokirao Puppy. Morat ću restasrtat komp, otvorio sam SeaMonkey, pisao http://www.linu i tu je zablokirao, ni miš nece, ni ništas ne mrda ?

EDIT4: evo piše sad neki error: sve normalno, pa ide ovo: Performing a 'switch_root' to the layered filesistem...Kernel panic: - not syncin
g: Attemptted to kill init!

Treperi LED za caps lock, a tipkovnica mrtva.

Nije valjda stick krepao? (Stick je MicroSD 512MB s adaperom na USB)

EDIT5: Kad ja odaberem podatke za monitor, tipkovnicu i miš, i kada bi te promjene spremio, ako bi išao na drugom kompu bootati s istog sticka, dali bi morao opet podesiti postavke ili bi se učitale one moje? Nisu isti monitori, pa zato).

EDIT6: Evo nakon restarta što je onaj error pisao učitao se, al opet te postavke moram tipkat xD.
Za rezoluciju koju koristi XP, 1280×800 px, laptop LCD 15,4", kaže da maybe NOT OK for graphic card.

I dali učitavam Xorg ili Xvesa? Ja učitavam Xorg... Sljedeci put ću baš probat Xvesu.

EDIT7: sad sam opet išao podesiti konekciju za internet - i nisam ni stigao otvoriti browser, vec se zablokirao... Zašto???

EDIT8: sad nije bio onaj error.

EDIT9: učitao Xvesa, i nisam ni restartat komp ni ništa mogao. a rezolucija 800×600...

EDIT10: evo idem opetr postaviti internet connection, ovaj put kliknem na neki AUTO blabla, i OK pa NO (no save), i done!, mičem mišom, nije se zblokirao, otvorim browser, nije se zblokirao, povecam ga preko cijelog ekrana (maximize), upisem http://www.linuxzasve.com lupim enter, i - zablokira se!

ZAŠTO???

BTW: nemojte misliti da sam odustao od Linuxa, štoviše, nisam pritisnuo tipku ESC pa je bootao windowse a meni se odmah zgadio taj ekran, hehe, reko - Windows nikad više xD

Iako cu Windowse reintalirati i ostaviti - no pitanje je koliko će dugo opstati moj account na njemu! Linux je zakon - čak ima i ono za particije raditi i sve!

EDIT11: otvorio browser, otvorio se, upišem linuxzasve.com, kaže nemože nac server.
znaci negdje ga konekcija ili nesto hebe. mozda driver?
Kristijan
Kontakt:

Mislim da nema potrebe još pisati EDIT u onaj gore post.

Uglavnom, kada se zablokira, onda ne radi ni FN + brightness UP/DOWN.
Drugo, tipkovnica je stavljena na CRO, qwertz. No, šđžćč ne prepoznaje, a 1234567890 također su neki simboli.

Trece, vidim da ima mount tool i da se s njim može na USB staviti?
Meni je ovako OKe, samo da radi internet i tipkovnica...
Nisam skužio kako se programi instaliraju.

Onda, kad otvaram sd2 (iz XPa particija D), stvori se zelena kao lampica. "ugasi", odnossno makne se kad idem desnim klikom na nju i Unmount sd2. Pretpostavljam da je to zato što je NTFS, i pojavi se poruka da mora nešto napraviti.

Sad ću ici najvjerojatnije skinuti Ubuntu ili Xubuntu, ili neki treći, samo da ne zauzima više od 700MB.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ukratko.... za tebe kao početnika nisam siguran da je Puppy baš pravo rješenje.
Naime, Ubuntu 8.10 Ibex također ima opciju stavljanja sebe na USB stick (samo nisam siguran radi li to već sa LiveCD-a ili treba napraviti prvo instalaciju na hard, no provjerit ću) Ako kažem Ubuntu onda automatski mislim i na Xubuntu...)

Ona greška...

Kod: Označi sve

Performing a 'switch_root' to the layered filesistem...Kernel panic: - not syncin
Zapravo upućuje na ozbiljni problem na nivou Linux jezgre. Dakle, ili je bug u konfiguriranju kernela, bug u modulima (driverima) ili je problem sa tvojim hardwareom. Na tom nivou ne može biti ništa drugo.

Pogledao sam malo i to se javlja samo na Puppy distrama...evo, npr ovdje
Dakle upućuje na bug u Puppyu i to na kernelskom nivou...

Zapamti, ako ti Linux rikne tako da NE MOŽEŠ niti u konzolu, niti se miče miš po ekranu i sl... onda se gotovo uvijek radi o greškama na nivou kernela ili samog hardwera (neispravna memorija, proc se pregrijava, neispravna grafa, loše podešene brzine sabirnica u BIOS-u) jer ništa ne može tako srušiti Linux kao sam hardwer ili kernel... ;)
Kristijan
Kontakt:

Normalno sam opet na puppyju, skidam Xubuntu za koji je član gore stavio link.
Sljedeći mjesec ću skinuti Ubuntu, iako nije sigurno.

Moguće da je to kernela od puppyja - svaki put se ruši, što mi je čudno jer sam čitao da se linux nemože zablokirati... tj. da ima posebno kernel i posebno sučelje.

Zbog cega nebi preporučio puppy? Zbog raznih BUGova ili zbog prilagođenosti korisniku?

To sve radim na laptopu, na desktopu neznam kako bootati s USBa. Pošto je card reader/writter vrlo labav, često ne prihvati komp stick, no sumnjam da stick prekine komunikaciju, 3 puta na istom mjestu.

Pošto sam na help vidio da piše 948M FREE (kao sample slika) a meni 500MB - izgleda da ne prepoznaje 512MB RAM koje sam dobio besplatno kad sam kupovao lap (TakeMS marka, DRR2 SO-DIMM)

Pustio sam pjesmu neku, konektirao se (uspio se), otvorim internet, nemože nac server, kopam po preferences interneta, završi pjesma, završi i linux (zablokira sve).

Za kojih 45 min kako kaže Xandros će se downlodati Xubuntu, za 60 min će biti na CDu, pa će mo vidjeti kako će on raditi, i dali ima opciju odmah na stick. Ako nema, kako ga staviti na stick? Ali tako da kad idem na drugi komp, das moram opet odabrati postavke tipkovnice i ostalo...

Hvala! BTW: što se nekompatibilnosti tiće - piše mi da maybe NOT OK za rezoluciju koju sam odabrao, i s kojom mi XP radi.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Grof je napisao/la:(samo nisam siguran radi li to već sa LiveCD-a ili treba napraviti prvo instalaciju na hard, no provjerit ću)
Ne, samo Ubuntu ima kreiranje LiveUSB-a i to ide odmah sa LiveCD-a....
Kristijan
Kontakt:

I još jedno pitanje - dali će se Xubuntu (*.iso 589 MB) moci "zgurati" na 512 MB stick? Pretpostavljam da nema teorije, vec da mu je potreban 2GB stick?

Ovo mi je onda super - "samo" 98 MB zauzima štenac. Dakle, ide i na 128 MB Stick.ž
Dobro kada se Winsi sruše, a treba se napraviti backup C diska.

Ne, samo Ubuntu ima kreiranje LiveUSB-a i to ide odmah sa LiveCD-a....
Znači, Xubuntu nema?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la: Moguće da je to kernela od puppyja - svaki put se ruši, što mi je čudno jer sam čitao da se linux nemože zablokirati... tj. da ima posebno kernel i posebno sučelje.
Može se zblokirati upravo zbog stvari koje sam ti napisao.
Gle, Linux OS ti radi ovako. Prilikom boota diže se kernel u memorijskom prostoru nazvanom "kernel space", to je tzv. zaštićeni prostor u kojem može raditi isključivo kernel i njegovi moduli. Čim kernel preuzme sustav i kontrolu, on podiže prvi proces koji se zove "init" u tzv. "user spaceu" i kako su svi drugi procesi djeca od "init"-a sve se to diže u "user spaceu". Dakle kernelu ne može ništa smetati do njega samog i onog što je niže od njega, a to je hardwer.
Zbog cega nebi preporučio puppy? Zbog raznih BUGova ili zbog prilagođenosti korisniku?
Da, smatram da su za početnike distribucije tipa Ubuntu, pa može Fedora, OpenSuse... no ove minimalističke distre nisu baš za početnike...
Pošto sam na help vidio da piše 948M FREE (kao sample slika) a meni 500MB - izgleda da ne prepoznaje 512MB RAM koje sam dobio besplatno kad sam kupovao lap (TakeMS marka, DRR2 SO-DIMM)
Prvo pogledaj u BIOS-u da li ti sami stroj prepoznaje svu memoriju...

Za kojih 45 min kako kaže Xandros će se downlodati Xubuntu, za 60 min će biti na CDu, pa će mo vidjeti kako će on raditi, i dali ima opciju odmah na stick. Ako nema, kako ga staviti na stick? Ali tako da kad idem na drugi komp, das moram opet odabrati postavke tipkovnice i ostalo...
Xubuntu nema opciju stavljanja na stick. morao bi manualno, no to baš i nije tako jednostavno (opet mislim na početnike ;) ) Ubuntu IMA!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kristijan je napisao/la:I još jedno pitanje - dali će se Xubuntu (*.iso 589 MB) moci "zgurati" na 512 MB stick? Pretpostavljam da nema teorije, vec da mu je potreban 2GB stick?

Znači, Xubuntu nema?
1. Ne, to ide na 1 GB stick

2. Nema, ima Ubuntu
Odgovori