Kako vratiti dokumente?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Kako vratiti dokumente?
Backup !
Backup !
Backup !
Backup !
Jedan krivi razmak u konzoli i pa pa podacima.... Nije ni gui način nepogrešiv no ipak sam mišljenja da bih previd prije napravio u konzoli nego u nekom gui alatu.
Backup !
Backup !
Backup !
Jedan krivi razmak u konzoli i pa pa podacima.... Nije ni gui način nepogrešiv no ipak sam mišljenja da bih previd prije napravio u konzoli nego u nekom gui alatu.
Vidi manijakaBunker je napisao/la:Backup !
Backup !
Backup !
Backup !
nisam nista rucno upisivala, sve uvijek copy-paste.
ima li koja dobra dusa medju vama da je u splitu i da bi mi pomogla oko ovog?
ima li koja dobra dusa medju vama da je u splitu i da bi mi pomogla oko ovog?
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Ma tako reci odmah. Split ti je pun dobrih duša. Javit će ti se već netko. Ako ne riješiš do subote, mislim da SOK ima subotom neka druženja. Pogledaj na njihovim stranicama http://www.sok.hr/Leptiric je napisao/la:...ima li koja dobra dusa medju vama da je u splitu i da bi mi pomogla oko ovog?
Trentuno se nalazimo na adresi Savska bb u Splitu (Dom mladih).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Pa nisam mogla reci prije jer sam pokusala rijesit sama s vasom pomoci. Sad vidim da dalje ne mogu.
Photorec bi ti ovdje također mogao biti koristan uz ranije spomenuti extundelete.
- Cooleech
- Moderator
SOK, nažalost, više gotovo da ne postoji. Nema susreta ni sridom ni subotom. Ne pamtim kad sam zadnji put bio tamo. Leptiriću, nisam baš pretjerano pratio temu ali ovako nabrzaka što se mogu prisjetit iz pročitanog, imaš nekih problema s pristupom određenim datotekama?
Javi mi se na pp pa se već dogovorimo za nekakav teamviewer ili meeting.
Javi mi se na pp pa se već dogovorimo za nekakav teamviewer ili meeting.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Evo, meni se sada kao i jurastublicu dogodilo slično. Naime, išao sam brisati jedan file i izgledalo je to ovako: slučajno sam imao razmak i izbrisao čitavi dirketoriji. Dir je nebitan jer se može rekreirati od nule, ALI ima nešto drugo što će nekima (ili sada meni) biti korisno. Naime, za razliku od windowsa, na linuxu se fajl zapravo ne izbriše dok god ga neki program drži otvorenim i zapravo se može vratiti.
Na primjer, kod mene ih drži PID (Program ID) 10306. u /proc (proc je virtualni FS koji je zapravo dirkektni interface prema kernelu) imate brdo foldera sa brojevima koji označuju PIDove programa, a svaki od njih ima fd subfodler (file descriptor).
izlista stvari tipa
10 -> /home/shrike/dir/file.ext
101 -> /home/shrike/dir/file1.ext
102 -> /home/shrike/dir/file2.ext
...
Ukratko bit će brdo brojeva koji su linkovi. Svi ti brojevi su zapravo pravi filovi i ako je racimo /home/shrike/dir/file.ext izbrisan, možete svaki file vratiti sa npr (10 je samo primjer). Ako imate boje u terminalu, kod izbrisanih filova će vam linkovi biti crveni, a postojeći filovi normalno plavo-ljubičasti. Ukratko, nisam zapravo izbrisao ništa dok god originalni program koji drži filove nije ugašen.
Generalno je /proc fora mjesto.
Kod: Označi sve
rm -rf imefajla.extenzija * Na primjer, kod mene ih drži PID (Program ID) 10306. u /proc (proc je virtualni FS koji je zapravo dirkektni interface prema kernelu) imate brdo foldera sa brojevima koji označuju PIDove programa, a svaki od njih ima fd subfodler (file descriptor).
ls -lh /proc/10306/fd10 -> /home/shrike/dir/file.ext
101 -> /home/shrike/dir/file1.ext
102 -> /home/shrike/dir/file2.ext
...
Ukratko bit će brdo brojeva koji su linkovi. Svi ti brojevi su zapravo pravi filovi i ako je racimo /home/shrike/dir/file.ext izbrisan, možete svaki file vratiti sa npr
cp /proc/10306/fd/10 /home/blahGeneralno je /proc fora mjesto.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Cooleech
- Moderator
Bio kod Leptirice danas, od datoteka nažalost ništa. Imala je neki tmp(random 30-tak znakova) fajl od 166.1 GB (da, gigabajta) koji je datirao iz ožujka 2016. koji sam obrisao te ima nekakvu 3gI.Dnešto mapu u kojoj ni terminal ne uspjeva prikazati sadržaj kao ni dati vlasništvo (stoji u nedogled, kao nešto radi ali šipak). Pregledao sam disk i napravio provjeru filesystema, niti jedno nije javilo ikakav problem ali ta misteriozna mapa je i dalje tu. Nautilus je otvara kao i terminal - u nedogled.
Kako sam na njenom PC-u digao Ubuntu MATE, svidio joj se pa sam joj to instalirao i sad se kompletno želi odreći onog smeća od DE-a (Junca), laptop je sljedeći. Disk je WD od 1TB, radi prilično sumnjivo ali ne javlja ikakve greške čak i nakon self-testa. Pretpostavljam da je problem nastao pri zapisivanju nečega na disk (imaju loš napon svi u kvartu) te sustav nije uspio odraditi što je trebao pa je nastala greška na filesystemu koju standardni check preko Gparteda nije uspio ispravit.
Sorry na dugom postu, čisto sam htio dati update.
Kako sam na njenom PC-u digao Ubuntu MATE, svidio joj se pa sam joj to instalirao i sad se kompletno želi odreći onog smeća od DE-a (Junca), laptop je sljedeći. Disk je WD od 1TB, radi prilično sumnjivo ali ne javlja ikakve greške čak i nakon self-testa. Pretpostavljam da je problem nastao pri zapisivanju nečega na disk (imaju loš napon svi u kvartu) te sustav nije uspio odraditi što je trebao pa je nastala greška na filesystemu koju standardni check preko Gparteda nije uspio ispravit.
Sorry na dugom postu, čisto sam htio dati update.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Ako ima 1TB WD Blue star cca 2 godine može biti u banani iako ne prijavljuje bad sektore ili druge greške jer su u to vrijeme imali problema sa elektronikom u 500 MB i 1 TB serijama diskova koji su umjesto u smeću završili u banana državama poput naše
Ako joj je disk pod garancijom (i ako joj se da) neka napravi low level format i odnese ga na reklamaciju bez objašnjenja... samo nek kaže da joj se disk čudno ponaša...
Što se tiče loše struje u kvartu... jbg, neka nabavi UPS, cijene danas više nisu astronomske kao prije 10-ak godina ... bilo koji pa i najslabiji model je dovoljan da pegla ulazni napon i održi računalo upaljeno par minuta ako nestane struje (bx500ci APC je čist OK).
Što se pak tiče back up-a, nejjeftinije i najbolje riješenje je neka 3,5" ladica (npr. ovaj Sweex je čist ok, nije razvikan, ali je kvalitetan) + 3,5" HDD (2TB je ok kapacitet na duže staze, ali to se ionako može promijeniti ako se sad nema novca za toliki kapacitet ili kasnije postane premalo prostora)... samo ne kupovati gotova rješenja prijenosnih HDD-a (iako u startu izgleda da je jeftinije) jer su najčešće kontroleri i USB priključci zalemljeni na disk i ako krepa disk, možeš baciti i ladicu jer je beskorisna.
Ovako izgleda HDD iz WD My Passport 2TB prijenosnog diska

*Edit by Cooleech; uklonjeni linkovi na određenu stranicu zbog organske nepodnošljivosti. Sorry, JAKO loše iskustvo s njima.
Ako joj je disk pod garancijom (i ako joj se da) neka napravi low level format i odnese ga na reklamaciju bez objašnjenja... samo nek kaže da joj se disk čudno ponaša...
Što se tiče loše struje u kvartu... jbg, neka nabavi UPS, cijene danas više nisu astronomske kao prije 10-ak godina ... bilo koji pa i najslabiji model je dovoljan da pegla ulazni napon i održi računalo upaljeno par minuta ako nestane struje (bx500ci APC je čist OK).
Što se pak tiče back up-a, nejjeftinije i najbolje riješenje je neka 3,5" ladica (npr. ovaj Sweex je čist ok, nije razvikan, ali je kvalitetan) + 3,5" HDD (2TB je ok kapacitet na duže staze, ali to se ionako može promijeniti ako se sad nema novca za toliki kapacitet ili kasnije postane premalo prostora)... samo ne kupovati gotova rješenja prijenosnih HDD-a (iako u startu izgleda da je jeftinije) jer su najčešće kontroleri i USB priključci zalemljeni na disk i ako krepa disk, možeš baciti i ladicu jer je beskorisna.
Ovako izgleda HDD iz WD My Passport 2TB prijenosnog diska

*Edit by Cooleech; uklonjeni linkovi na određenu stranicu zbog organske nepodnošljivosti. Sorry, JAKO loše iskustvo s njima.