Kolumna: Linux u škole! (n-ti put)

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

dalibor.klobucaric
Spol: M
Kontakt:

Re: Kolumna: Linux u škole! (n-ti put)

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

evo da i ja još jednom napomenem nešto..
Pošto smo mi tu g33kovi i slično.. al neznam dal ste primjetili u tim svim udžebinicam cmd ili command promt je jako jako malo pokriven ako je opće, zakaj? pa jer živimo u doba kopi pejsta... E i tu se sad postavlja problematika. Ja sam za da se metne GNU/Linux u škole i to neka mainstream distra.. Pa čak i kombinacija *untu al problem bi se javil kad bi išli prčkati po terminalu... Ja osobno smatram da klincima u svim razredima osnovnih i srednjih škola je ok pokazati GUI al s druge strana smatram da bi trebali svi znati i baratati terminalom. po meni je to must. nebih se oslanjal na "ne"educiranost profesora jer smatram da bi se oni vrlo brzo prilagodili tome... al klinci bi imali problem... tako da.. podržavam vannastavne aktivnosti tipa informatičke radionice za početak.. te mislim da bi to trebala biti osnova i početak uvođenja linux znanja i mogućnosti linux-a ka klincima..
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

dalibor.klobucaric je napisao/la:evo da i ja još jednom napomenem nešto..
Pošto smo mi tu g33kovi i slično.. al neznam dal ste primjetili u tim svim udžebinicam cmd ili command promt je jako jako malo pokriven ako je opće, zakaj? pa jer živimo u doba kopi pejsta... E i tu se sad postavlja problematika. Ja sam za da se metne GNU/Linux u škole i to neka mainstream distra.. Pa čak i kombinacija *untu al problem bi se javil kad bi išli prčkati po terminalu... Ja osobno smatram da klincima u svim razredima osnovnih i srednjih škola je ok pokazati GUI al s druge strana smatram da bi trebali svi znati i baratati terminalom. po meni je to must. nebih se oslanjal na "ne"educiranost profesora jer smatram da bi se oni vrlo brzo prilagodili tome... al klinci bi imali problem... tako da.. podržavam vannastavne aktivnosti tipa informatičke radionice za početak.. te mislim da bi to trebala biti osnova i početak uvođenja linux znanja i mogućnosti linux-a ka klincima..
na fakultetu na kojem sam ja bio ekipi je bilo mrsko raditi u terminalu (tada je to bio 7.04 ubuntu). mene je zapravo terminal tada skroz privukao. kada je profesor rekao da windowsaši koriste cmd, ekipa je blijedo gledala, nikom jasno gdje se to nalazi.
no slažem se s daliborom.
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
jjj

Post Postao/la jjj »

speedy je napisao/la: nazalost cinjenica je da je vecina profesora koji eto predaju informatiku zapravo informaticki nepismena i da klinci kojima predaju znaju daleko vise od njih,,,,,,
nadalje... u manjim skolama se nazalost provodila i politika prekvalifikacije nastavnika koji su predavali tehnici u nastavnika koji ce predavat i informatiku,,,,, racunica je bila jednostavna ili ce nastavnik tehnickog ici na tecaj informatike da bi on sad ono kao preko noci to sve skonto da,, iako ima vec 40+ godina pa da moze klincima predavat ili ce laganini dobit otkaz jer skola nemoze placat jednog nasdtavnika za tehnicki jednog za informatiku (neznam samo kako je do toga doslo no znam da i toga nazalost ima)

i sad,,, kako tavkom nastavniku kojem padne mrak na oci kad se u windowsima promjeni skin i ikone objasniti rad na bilo cemu drugome,,,,,,, bio to linux ili windows 7,,,,, on "zna" XP sve drugo mu je vec znanstvena fantastika i tu nema prelaza na nista sto se nezove "Microsoft Windows XP..."
U osnovnoj su informatiku predavale dvije osobe - profesorica tehničkog i profesor fizike. Ova prva je sve udavila Logom (kornjača ftw...not), ovaj drugi je, kad smo konačno dobili nova računala s Win95, poludio svaki put kad bi netko promijenio wallpaper ili razmjestio ikone. Kao insult to injury, nije znao izgovoriti "Recycle bin" i "Folder". Kao dodatni insult, zabranio mi je da koristim riječ "direktorij" - jer u Windowsima nema direktorija (a možda i zato što nije hrvatska...to je bilo popularno tada). Heh.
Retrospektivno, kako glupo - prvo smo radili QBasic, pa onda Logo - i onda mi "pokazuju" kako raditi u Wordu? O rly?
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Šta se imamo čudit tim ljudima oni neznaju ni kako upalit kompjuter kamo šta drugo rofl
By the way dao bi se okladit da bi nas ovdje 50% znalo predavat informatiku klincima u školi.
I am the one and only....
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

zlatkoA je napisao/la:Šta se imamo čudit tim ljudima oni neznaju ni kako upalit kompjuter kamo šta drugo rofl
By the way dao bi se okladit da bi nas ovdje 50% znalo predavat informatiku klincima u školi.
ako je po onom programu koji sam ja na faksu i u srednjoj prolazio onda bi sigurno.
majko moja draga... ja mislim da informatički profesori kad vide program počnu se smijat
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
charuga
Spol: m

Post Postao/la charuga »

vidim da se raspravlja na veliko pa rekoh ajde da i ja koji imam najvise neznanja od svih vas ovdje u vezi linuxa da kazem svoje vidjenje te ideje.
ideja nije losa , treba pokazati da ima i postoji mogucnost izbora i u podrucju informatike tj. da windowsi nisu jedini.
da li ce to djeca prihvatiti?
e to je vec nesto sasvim drugo. neka djeca hoce dok druga 100% nece. argument? naravno da imam.
imam troje djece 4,7,12 (zaokruzio sam malo :) )ovo dvoje mladjih bez problema koriste linux dok ovo starije djete ne zeli bas imati posla sa "tim".zasto? iz jednostavnoga razloga-ne zeli se privikavati na nesto sto i nije nesto bolje od windowsa.
mladjima je linux dobar jer mogu igrati neke jednostavnije igrice ali nije im bas da su ocarani njime.

moje informaticko znanje nije na nekoj zavidnoj razini ali osobno mislim da je buducnost linuxa svjetla , meni se osobno svidja ali ne mogu tvrditi bas da se i moja djeca slazu sa mnom.
ja sam na primjer instalirao linux mint i meni radi sve odlicno ali koliko sam imao prilike procitati na forumima to i nije bas slucaj nekim korisnicima linuxa , neki koliko vidim muku muce sa raznoraznim problemima sa kojima se susrecu u linux svijetu. windosi imaju next,next,next,finish....i na linux forumima to naveliko pljuju ali ja vas pitam sta je tu toliko lose?pa mint ima jos jednostavnije instaliranje :) windowsi imaju vecu sansu da pokupe neko smece na internetu......zar je preporucljivo instalirati neke programe na linuxu a da oni nisu iz repozitorija tj.da nisu provjereni od strane linux programera ? koliko bi sanse imalo pokupiti virus na windowsima ako se uzme na primjer da imate originalne windowse i svaki drugi program da nije crackan i da sve updatee imate od strane microsofta?
odgovor je :VELIKE , a razlog je sto puno ljudi koristi taj windows a koristi ga upravo radi jednostavnosti
i ne zele komplicirane stvari a linux tako zvuci.
buducnost je da operativni sustav bude sto jednostavniji i sve dok linux ne postane takav nece imati popularnost medju krajnjim korisnicima kao sto imaju windowsi.

dakle kao sto je dalibor rekao :copy-paste linux bi odgovarao u skolama e a ja ne znam da li takav postoji?

....iako me ovaj moj mint neodoljivo podsjeca na jedan takav ;)

edit:
nije mi namjera bila hvaliti windowse ali to jednostavno je tako.
Soul_Sample

Post Postao/la Soul_Sample »

jjj je napisao/la:
U osnovnoj su informatiku predavale dvije osobe - profesorica tehničkog i profesor fizike. Ova prva je sve udavila Logom (kornjača ftw...not), ovaj drugi je, kad smo konačno dobili nova računala s Win95, poludio svaki put kad bi netko promijenio wallpaper ili razmjestio ikone. Kao insult to injury, nije znao izgovoriti "Recycle bin" i "Folder". Kao dodatni insult, zabranio mi je da koristim riječ "direktorij" - jer u Windowsima nema direktorija (a možda i zato što nije hrvatska...to je bilo popularno tada). Heh.
Retrospektivno, kako glupo - prvo smo radili QBasic, pa onda Logo - i onda mi "pokazuju" kako raditi u Wordu? O rly?
heh, taj isti profesor fizike meni je dao jedinicu kad sam završio zadatak prije svih i isprobavao naredbe koje još nismo radili lol (qbasic)

ne sjećam se kako je izgovarao recycle bin, ali se folđera i kopi paste sjećam rofl
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

charuga je napisao/la:vidim da se raspravlja na veliko pa rekoh ajde da i ja koji imam najvise neznanja od svih vas ovdje u vezi linuxa da kazem svoje vidjenje te ideje.
ideja nije losa , treba pokazati da ima i postoji mogucnost izbora i u podrucju informatike tj. da windowsi nisu jedini.
da li ce to djeca prihvatiti?
e to je vec nesto sasvim drugo. neka djeca hoce dok druga 100% nece. argument? naravno da imam.
imam troje djece 4,7,12 (zaokruzio sam malo :) )ovo dvoje mladjih bez problema koriste linux dok ovo starije djete ne zeli bas imati posla sa "tim".zasto? iz jednostavnoga razloga-ne zeli se privikavati na nesto sto i nije nesto bolje od windowsa.
mladjima je linux dobar jer mogu igrati neke jednostavnije igrice ali nije im bas da su ocarani njime.

moje informaticko znanje nije na nekoj zavidnoj razini ali osobno mislim da je buducnost linuxa svjetla , meni se osobno svidja ali ne mogu tvrditi bas da se i moja djeca slazu sa mnom.
ja sam na primjer instalirao linux mint i meni radi sve odlicno ali koliko sam imao prilike procitati na forumima to i nije bas slucaj nekim korisnicima linuxa , neki koliko vidim muku muce sa raznoraznim problemima sa kojima se susrecu u linux svijetu. windosi imaju next,next,next,finish....i na linux forumima to naveliko pljuju ali ja vas pitam sta je tu toliko lose?pa mint ima jos jednostavnije instaliranje :) windowsi imaju vecu sansu da pokupe neko smece na internetu......zar je preporucljivo instalirati neke programe na linuxu a da oni nisu iz repozitorija tj.da nisu provjereni od strane linux programera ? koliko bi sanse imalo pokupiti virus na windowsima ako se uzme na primjer da imate originalne windowse i svaki drugi program da nije crackan i da sve updatee imate od strane microsofta?
odgovor je :VELIKE , a razlog je sto puno ljudi koristi taj windows a koristi ga upravo radi jednostavnosti
i ne zele komplicirane stvari a linux tako zvuci.
buducnost je da operativni sustav bude sto jednostavniji i sve dok linux ne postane takav nece imati popularnost medju krajnjim korisnicima kao sto imaju windowsi.

dakle kao sto je dalibor rekao :copy-paste linux bi odgovarao u skolama e a ja ne znam da li takav postoji?

....iako me ovaj moj mint neodoljivo podsjeca na jedan takav ;)

edit:
nije mi namjera bila hvaliti windowse ali to jednostavno je tako.

a gle neznam po meni je rad u linuxu jednostavniji nego u windowsima,,,,, problem sa hardverom je sve do drivera koje proizvodaci sve vise i vise izbacuju i za linux

instalacija programa definitivno ide jednostavnije i uz manje klikova nego na windowsima

terminal izbjegavam i kad ga koristim to bude copy/paste :D

ubaciti Ubuntu u skole je sasvim oke,,,,,,, pretjerivati sa terminalom,, bespotrebno,,,,,, to je ipak nesto sto je potrebno samo naprednijim korisnicima,,, 90% djece u skolama nezna npr ni drivere za graficku ispravno instalirat na windowsima,,,, takavi to nikad ni nece znat nit im je potrebno da znaju kako to ili bilo sto drugo napravit iz terminala kuckajuc komande

u skole s linuxom treba ici tako da im se pokaze kako se sve moze kroz gui (i malo im flashnit compiz-fusion za onaj WOW efekt) :D

Terminal tek pri kraju SVIMA pokazati (osnovne naredbe itd)

Terminal na pocetku objasniti ali predavati samo onima koji to zaista zele znati (uvjek se nade 1-2 "geeka" u svakom razredu :D)
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Nažalost ovo je istina .
I am the one and only....
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

zlatkoA je napisao/la:
Nažalost ovo je istina .
To sve stoji, ali ovdje je riječ o tome da je Linux nepotrebno izostavljen iz edukacije.
Ne treba naravno, niti Windowse izbaciti jer i njih trebaju djeca znati koristiti.
Ali, ne treba forsirati samo jedno. Pogotovo u ovo vrijeme kad se nama novaca na bacanje, a Linux može sasvim dobro poslužiti za onaj nivo edukacije kakav postoji u srednjim školama.
Odgovori