Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]
Bas ste me pozitivno iznenadili, to je vise nacin zivota a ne samo u vezi linuxa a da slucajno nestane takvih ljudi, koji su spremni pomoci, nestati ce i ovaj forum...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Prije nego sam se registirirao na forumu, prvo sam googlao da bih naučio instalirati linux i neke osnovne stvari. Nitko mi ništa nije pomogao.
Sada vidim da instalaciju linuxa naplaćuju 500 kn, pa sam prilično ponosan što sam stigao uz sve obaveze i to savladati (Ubuntu i fedora). Namjeravam još učiti jer sam entuzijast i volim to, nemam nikakve druge koristi.
Dakle, uključio sam se na forum kad sam znao nešto malo, i nije mi namjera da pitam ono što mogu naći na Google-ali je puno lakše i veći gušt pitati svoje ljude-i još nešto-kao što se i vidi, čim SAM riješim neki problem za koji sam pitao na forumu, odmah to i objavim. Mislim da je to dobar način egzistiranja na forumu. Slažem se da ne možemo doći i postaviti pitanje-"može li mi neko reći kako da instaliram Ubuntu" i sl., ali oko drugih problemčića puno lakši način je pitati-ako si već član foruma. Ako nemate volju za odgovoriti, OK.
Sada vidim da instalaciju linuxa naplaćuju 500 kn, pa sam prilično ponosan što sam stigao uz sve obaveze i to savladati (Ubuntu i fedora). Namjeravam još učiti jer sam entuzijast i volim to, nemam nikakve druge koristi.
Dakle, uključio sam se na forum kad sam znao nešto malo, i nije mi namjera da pitam ono što mogu naći na Google-ali je puno lakše i veći gušt pitati svoje ljude-i još nešto-kao što se i vidi, čim SAM riješim neki problem za koji sam pitao na forumu, odmah to i objavim. Mislim da je to dobar način egzistiranja na forumu. Slažem se da ne možemo doći i postaviti pitanje-"može li mi neko reći kako da instaliram Ubuntu" i sl., ali oko drugih problemčića puno lakši način je pitati-ako si već član foruma. Ako nemate volju za odgovoriti, OK.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Ovo je moj stav prema tome:Davor B. je napisao/la:Moram ovdje nešto dodati. Ne smatram da sam no-brain. Naprotiv testovi kažu da sam natprosječno inteligentan. Pravi testovi razvijeni od IBM-ovih psihologa. Međutim ja većinu ovoga što pišete ne razumijem. Nisam no brain nego nemam znanja. Kad bih ja za sve što neznam upao s pitanjem "šta je to?" cijeli forum bi bio samo za moju edukaciju. Zato i ne postavljam ta pitanja. Međutim kad se pojavi pitanje za koje je vama smiješno da je postavljeno, smatram da treba odgovoriti na njega jer postavljač jednostavno nezna. A nije sramota ne znati nego ne pitati.
Odgovaram na pitanja jer volim pomoći (to me vjerojatno usrećuje), međutim nemam beskonaćno vremena, a ni strpljenja.
Ne volim dok netko pita nešto što već negdje piše, ali ne na "googleu" ili na nekom tajnom mjestu, već na istom forumu ili u osnovnoj dokumentaciji distribucije ili programa.
Zašto ne? Pa jer odgovaranje na takvo pitanje troši moje vrijeme, ali i vrijeme drugih koji su mogli to iskoristit u neke druge svrhe, recimo da se pomogne nekom s pravim problemom ili bilo što. A samom postavljaču pitanja ne troši ništa vremena (0 sec) da potraži odgovor negdje drugdje na forumu ili gdje već. Na kraju krajeva, dužnost je početnika da prouči neke osnove o Linuxu (barem tih tekstova ima na tone) i pita ako ima nejasnoća. Ali većina koju srećem u zadnje vrijeme ulazi na forum u stilu: "Ja sam prešao na Linux! Evo imate me, a sad me naučite radit u Linuxu i objasnite kako što radi." Ako fale tekstovi (na hrv.) za početnike, to ćemo napisat i to rado (jedan takav projekt se i sprema).
Mislim da je taj moj stav sasvim logičan i očit, ne?
p.s. NHF, ali inteligencija ništa ne govori o čovjeku
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
E sad, ako ovo "produhove" iniciraš na neka religijska i vjerska pitanja - tu se ne slažemGrof je napisao/la: To će ti proći samo ako se ljudi produhove. Uz sadašnji trend mahnitog materijalizma potpuno krivog i poremečenog sustava vrijednosti, azbog ovog prvo rečenog (htio ti nehtio to ima indirektne veze i sa ateizmom!) svijet neće postati bolje mjesto. Pazi što sam ti rekao!
No da je ovaj kapitalizam i materijalizam loš, krivi sustav vrijednosti - tu se slažem. Kakve veze s ateizmom? (!)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
-
Gigolo
Sto ljudi - sto ćudi!! Kad dođete u moje godine drugačije ćete razmišljati. I mudrije!4ndY je napisao/la:Ovo je moj stav prema tome:Davor B. je napisao/la:Moram ovdje nešto dodati. Ne smatram da sam no-brain. Naprotiv testovi kažu da sam natprosječno inteligentan. Pravi testovi razvijeni od IBM-ovih psihologa. Međutim ja većinu ovoga što pišete ne razumijem. Nisam no brain nego nemam znanja. Kad bih ja za sve što neznam upao s pitanjem "šta je to?" cijeli forum bi bio samo za moju edukaciju. Zato i ne postavljam ta pitanja. Međutim kad se pojavi pitanje za koje je vama smiješno da je postavljeno, smatram da treba odgovoriti na njega jer postavljač jednostavno nezna. A nije sramota ne znati nego ne pitati.
Odgovaram na pitanja jer volim pomoći (to me vjerojatno usrećuje), međutim nemam beskonaćno vremena, a ni strpljenja.
Ne volim dok netko pita nešto što već negdje piše, ali ne na "googleu" ili na nekom tajnom mjestu, već na istom forumu ili u osnovnoj dokumentaciji distribucije ili programa.
Zašto ne? Pa jer odgovaranje na takvo pitanje troši moje vrijeme, ali i vrijeme drugih koji su mogli to iskoristit u neke druge svrhe, recimo da se pomogne nekom s pravim problemom ili bilo što. A samom postavljaču pitanja ne troši ništa vremena (0 sec) da potraži odgovor negdje drugdje na forumu ili gdje već. Na kraju krajeva, dužnost je početnika da prouči neke osnove o Linuxu (barem tih tekstova ima na tone) i pita ako ima nejasnoća. Ali većina koju srećem u zadnje vrijeme ulazi na forum u stilu: "Ja sam prešao na Linux! Evo imate me, a sad me naučite radit u Linuxu i objasnite kako što radi." Ako fale tekstovi (na hrv.) za početnike, to ćemo napisat i to rado (jedan takav projekt se i sprema).
Mislim da je taj moj stav sasvim logičan i očit, ne?
p.s. NHF, ali inteligencija ništa ne govori o čovjeku
mozda je to sve probelm nase generacije. 4ndY i ja smo jednako mladi(stari) -21/23 godine,a mozda i cinjenica da smo ateisti ima nesto s tim, jeli grofe:)
vidim da je bvas tu dosta "starih" iliti 30+. i vidim da ste sad tek mnogi upoznati s linuxom. ja se s linuxom druzim od svoje 16. dakle nekih 7 godina. dugo je to:) na puno sam pitanja odgovorio:) dojadi, stvarno dojadi.
nego, ubuntu. ubuntu je pun smeca. previse paketa koji netrebaju i probelamaticni su za uklanjanje, ista stvar i s fedorom, makar se isntalacija fedore da srediti odma u startu. osim toga stavljaju neke bleeding edge pakete i compiz fusion na koji tolko poludim je sastavni dios sutava. msilim sve je to tolko nepotrebno. ako zelite debian based stavite debian net install ili stavite arch linux. onda ljudi nauce puno vise o linuxu. ne odma, anravno ali neka evolucija zananja ide k tome. sve bi zapravo na kraju trebalo na lfs-u zavrsiti. zato to kazem? zato jer nekad nece ici sva ko po loju. nekad ce trebat zasukat rukave i prepisat iz nule xorg.conf ili cak reci sustavu da ga sam izgenerira. kolko vas tu zna to napraviti? pa onda rc.conf kojeg su iz ubuntua izbacili. pa .Xdefaults, pa .xinitrc. kaj s distrama koje nemaju gedit/kate ili cak X uopce? dal bi se znali snaci s nanom ili nedaj boze vi-om? ili recimo idete stavljat linux na stari komp neki. gnome-terminal je ogroman. urxvt anyone? xterm? aterm? o firefoxu da ne pricam. dillo? links -g? nemate X a ocete pogledat nekaj na netu. lynx? znate dici wlan ili cak obican lan bez network managera? i sad ono ubojica pitanje- kompajliranje. nedo bog kompajliranje kernela. stavri koje se ljudi tolko boje jer im niko nikad nije objasnil, a tolko je jednostavno. zato ne ubuntuu. jer je blesav, ne standardiziran i lako se u njemu pogubiti. a to niko ne zeli.
na primjer kod startanja racunala zelim da se startaju odredeni moduli i daemoni. kak to sredit na ubuntuu a da ne dirate gui? ovo me stvarno zanima.
vidim da je bvas tu dosta "starih" iliti 30+. i vidim da ste sad tek mnogi upoznati s linuxom. ja se s linuxom druzim od svoje 16. dakle nekih 7 godina. dugo je to:) na puno sam pitanja odgovorio:) dojadi, stvarno dojadi.
nego, ubuntu. ubuntu je pun smeca. previse paketa koji netrebaju i probelamaticni su za uklanjanje, ista stvar i s fedorom, makar se isntalacija fedore da srediti odma u startu. osim toga stavljaju neke bleeding edge pakete i compiz fusion na koji tolko poludim je sastavni dios sutava. msilim sve je to tolko nepotrebno. ako zelite debian based stavite debian net install ili stavite arch linux. onda ljudi nauce puno vise o linuxu. ne odma, anravno ali neka evolucija zananja ide k tome. sve bi zapravo na kraju trebalo na lfs-u zavrsiti. zato to kazem? zato jer nekad nece ici sva ko po loju. nekad ce trebat zasukat rukave i prepisat iz nule xorg.conf ili cak reci sustavu da ga sam izgenerira. kolko vas tu zna to napraviti? pa onda rc.conf kojeg su iz ubuntua izbacili. pa .Xdefaults, pa .xinitrc. kaj s distrama koje nemaju gedit/kate ili cak X uopce? dal bi se znali snaci s nanom ili nedaj boze vi-om? ili recimo idete stavljat linux na stari komp neki. gnome-terminal je ogroman. urxvt anyone? xterm? aterm? o firefoxu da ne pricam. dillo? links -g? nemate X a ocete pogledat nekaj na netu. lynx? znate dici wlan ili cak obican lan bez network managera? i sad ono ubojica pitanje- kompajliranje. nedo bog kompajliranje kernela. stavri koje se ljudi tolko boje jer im niko nikad nije objasnil, a tolko je jednostavno. zato ne ubuntuu. jer je blesav, ne standardiziran i lako se u njemu pogubiti. a to niko ne zeli.
na primjer kod startanja racunala zelim da se startaju odredeni moduli i daemoni. kak to sredit na ubuntuu a da ne dirate gui? ovo me stvarno zanima.
Vrlo moguće. Sustavi vrijednosti u kojima smo rasli mi i u kojima rastete vi nisu jednaki. Meni su Spectrum 48K BASIC + Assembler, kasetofon bili vrhunac tehnologije sa kojom sam počeo raditi na kompjutorima, vama su to dobro nabrijani PC-ji. A duhovnost, vjera i ostalo proizlazi iz nas samih kada se i sami dovoljno napunimo mudrošću i kada u životu shvatite kako sve funkcionira...mozda je to sve probelm nase generacije. 4ndY i ja smo jednako mladi(stari) -21/23 godine,a mozda i cinjenica da smo ateisti ima nesto s tim, jeli grofe:)
Problem je u tome što se mnogi srame priznati da jesu produhovljeni jer (kao i u vašem primjeru) odmah to povezujete sa (ne znam zašto) svima mrskom religijom koja je samo alat za postizanje dotičnog. alat koji se može ali i nemora koristiti...
Što se objašnjavanja tiče nebih se ni tu složio s tobom jer je očito to stvar prirode samog čovjeka.
3 godine predavao sam informatiku u srednjaku, držao tečajeve u Edukonu.
Sada sam honorarni asistent na fakultetu građevine i držim vježbe + dvoje djece i obitelj + posao + Linux...
Kroz svoje jednogodišnje druženje sa Linuxom uvidjeh da nije toliko bitan period druženja s Linuxom koliko mogućnost da netko aceptira neku novu tehnologiju i nauči je korsititi.
Mogu bez srama reći da se sa Linuxom družim tako kratko, a ovdje sam pomogao hrpetini ljudi i nadam se da ću još 100-ko. I ne nemam sve to u glavi. Samo znam što treba raditi...
Bitna je logika i velika količina znatiželje, koja pak proizlazi iz velike ljubavi za nečim što volite. I kad jednom usvojite logiku rada OS-a + znate Engleski ništa vam nje problem.
moduli se poštelavaju u /etc/modules (ako češ me bitati za blacklistanje to ti je /etc/modprobe.d/blacklist)na primjer kod startanja racunala zelim da se startaju odredeni moduli i daemoni. kak to sredit na ubuntuu a da ne dirate gui? ovo me stvarno zanima.
daemoni pak u /etc/init.d
ili u određenom /etc/rcx.d diru, ovisno od runlevela u kojem želiš da rade...
Naravno, jer je religija i vjera za primitivne i neuke, a mi se smatramo strašno intelektualno razvijenima4ndY je napisao/la: E sad, ako ovo "produhove" iniciraš na neka religijska i vjerska pitanja - tu se ne slažem![]()
No vidiš, u tvojim godinama sam isto razmišljao i tada sam se smatrao nekom vrstom ateista (velikom zaslugom roditelja i sustava koji su mi oni ugradili odgojem). No kada škola prođe i kada dođe stvarni život stvari se počinju prikazivati u jednom drugom svjetlu.
Moje produhovljenje nije proizašlo iz crkve nego iz života kojeg sam počeo konzumirati svojim radom i znanjem. Upamtite - duhovnost proizlazi iz nas samih. Mnogi je ne priznaju iako su i sami produhovljeni iz čistog straha da ne postanu papci među ostalima baš iz razloga što je to oznaka nečeg "primitivnog".
Za mene je recimo bezrazložni šoping po kojekakvim centrima i kupovina kojekavih gluposti u želji da postanemo "sretni" do iduće takve kupnje za tjedan dana oznaka jada i primitivizma jer se sve gleda kroz prizmu novca...
I da, danas odem u crkvu. Zašto ne? Jer ja znam što tamo tražim i zašto!
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Devil, tu se ipak ne bih složio s tobom... zato i postoje distre da čovjek može izabrati. Rijetko tko ima vremena učiti takve stvari - treba mu tzv. out-of-box rješenje, ne treba mu najoptimiziraniji sustav. Zašto i to ne bi bio Linux? Uzmi nekog znanstvenika (pošto je u znanosti Linux popularan) koji piše svoje znanstvene radove, obrađuje rezultate eksperimenata, hoće kontaktirati svog kolegu na drugom kraju svijeta preko, pazi sad, Skypea, itd. itd. Nema čovjek vremena osposobljavati X-e ili se mučiti s ALSA-om. Ili uzmi nekog tko hoće instalirati sestri ili rođaku na računalo besplatan OS samo za surfanje Netom i pisanje referata - što u tom slučaju fali Ubuntuu? Ništa.devil je napisao/la: nego, ubuntu. ubuntu je pun smeca. previse paketa koji netrebaju i probelamaticni su za uklanjanje, ista stvar i s fedorom, makar se isntalacija fedore da srediti odma u startu. osim toga
......
To je ujedno i moć Linuxa - ako ti se ne sviđa jedno, probaš drugo, prilagodiš, promijeniš itd. Izabereš distribuciju koja tebi odgovara.
Ajd zamisli da FER-ovci moraju učiti matematiku i fiziku u detalje - pa u 5 godina koliko traje studij nikad ne bi došli do područja koje njima treba. Ili da programeri idu učit kako funkcionira FET i MOSFET te ostala čuda od tranzistora i mikroelektronike. Nema se vremena sve naučiti... pa tako nikako ne možeš preporučiti ljudima da im je najbolji lfs ili slackware.
Znači, ja se više zalažem da se očuva svijest o zajednici slobodnog softvera, nego da je svaki korisnik Linuxa g33k/programer/hacker/ubaci_po_želji....
Da, upravo je to bit svega otvorenoga....4ndY je napisao/la: To je ujedno i moć Linuxa - ako ti se ne sviđa jedno, probaš drugo, prilagodiš, promijeniš itd. Izabereš distribuciju koja tebi odgovara.