permission and password

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: permission and password

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la:ma sad sam se ja izgubio

mogu koristiti i sudo i su, ili neke distre koriste samo su a neke samo sudo.
Uglavnom na sve sitre možeš dodatno instalirati sudo, podesiti sudoers datoteku i raditi preko sudo-a. No - ne preporučam ako nije nužno!

Kod Ubuntu serije Linuxa je nužno jer ti su neće raditi (naime root account je isključen, pa nema ni šifre od roota, tak oa sa su u Ubuntuu ne možeš ništa napraviti, osim da prije toga uključiš root account, no koliko ja znam to se ne preporuča!)

Dakle Ubuntu - sudo, ostali - su -
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

U svakom slučaju, su i sudo na Ubuntu u tipičnoj kućnoj izradi nemaju razlike u sigurnosti. Korisnik je tu slaba karika i to je to. sudo postaje koristan tek na više-korisničkim sistemima kada se nekom korisniku daju samo parcijalne ovlasti, ali i tada je korisnik privilegiran i predstavlja opasnost (recimo prilikom otkaza ...). U svakom slučaju, sudo može biti korisniji od su jer svaki put traži sudo naredbu, sa su si kontinuirano ulogiran i može se desiti da se zaboravi odlogirat i i pokrene naredba koja ošteti sustav. Tako da... Neke razlike za nas nema.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Markec
Spol: M

Post Postao/la Markec »

Ispričavam se grofe,
no negdje sam pročitao da je sudo sigurniji od su, istina je da on traje 10 minuta, no to je po defaultu. No ti možeš staviti da traje i manje.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Markec je napisao/la:Ispričavam se grofe,
no negdje sam pročitao da je sudo sigurniji od su, istina je da on traje 10 minuta, no to je po defaultu. No ti možeš staviti da traje i manje.
To što si čitao je rekao neki baksuz šta nema bleke o ustroju Linux sustava, hijerarhiji file systema, multiuser okolini...

sudo daje običnom korisniku root ovlasti. To znači da sa običnim user password-om mogu dobiti kompletnu kontrolu nad računalom. To nikako nije sigurno niti može biti sigurnije od su-a.
Što su radi?
Jednostavno te logira kao root-a i ti onda sljedeće naredbe normalno izvršavaš kao root.

Nekakvom logikom se da skužiti da je su sigurniji iz razloga što rijetko tko daje root password. Za razliku od user password-a kojeg često kažemo ukućanima i frendovima.
Markec je napisao/la:istina je da on traje 10 minuta, no to je po defaultu. No ti možeš staviti da traje i manje.
Ako to znaš promjeniti onda si i pametan dovoljno da znaš koliko je sudo siguran a koliko je su siguran tako da...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Markec je napisao/la:Ispričavam se grofe,
sudo je s jedne strane bolji jer tada možeš isključit root korisnika, a kada netko napada *nix računalo, pretpostavlja uvijek da postoji root korisnik i onda ide njegov account provaljivat (tražit password), ukoliko je root isključen, onda je onaj koji provaljuje primoran pogađati i korisnika i password - što je očito teže (ili se mora koristiti i pomoćnim metodama).

Međutim, kod drugih stvari sudo baš nije spretno rješenje - ponajprije što koristi isti password kao i korisnik, tada je moguće u svakodnevnom workflow-u čopit taj password (očito se često koristi, npr. za login) i preuzet nadzor nad sustavom.

Ništa nije crno-bijelo, ali se neke stvari daju iščitati iz statistike: za sad samo Ubuntu i Ubuntu derivati koriste sudo (ako sam dobro upućen?), a tim distribucijama je primarno lakoća korištenja. Iz toga bi se mogao izvuči zaključak da je korištenje root korisnika kao administratora sigurnije (jer sve ostale distre to koriste), a korištenje sudo-a jednostavnije.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

pokusavam napraviti suspend to ram i moram si dodati u suders neke ovlasti.

i sad dali to moram raditi sa visudo, ja obicno sve radnje po sistemu izvrasavam sa kate,

inace, neznam kako da sejvam sa visudo (ctrl+x nece, nisam nasao kako), a kad modificiram sa kate kao da nema rezultata.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
centar137

Post Postao/la centar137 »

simke je napisao/la:i sad dali to moram raditi sa visudo, ja obicno sve radnje po sistemu izvrasavam sa kate,
Mozes s svojim editorom editirat fajl (kao root), ali poslije bi bilo dobro da pokrenes visudo -c da provjeris dal je fajl dobro napisan.
inace, neznam kako da sejvam sa visudo (ctrl+x nece, nisam nasao kako), a kad modificiram sa kate kao da nema rezultata.
Kao i u vi-u, npr :wq
Nema rezultata jer je file read only.
Ako ti je to komplicirano, onda kao root pokreni
EDITOR=nano && export EDITOR
visudo
I editiras u nano editoru (prilicno jednostavan editor, Ctrl-O snima, Ctrl-X izlazi).

Recimo, u mene je

Kod: Označi sve

username ALL=NOPASSWD: /usr/sbin/s2disk, /usr/sbin/s2ram
Sto znaci da korisnik username bez passworda moze kao root pokrenit gornje komande
Ovih dana ja sam bolestan od ljudi
Nemoj me dirat, sutra me probudi
Peticija za flash za FreeBSD
Odgovori