copy -paste ne radi na mountanim ntfs particijama

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
zole052
Spol: M

Re: copy -paste ne radi na mountanim ntfs particijama

Post Postao/la zole052 »

microbot je napisao/la:probaj upgradati kernel na verziju 2.6 to je meni pomoglo
pa to mi se desava na ubuntu 8.10 , on ima 2.6.27.... kernel

nije vise problem, nakon sto sam "promjenio" root password radi sve kako treba :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Evo ga opet isto a nista nisam radio... danas upalim i eto, ne mountaju se diskovi, nista ne pomaze ni ono sto sam napravio zadnj put i probo sam i ono sto mi je grof reko, promjenio u permissions da sam ja owner... izluditi ce me ovo, isto mi se desavalo sa 8.04...
par dana radilo kako treba i ono ko da je samo od sebe, jedino sto mi je nesto sitno updateova doslo ali ne vjerujem da je od toga :cry:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zzankola je napisao/la:Evo ga opet isto a nista nisam radio... danas upalim i eto, ne mountaju se diskovi, nista ne pomaze ni ono sto sam napravio zadnj put i probo sam i ono sto mi je grof reko, promjenio u permissions da sam ja owner... izluditi ce me ovo, isto mi se desavalo sa 8.04...
par dana radilo kako treba i ono ko da je samo od sebe, jedino sto mi je nesto sitno updateova doslo ali ne vjerujem da je od toga :cry:
Ona dilema u startu sa su i sudo... koliko ja znam, to su različite stvari zapravo.
sudo (superuser do) -> dajemo regularnom korisniku ovlasti iste koje ima root, no dalje više nema nikakve veze s root korisnikom - password koji se traži je korisnički
su (substitute user) -> promjena korisnika, u slučaju samo "su -" mijenjamo korisniku u root i to je sad pravi root korisnik
"sudo passwd" - izvršavamo naredbu passwd s root ovlastima, pa naredba passwd misli da se radi o root korisniku i mijenja njegov password

Root korisnik ima sve ovlasti, bez obzira na vlasništva, stoga se logiraj kao root (su -) i probaj mountat diskove ručno. Ukoliko imaš WIndowse pogledaj da li su se Windowsi dobro ugasili ako su koristili te diskove (ukoliko nemaju normalan shutdown stave dodatan flag na disk što Linux shvaća kao upozorenje i neće mountat ntfs). Ako ti za root korisnika piše permission denied onda je možda problem u ntfs-3g driveru.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
zole052

Post Postao/la zole052 »

ah, koliko tu caka ima, ma windowsi su mi blokali pa sam resetiro na silu i nisam se vise vraco u njih... danas nakon sto sam uso u windowse i propisno ih ugasio sve particije su mi normalno mountane u ubuntuu :oops:
fala na informaciji...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

zzankola je napisao/la:ah, koliko tu caka ima, ma windowsi su mi blokali pa sam resetiro na silu i nisam se vise vraco u njih... danas nakon sto sam uso u windowse i propisno ih ugasio sve particije su mi normalno mountane u ubuntuu :oops:
fala na informaciji...

Da, zapravo cake su tu jer Linux bolje čuva FS-ove i podatke od Windowsa... općenito je Linux robusniji, pa neka te ne čude te stvari.

Evo jedna kratka pričica koja mi se zadesila pri nedavnoj instalaciji Linuxa na stroj nečakinje.
Gore su Windowsi XP, no cura hoće Ubuntu (deda ima Ubuntu i super joj je bilo na njemu raditi). Rekoh dapače, zašto ne i tako ja sve te kante održavam...
Sve divno krasno (+compiz koji je još više pojačao želju za Linuxom)... instalacija krene, kadli Linux partitioner ne može resizeati NTFS particiju. Kaže greške...
Dobro, odoh u WInse, stavim chkdsk, on sve provrti, nađe nešto, popravi. Mi shutdown i opet... ista greška. Ah... odoh po Partition Magic.... isto! Ne ide pa ne ide. windowsi tvrde - sve je čisto! A PM agic i Linux ne i ne... strukturne greške u direktorijima. (divno... takve su greške baš bezazlene :shock: )

Malo google i nađem za Linux ntfsfix komada...
Odoh ponovo, iz LiveCD-a otiplam ntfsfix.... ovaj sve sredi, ja resizeam i sve se sredilo!
Eto, za Windowsove greške u Windowsima, moraš za Linux posegnuti... 8-)
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Hvala Grofe za korisnu komandu ntfsfix :D
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
microbot
Kontakt:

Post Postao/la microbot »

ajde ti to umountaj ponovno na silu mountaj i onda probaj copy paste
zole052

Post Postao/la zole052 »

sada radi ko podmazano, zadnji put je bio samo problem sto nisam windoze ugasio propisno jer je nesto skiknulo... standard...
Odgovori