Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la Grof »

rudar je napisao/la: Glavno je da, ovako ili onako, možeš slušati. I time je i zadovoljena "osnovna funkcionalnost kao slušalice." Ništa drugo. A što proizvođači hardvera nisu dali odgovarajući program otvorenog koda koji bi to pokrenuo, krivica je njihova. Nije krivica GNU/Linux developera što nisu napisali baš taj program koji nedostaje.

Snalazimo se kako znamo, na to smo primorani, sloboda ima svoju cijenu! Meni se, recimo, sviđa kako izgleda KDE i Plazma. Ali dosta je nestabilna i zbunjuje me, nije mi intuitivna. Ne želim gubiti vrijeme slažući je po nekim svojim potrebama, kao što sam odustao i od Xfce-a, ali me zato "neugledni" Mate služi savršeno. Sve ima svoju cijenu: u novcu, ili u vremenu i energiji. Želim birati sam.
Ovo ti je tipski tipski odgovor na argument kako Linux baš i nije tako savršen i bolji od Windowsa. I da, uvijek su drugi krivi.
Ajmo ispočetka:

Hardveraši ne razvijaju drivere za Linux jer nemaju interesa. Da bi imali interesa Linux mora u mainstream. Da bi Linux išao u mainstream trebaju mu aplikacije. Da bi dobio aplikacije, ljude treba više navlačiti na korištenje FLOSS aplikacija, ali dozvoliti i kuražiti vlasničke aplikacije da dođu na taj isti Linux (Android je prepun aplikacija i jednih i drugih i trećih). Vlasničke aplikacije će na Linux ako postoji komercijalni interes u jednom dijelu tog Linuxa.
Do tada će Linux služiti 2% ljudi od kojih su 1,5% developeri, geekovi i hobisti koji se više bave Linuxom nego Linux radi za njih.

Na isti način funkcioniraju i RHEL i SLES i Android. Pa se baš i ne žalimo što tvrtke iza tih sustava upumpavaju u FLOSS zajednicu novac i plaćene developere. Da njih nema, ne bi mi u kernelu imali ni ovo što imamo, nego bi vrtili onaj famozni HURD.

Dokle god ćemo prema vlasničkom softveru stršati kao nakostriješene mačke ništ' od kvalitetnijeg slobodnog Linuxa.

A Stallman? Stallman je ekstremist. A znamo iz života da niti jedan ekstrem nije dobar jer vodi u fanatizam. Ja ne vjerujem u FLOSS fanatizam i ekstremizam nego logičku i win-win koegzistenciju s vlasničkim softverom
JH-IM
Spol: M

Post Postao/la JH-IM »

rudar je napisao/la:Glavno je da, ovako ili onako, možeš slušati. I time je i zadovoljena "osnovna funkcionalnost kao slušalice." Ništa drugo. A što proizvođači hardvera nisu dali odgovarajući program otvorenog koda koji bi to pokrenuo, krivica je njihova. Nije krivica GNU/Linux developera što nisu napisali baš taj program koji nedostaje.

Snalazimo se kako znamo, na to smo primorani, sloboda ima svoju cijenu! Meni se, recimo, sviđa kako izgleda KDE i Plazma. Ali dosta je nestabilna i zbunjuje me, nije mi intuitivna. Ne želim gubiti vrijeme slažući je po nekim svojim potrebama, kao što sam odustao i od Xfce-a, ali me zato "neugledni" Mate služi savršeno. Sve ima svoju cijenu: u novcu, ili u vremenu i energiji. Želim birati sam.
Boldano uopće ne stoji i govori u prilog ovome što Grof priča da Linux korisnici su prečesto prisiljeni da prihvate polovična rješenja. Driveri postoje i zvučna radi, ali izlaz ne prepoznaje da su priključene slušalice, to je problem u Linux driveru, ne proizvođača, negdje su neki "pinovi" poremećeni, ali to nitko nije popravio. Ne radi se uopće o programu koji ne postoji nego o podešavanju za taj chipset unutar ALC drivera. Činjenica da je bug prijavljen na kernel mailing listi i nitko nije reagirao je razočaravajuća.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

JH-IM je napisao/la: Činjenica da je bug prijavljen na kernel mailing listi i nitko nije reagirao je razočaravajuća.
Naravno da ne reagira, jer u ovakvoj zajednici kakvu imamo ne postoji sustav odgovornosti. Bez odgovornosti nikada nećemo imati zaista kvalitetan Linux OS. A odgovornosti nema bez novca i plaćenog developmenta. Driveri koji nisu u targetu RedHata, Novella, IBM-a... a to su svi oni koji su na nivou uobičajenog korisnika, a ne serverskih mašina i Android uređaja. Printer driveri kaskaju, wi-fi kaska, audio sustav kaska, pa kaska i grafika, iako je tu stanje već bolje ali zbog vlasničkih drivera. Jer sve to serverima ne treba: ni printer, ni zvuk, pa ni wi-fi, pa se u to niti ne ulaže nego je sve prepušteno developerima amaterima koji nešto razvijaju dok imaju entuzijazma. Nema garancije. I onda imamo ovakva polovična rješenja.
branac88

Post Postao/la branac88 »

Grof je napisao/la:
JH-IM je napisao/la: Činjenica da je bug prijavljen na kernel mailing listi i nitko nije reagirao je razočaravajuća.
Naravno da ne reagira, jer u ovakvoj zajednici kakvu imamo ne postoji sustav odgovornosti. Bez odgovornosti nikada nećemo imati zaista kvalitetan Linux OS. A odgovornosti nema bez novca i plaćenog developmenta. Driveri koji nisu u targetu RedHata, Novella, IBM-a... a to su svi oni koji su na nivou uobičajenog korisnika, a ne serverskih mašina i Android uređaja. Printer driveri kaskaju, wi-fi kaska, audio sustav kaska, pa kaska i grafika, iako je tu stanje već bolje ali zbog vlasničkih drivera. Jer sve to serverima ne treba: ni printer, ni zvuk, pa ni wi-fi, pa se u to niti ne ulaže nego je sve prepušteno developerima amaterima koji nešto razvijaju dok imaju entuzijazma. Nema garancije. I onda imamo ovakva polovična rješenja.
A tko garantira da već sutra neće prestati podrška za penđere? Je li mogu vlasnici Microsofta odlučiti ugasiti svoju firmu iz bilokojeg razloga? Ili npr. to učini država brisanjem firme iz registra...
Koga ćeš tužiti kada su sve te korporacije mahom društva kapitala koja i jesu nastala kako bi ograničila odgovornost svojih osnivača (vlasnika) i tako ih potakla da riskiraju na tržištu. Drugim riječima - ne možeš tužiti vlasnike te tvrtke jer ne odgovaraju svojom imovinom... Eventualno bi zbog nekakve "društvene koristi" taj sustav na neki način bio održavan od zajednice dok se ne nađe rješenje prevladavanja krize. Onda bi rekli da je u stvari savršen penđer = linux.
No, to je "što ako..."

Što se tiče "polovičnih rješenja", tu se isto ni winsi ne mogu pohvaliti. Nesretnici koji su kupili "Vistu" na kraju su s njom mogli maltene obrisati tur jer nitko više nije radio software (pa ni drivere koji su rak rana linuxa) za nju. Potom imao sam i slučaj sa starom wi-fi karticom koja nije uopće imala driver samo za windows xp, kojeg nisam (više) imao na računalu. Postojao je neki "generic driver" od strane microsofta koji se morao skinuti za novije winse preko updatea. Zvuči jednostavno, ali kad ti treba "žica" da bi skinio driver kako bi wi-fi proradio, a imaš wi-fi karticu jer nemaš dovoljno dugačku "žicu", onda stvari postanu strašno frustrirajuće.
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Grof je napisao/la:Naravno da ne reagira, jer u ovakvoj zajednici kakvu imamo ne postoji sustav odgovornosti. Bez odgovornosti nikada nećemo imati zaista kvalitetan Linux OS. A odgovornosti nema bez novca i plaćenog developmenta. Driveri koji nisu u targetu RedHata, Novella, IBM-a... a to su svi oni koji su na nivou uobičajenog korisnika, a ne serverskih mašina i Android uređaja. Printer driveri kaskaju, wi-fi kaska, audio sustav kaska, pa kaska i grafika, iako je tu stanje već bolje ali zbog vlasničkih drivera. Jer sve to serverima ne treba: ni printer, ni zvuk, pa ni wi-fi, pa se u to niti ne ulaže nego je sve prepušteno developerima amaterima koji nešto razvijaju dok imaju entuzijazma. Nema garancije. I onda imamo ovakva polovična rješenja.
Ima i plaćenih koji razvijaju neke aspekte Linuxa koji nisu vezani za servere, ali ima ih očito premalo kada nitko nije reagirao na moj prijavljeni bug ili su jednostavno nezainteresirani što je još više razočaravajuće, poslao sam i email jednom od developera Alse i nisam dobio nikakav odgovor, NIKAKAV, ok možda je email završio u spamu pa bi trebao poslati opet, ali činjenica da nitko nije reagirao ni na kernel bug trackeru mi govori da je dobio email ali da nije smatrao da treba odgovoriti na njega.

Nisam ja ni jedini sa tim bugom, isti je problem prijavio tip na Ubuntu forumu koji ima Dell Alienware laptop samo on nema sreće da na laptopu ima line-out izlaz. Tip je kupio skupocjeni laptop i ne rade mu slušalice na Linuxu i nema naznaka da će to ikada proraditi, tko mu može zamjeriti ako pošalje Linux kao takav kvragu? Nitko normalan.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

branac88 je napisao/la:A tko garantira da već sutra neće prestati podrška za penđere? Je li mogu vlasnici Microsofta odlučiti ugasiti svoju firmu iz bilokojeg razloga? Ili npr. to učini država brisanjem firme iz registra...
Koga ćeš tužiti kada su sve te korporacije mahom društva kapitala koja i jesu nastala kako bi ograničila odgovornost svojih osnivača (vlasnika) i tako ih potakla da riskiraju na tržištu. Drugim riječima - ne možeš tužiti vlasnike te tvrtke jer ne odgovaraju svojom imovinom... Eventualno bi zbog nekakve "društvene koristi" taj sustav na neki način bio održavan od zajednice dok se ne nađe rješenje prevladavanja krize. Onda bi rekli da je u stvari savršen penđer = linux.
No, to je "što ako..."

Što se tiče "polovičnih rješenja", tu se isto ni winsi ne mogu pohvaliti. Nesretnici koji su kupili "Vistu" na kraju su s njom mogli maltene obrisati tur jer nitko više nije radio software (pa ni drivere koji su rak rana linuxa) za nju. Potom imao sam i slučaj sa starom wi-fi karticom koja nije uopće imala driver samo za windows xp, kojeg nisam (više) imao na računalu. Postojao je neki "generic driver" od strane microsofta koji se morao skinuti za novije winse preko updatea. Zvuči jednostavno, ali kad ti treba "žica" da bi skinio driver kako bi wi-fi proradio, a imaš wi-fi karticu jer nemaš dovoljno dugačku "žicu", onda stvari postanu strašno frustrirajuće.
Nitko ne gasi kompanije koje stvaraju milijarde dolara profita. Problemi sa driverima za Vistu su riješeni brzo jer je svaki proizvođač koji je držao do sebe napravio drivere, nije prošlo puno vremena do izlaska Windowsa 7 i svi su problemi toga tipa bili riješeni, neki se na Linuxu vuku već 25 g. Kabeli, konzola i prčkanje po conf fileovima je i dan danas standard na Linuxu ako korisnik ima "nezgodan" hardver. A ponekad ni to ne pomaže jer ti je Wi-Fi jednostavno stalno nestabilan, printer ne radi kao na Windowsima itd. Grof je dobro napisao da serverski dio štima jer je u interesu velikih kompanija koje na Linux serverima zarađuju, za desktop nije nikoga previše briga jer je on ionako samo za entuzijaste izgleda pa ako ti nešto ne radi, ili polovično radi, bude snađi se kako znaš.
branac88

JH-IM je napisao/la:Nitko ne gasi kompanije koje stvaraju milijarde dolara profita.
Prevedeno, dokle god Microsoft zarađuje, dotle će postojati podrška za njihov proizvod. Što znači da je u cijeloj priči odgovornost nebitna...
Problemi sa driverima za Vistu su riješeni brzo jer je svaki proizvođač koji je držao do sebe napravio drivere, nije prošlo puno vremena do izlaska Windowsa 7 i svi su problemi toga tipa bili riješeni, neki se na Linuxu vuku već 25 g.
A to što winsi maltene od početka svog postojanja imaju razne nametnike i nikako da ih se riješe nije problem koji se vuče godinama? Ili kada nakon 6-12 mjeseci windows naglo uspori s radom, bez nekog posebnog razloga isto nije problem koji se vuče iz verzije u verziju?
Ovo i jesu glavni razlozi zašto sam prešao s penđera na linux, iako uistinu linux ima svoje bubice.

No, nikako se ne mogu oteti dojmu da se i ovdje percipira svaka greška u radu na penđerima kao nešto normalno jer računala nisu savršena, a greška u radu na linuxu kao smak svijeta... :kava
Lista gnjavatora:
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

branac88 je napisao/la: Prevedeno, dokle god Microsoft zarađuje, dotle će postojati podrška za njihov proizvod. Što znači da je u cijeloj priči odgovornost nebitna...
Oni su odgovorni upravo zato što zarađuju veliki novac na tome, treba kupce držati zadovoljnim koliko se može i prodati im nove proizvode. Zarada donosi odgovornost prema kupcima, zato se ovdje i priča o postojanju komercijalne Linux distribucije gdje će postojati odgovornost prema onima koji su platili tu distribuciju.
A to što winsi maltene od početka svog postojanja imaju razne nametnike i nikako da ih se riješe nije problem koji se vuče godinama? Ili kada nakon 6-12 mjeseci windows naglo uspori s radom, bez nekog posebnog razloga isto nije problem koji se vuče iz verzije u verziju?
Ovo i jesu glavni razlozi zašto sam prešao s penđera na linux, iako uistinu linux ima svoje bubice.

No, nikako se ne mogu oteti dojmu da se i ovdje percipira svaka greška u radu na penđerima kao nešto normalno jer računala nisu savršena, a greška u radu na linuxu kao smak svijeta... :kava
Nitko ne kaže da Windowsi nemaju mana, virusi i činjenica da se znaju raspasti sami od sebe su im najveći problem po mojem mišljenju, ali ovdje se govori o korisničkom iskustvu u vezi sa tim da sve radi bez puno prčkanja i dostupnosti kvalitetnog softvera, ne kaže nitko da ga nema na Linuxu, ali je izbor puno manji i nesigurniji iz razloga koje je Grof opisivao.

OSX je opet nešto drugo, baziran na Unixu, a opet je user friendly i ima dostupan komercijalni i nekomercijalni softver, ali on ima manu sa tim što je zatvoren kao i Windowsi i što se vrti na skupom Apple hardveru. Mislim da komercijalna Linux distribucija ako je netko bude napravio treba ići u smjeru OSXa, ali da radi na bilo kojem hardveru uz naravno certified hardver.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Ne vidim uopće u čemu je problem. Zajednica nije savršena, ali po mom mišljenju je bolja i učinkovitija od svih komercijalnih "zajednica" zajedno.
Isto tako, niti jedan OS nije savršen, pa zašto bi onda bilo koja distra bila.
Ja to gledam i doživljavam ovako. U zadnjih par godina bilo mi je gušt igrati se sa raznim distrama i proučavati nešto novo. Uz put, upoznao sam masu divnih ljudi koji su drugačiji od većine. To mi je važnije od bilo kakvog OS-a. Ovo društvo mi savršeno odgovara, sa mnogima sam i IRL. I što je još važnije (barem meni), spoznao sam da ima ljudi koji razmišljaju kao ja, a već sam pomalo gubio nadu i mislio da je u meni problem. Ne radi se samo o OS-u, hardveraju i sl., nego i o stvarnom životu i različitim situacijama koje nemaju puno veze sa informatikom.
A što se tiče Linuksa, sve, ali baš sve što mi je trebalo riješio sam. Pošta, internet, video, muzika, fotke, dokumenti, crtanje, projektiranje (u zadnje vrijeme SweetHome 3D), i svašta nešto privatno i u slobodno vrijeme. Dakle, apsolutno sam zadovoljan, a moram priznati, nauči se dosta. Dođe mi ovo kao izborna nastava.
Bilo je problema, naravno, nije baš svaki dio periferije radio od prve, ali nije mi problem prebaciti se na drugu distru ili na drugi kernel. Bilo je tu i svakakvih havarija u mojim eksperimentima, ali opet se stvar popravi, na ovaj ili onaj način i idem dalje. Istina, trebalo se ponekad malo oznojiti, dio noći žrtvovati, ali nije mi to stvaralo teret jer sam uživao u tom poslu i rezultatu.
Ovo mi nije struka, pa stoga možda drugačije gledam na sve to. Sigurno ne bih tako razmišljao da mi je to profesija i da pod pritiskom moram raditi na normu.
Evo, to su moje dvi lipe, kako bi kolega rekao :-D
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
branac88

JH-IM je napisao/la:Oni su odgovorni upravo zato što zarađuju veliki novac na tome, treba kupce držati zadovoljnim koliko se može i prodati im nove proizvode. Zarada donosi odgovornost prema kupcima, zato se ovdje i priča o postojanju komercijalne Linux distribucije gdje će postojati odgovornost prema onima koji su platili tu distribuciju.
Glupost. Ne čitaš što pišem.
Odgovornost o kojoj pričamo postoji temeljem ugovora i u granicama definiranim ugovorom. E, sad...sve je to super i sve je to za 5 dokle postoji strana koja se obvezala dati podršku (uzet ću opet za primjer Microsoft). No, kada je ta strana nestane (odlukom vlasnika, suda,...) kako ćeš doći do podrške? Ako već ne možeš doći do podrške, kako ćeš tražiti povrat novca i/ili odštetu?
S obzirom da je spomenuti Microsoft društvo kapitala, ne možeš tužiti vlasnike jer nisu odgovorni. Firma se ugasila, novac se povukao a vjerovnika je i previše... Tim više ako je ista ta firma osnovana s ciljem da se prikupi unaprijed određena dobit. Čim su je vlasnici skupili, međusobno je podijelili i "ajd bok, naivčine". Slobodno onda pričaj o garanciji...

Garancija bi jedino postojala da sama država razvija svoj operacijski sustav kao ustavnu obvezu. Ali i onda ovisiš o postojanju države...no, kada bi i propala, korisnička podrška bi bilo nešto što bi te u životu najmanje diralo. :zvizdi
Nitko ne kaže da Windowsi nemaju mana, virusi i činjenica da se znaju raspasti sami od sebe su im najveći problem po mojem mišljenju, ali ovdje se govori o korisničkom iskustvu u vezi sa tim da sve radi bez puno prčkanja i dostupnosti kvalitetnog softvera, ne kaže nitko da ga nema na Linuxu, ali je izbor puno manji i nesigurniji iz razloga koje je Grof opisivao.
Ma koja dostupnost kvalitetnog softvera kod Viste? Ljudi su dali lovu da bi onda opet dali lovu za 7-icu jer s vremenom je i opala podrška programa za nju. Imaš sustav koji je službeno podržan par godina a ne možeš npr. firefox instalirati jer unazad par godina ne podržava Vistu (nisam baš siguran za firefox, ali npr. dobar dio igara više nije podržan). Ako je rješenje da kupiš novi sustav jer su proizvođači napravili grešku od samoga starta, onda me ne bi ni čudilo da jednog dana vlasnici Microsofta kažu "ajd bok, naivčine"... :kava
Lista gnjavatora:
Odgovori