Ovo ti je tipski tipski odgovor na argument kako Linux baš i nije tako savršen i bolji od Windowsa. I da, uvijek su drugi krivi.rudar je napisao/la: Glavno je da, ovako ili onako, možeš slušati. I time je i zadovoljena "osnovna funkcionalnost kao slušalice." Ništa drugo. A što proizvođači hardvera nisu dali odgovarajući program otvorenog koda koji bi to pokrenuo, krivica je njihova. Nije krivica GNU/Linux developera što nisu napisali baš taj program koji nedostaje.
Snalazimo se kako znamo, na to smo primorani, sloboda ima svoju cijenu! Meni se, recimo, sviđa kako izgleda KDE i Plazma. Ali dosta je nestabilna i zbunjuje me, nije mi intuitivna. Ne želim gubiti vrijeme slažući je po nekim svojim potrebama, kao što sam odustao i od Xfce-a, ali me zato "neugledni" Mate služi savršeno. Sve ima svoju cijenu: u novcu, ili u vremenu i energiji. Želim birati sam.
Ajmo ispočetka:
Hardveraši ne razvijaju drivere za Linux jer nemaju interesa. Da bi imali interesa Linux mora u mainstream. Da bi Linux išao u mainstream trebaju mu aplikacije. Da bi dobio aplikacije, ljude treba više navlačiti na korištenje FLOSS aplikacija, ali dozvoliti i kuražiti vlasničke aplikacije da dođu na taj isti Linux (Android je prepun aplikacija i jednih i drugih i trećih). Vlasničke aplikacije će na Linux ako postoji komercijalni interes u jednom dijelu tog Linuxa.
Do tada će Linux služiti 2% ljudi od kojih su 1,5% developeri, geekovi i hobisti koji se više bave Linuxom nego Linux radi za njih.
Na isti način funkcioniraju i RHEL i SLES i Android. Pa se baš i ne žalimo što tvrtke iza tih sustava upumpavaju u FLOSS zajednicu novac i plaćene developere. Da njih nema, ne bi mi u kernelu imali ni ovo što imamo, nego bi vrtili onaj famozni HURD.
Dokle god ćemo prema vlasničkom softveru stršati kao nakostriješene mačke ništ' od kvalitetnijeg slobodnog Linuxa.
A Stallman? Stallman je ekstremist. A znamo iz života da niti jedan ekstrem nije dobar jer vodi u fanatizam. Ja ne vjerujem u FLOSS fanatizam i ekstremizam nego logičku i win-win koegzistenciju s vlasničkim softverom