Pravila foruma PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake: Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi: [Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Suko je napisao/la:Nije valjda da i Mint ima svog Wubia?!!!
Pa to je katastrofa! Mislio sam da samo Ubuntu ima tu glupost..
A nema wubi ima mint4win
A je glupost i je i nije... za nekoga tko zeli instalirati linux kao sto instalirava masu shareware i trial programa sa npr. bug-ovog dvd-a samo da vidi kako izgledaju je ok. Za nekoga koga ozbiljno zanima linux je glupost.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Ma trebalo bi potamaniti ljude koji su se toga sjetili.
Nešto elegantno i čisto baciti u tu kaljužu na NTFS disk!
Ne znam, meni je takva instalacija apsurdna. I još ju reklamiraju kao feature!
Ja ipak mislim da je lik uvjeren da je linux neki program za windows.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Suko je napisao/la:Ma trebalo bi potamaniti ljude koji su se toga sjetili.
Nešto elegantno i čisto baciti u tu kaljužu na NTFS disk!
Ne znam, meni je takva instalacija apsurdna. I još ju reklamiraju kao feature!
XXX!
Onda se žale ovi što instaliraju preko WUBI-a kako je Linux spor, kako se često ruši, kako je ne kompaktibilan...
shrike je napisao/la:Ja ipak mislim da je lik uvjeren da je linux neki program za windows.
Hahahahaha nisam nisam,pocetnik sam al ukapirao sam neke stvari pomocu wikipedie,samo me zanima jos da li,posto imam 2 particije C ( na kojoj je samo windwos,koji zelim da uklonim sa racunara i da stavim linux) i D (na kojem su mi dokumenti i tako to) da li moram da radim backup na D ako hocu linux da instaliram na C i da obrisem windwos ? Mislim da li je moguce da mi obrise i D ako ga instaliram samo na C
Možeš, ali moja ti je preporuka da prvo napraviš od slobodnog prostora na HDD jednu particiju od nekih 20GB da bude ext3 ili ext4, i na nju staviš Mint, i da jedno vrijeme vrtiš dual-boot, pa onda kad budeš 100% siguran da to želiš onda se rješi Windowsa.
Tu novu particiju možeš da praviš iz Windowsa sa http://www.techsupportalert.com/content ... anager.htm
ili sa Minta dok ga pokreneš Live sa npr. Gpartedom.
Napraviš tu particiju, i onda kreneš sa instalacijom Minta na tu particiju, mada mislim da možeš direktno iz installera Minta također sve ovo odradit ali nisam 100% siguran.
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka How to
kvaju je napisao/la:Možeš, ali moja ti je preporuka da prvo napraviš od slobodnog prostora na HDD jednu particiju od nekih 20GB da bude ext3 ili ext4, i na nju staviš Mint, i da jedno vrijeme vrtiš dual-boot, pa onda kad budeš 100% siguran da to želiš onda se rješi Windowsa.
Tu novu particiju možeš da praviš iz Windowsa sa http://www.techsupportalert.com/content ... anager.htm
ili sa Minta dok ga pokreneš Live sa npr. Gpartedom.
Napraviš tu particiju, i onda kreneš sa instalacijom Minta na tu particiju, mada mislim da možeš direktno iz installera Minta također sve ovo odradit ali nisam 100% siguran.
Trbic je napisao/la:... imam 2 particije C ( na kojoj je samo windwos,koji zelim da uklonim sa racunara i da stavim linux) i D....
Trbic je napisao/la: da li moram da radim backup na D ako hocu linux da instaliram na C i da obrisem windwos ? Mislim da li je moguce da mi obrise i D ako ga instaliram samo na C
Ovo su greške većine početnika koji imaju želju instalirati Linux...
Linux se ne instalira na C ni na D niti na bilo koju particiju koja je napravljena uz pomoć Windows instalacijskog CD-a, odnosno ne instalira se na ntfs particiju već se se uz pomoć nekog programa poput Gparted-a, kao što Kvaju kaže, ili uz pomoć nekog drugog programa za particioniranje koji dolazi uz Linux instalacijski CD pravi ext3 ili ext4 particija.