BIOS ver. prob

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

madone
Spol: M

Re: BIOS ver. prob

Post Postao/la madone »

Grof je napisao/la:Također, užasno sam sumnjičav da je Ubuntu updejtao BIOS jer on NEMA alate za takvo što
Ne da sam sumnjičav nego nema šampse....

Toshibe dolaze sa onim nekim repair cd-om ak se ne varam.
Tamo bi mogao biti neki tool za upgrade bios-a ako ga nema u opcijama matične....

Od servisa preporučam http://www.mojservis.hr/ ovlašteni su servis za Toshibu.....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

madone je napisao/la: Od servisa preporučam http://www.mojservis.hr/ ovlašteni su servis za Toshibu.....
Potpisujem!

Taj mi je servis i sredio novu matičnu pod onu banana-garanciju ;)

Još su mi ga i očistili, dečki su fakt OK!

Toplo preporučam....
gentaurit
Spol: Ž
Kontakt:

Post Postao/la gentaurit »

Grof je napisao/la:Pošto osobno ganjam Toshibu (A300 Satellite) i gore je striktno Linux, a uz put sam uspio zeznuti jedan updejt BIOS-a. Nikako ne preporučam upejtati na Toshibu ništa ako nije nužno potrebno. Najmudrije je otići u servis pa neka oni updejtaju.
Na Toshibi A200 Serije imala sam Ubuntu 7 i super mi je radio. Isto uz "sitna" natezanja ali je mašina radila baš dobro. Zato sam se uz kupovinu novijeg modela opet odlučila za Linux; mislivši pritom kako u novijim ver. nema greške da nešto neće radit. :D :D Da, vjerojatno će i završit odlaskom na servis. Hvala na preporukama. Mudro zboriš :)

Grof je napisao/la: Garancija kod krljenja BIOS-a ne pomaže, a u mom slučaju trebalo je mijenjati matičnu na noteboooku (srećom ona garancija na sve i svašta je pomogla)
Daklem, prestajem krljiti :D :D. Mislim da nemam garanciju na sve i svašta jer je strikno naznačeno da uvažavaju garanciju (kakvu god), ako je instaliran WinXP, Vista ili W7; a i moglo bi se i meni dogodit da moraju matičnu zamjenit.
Grof je napisao/la: Također, užasno sam sumnjičav da je Ubuntu updejtao BIOS jer on NEMA alate za takvo što, niti Toshiba nudi ikakve alalte za BIOS updejt pod Linuxom! Uzgred, je li gore Phoenix ili H2O BIOS?

Nadalje, Toshiba baš ne voli Linux, ali se je da natjerati da radi lijepo s njime. Napisah par uputa pod hardevrajem za Toshibu, kako uključiti bluetooth ako je ugrađen, pa kako srediti CPU fan-ove nakon suspenda i tak...
Ja nisam sumnjičava JER je instalacija Ubuntu-a 10.4. sa DVD-a zeznula stvar promjenivši štogod u BIOSu. Bila sam konektana na net iako sam instaliravala s DVDa i stream mi je divljao pri kraju instalacije, čudilo me al se nisam osvrtala lol + kako rekoh, na prvom rebootu nakon instalacije iskočio je BIOS prvi, i ktome nije me niti password taj put tražio. Prethodna instalacija Fedore13 ništa nije mjenjala i sve je bilo ok s BIOSom.

Hvala na INFOu, novi sam član pa još ne stignem u svaki kutak Foruma pogledati, no, svakako ću pogledati tvoje postove pod hardevrajem za Toshibu :) Ove koje si naveo pod OSUSE12 radi super, odmah prepoznatljivo.

Hvala, Grofe! :)
gentaurit
Kontakt:

Grof je napisao/la:
gentaurit je napisao/la: aaaa znači vadjenje bat. resetira na tvornički, a ver ostaje ista, esvašta...
@glas*...To nije ništa čudno!

Ja se svemu čudim, kad doznam. :D

*BIOS program čuva se u drugačijoj memoriji nego podaci koje mijenja korisnik u BIOS-u.

Dakle, BIOS program se čuva u flash memorijskom čipu, a podaci koji se podešavaju u BIOS SETUP-u, sat i ostalo u tzv. CMOS memoriji koju čuva baterija na matičnoj. Prekidanjem napona s baterije čisti se SAMO CMOS, a Flash chip briše isključivo program za updejtanje BIOS-a.*

Da, da. Mogu s nekim Toolsom obrisati CMOS, al podaci ostaju i u MBRu, jel tako? Flash čip mi uopće s jednim toolsom što sam provjeravala nije prepoznat. Sat mi konstantno stoji na -3hr od nas i neda se podesiti.
Zadnja izmjena: gentaurit, dana/u 29 lip 2010, 14:06, ukupno mijenjano 1 put.
gentaurit
Kontakt:

madone je napisao/la: Ne da sam sumnjičav nego nema šampse....

Toshibe dolaze sa onim nekim repair cd-om ak se ne varam.
Tamo bi mogao biti neki tool za upgrade bios-a ako ga nema u opcijama matične....

Od servisa preporučam http://www.mojservis.hr/ ovlašteni su servis za Toshibu.....
Pozdrav!

Nemam recovery tool jer je lap bez operativnog prodan-isporučen, a na Toshibin stranicama nema recovery toolsa za moj model. Svaki model je za sebe i moraš se registrirati da bi ti oni dali potpunu podršku, a kaj ću se registriravat kad ne daju podršku za Lin. Hvala na preporuci za servis.

mah mah
madone
Spol: M

Post Postao/la madone »

Registracija tošibe OBAVEZNO !
Garantni rok kod tošibe teče od datuma proizvodnje !!
Samo u slučaju registracije u roku mjesec dana od dana kupnje teče od dana kad si kupila/o !!!

To što imaš instaliran linux ne poništava garanciju !!!
A zbog ne registriranja su mnogi plakali i brojali tisučice kuna bez veze.

Nazovi servis, provjeri..........
gentaurit
Kontakt:

madone je napisao/la:Registracija tošibe OBAVEZNO !
Garantni rok kod tošibe teče od datuma proizvodnje !!
Samo u slučaju registracije u roku mjesec dana od dana kupnje teče od dana kad si kupila/o !!!

To što imaš instaliran linux ne poništava garanciju !!!
A zbog ne registriranja su mnogi plakali i brojali tisučice kuna bez veze.

Nazovi servis, provjeri..........
OMG! nisam znala za te promjene kod Toshibe. Valjda sam u spilji još. :nee
Kupila prije tjedan još stignem regat hihihi
ALI
Čak i na kutiji piše: Garancija samo ako se koristi MS. Da je hardverska greška tj. nešto slomljeno onda ih nebi trebalo bit briga kaje instalirano. Ovak čim budu vidli da je bila Fedora13, pa ubuntu, pa sad OSUSE lagano bi me mogli poslat natrag u spilju :)

Hvala na INFOu, mam skačem provjeravati tj. registrirati se!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

gentaurit je napisao/la: Hvala na INFOu, novi sam član pa još ne stignem u svaki kutak Foruma pogledati, no, svakako ću pogledati tvoje postove pod hardevrajem za Toshibu :) Ove koje si naveo pod OSUSE12 radi super, odmah prepoznatljivo.
Ne na forumu.... na HOW-u!

Evo točno ovdje :)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

gentaurit je napisao/la: Da, da. Mogu s nekim Toolsom obrisati CMOS, al podaci ostaju i u MBRu, jel tako? Flash čip mi uopće s jednim toolsom što sam provjeravala nije prepoznat. Sat mi konstantno stoji na -3hr od nas i neda se podesiti.
Ne, brkaš malo... :)

MBR je već treća stvar. MasterBootRecord (MBR) je sektor da harddisku kojem BIOS prepušta kontrolu nad daljnjim učitavanjem operativnog sustava....

Evo ti na HOW-u link, što računalo radfi od paljenja do podizanja OS-a. nije teško štivo, a štošta će ti biti jasnije :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ukoliko je Ubuntu uistinu promijenio BIOS bez pitanja o tome, onda je to katastrofalni ultra kritični bug. Osobno, siguran sam da se to nije dogodilo jer ipak Linux ima ipak naviku pitati bitne stvari prije nego što se mijenjaju bitne stvari.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori