permission and password

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: permission and password

Post Postao/la Grof »

tuxi je napisao/la: Grofe ja znam ;) al eto covljek je htio znati da dali se moze, pa je dobio odgovor da se moze, al samo na svoj rizik.
Ma sve štima ;) znam da ti znaš, ALI treba čovjeka upozoriti da si time ne čini dobro!

Ovaj forum mora biti prvenstveno edukativnog tipa. Zato je dobro posebno škvadru upozoravati na ono što je posebno opasno i ne baš mudro....
tuxi
Spol: M

Post Postao/la tuxi »

U redu :) , onda stavi to na wiki, tamo gore s velikim slovima, ne koristiti root nalog, pa ispod toga par rijeci da zasto... mislim da to jos nema, barem ja nisam vidjeo :misli
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

tuxi je napisao/la:U redu :) , onda stavi to na wiki, tamo gore s velikim slovima, ne koristiti root nalog, pa ispod toga par rijeci da zasto... mislim da to jos nema, barem ja nisam vidjeo :misli
Nema, jer to nikome nije palo na pamet. To bi trebalo ići u tekst o općenitim stvarima za Linux.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

dobro, necu dirat NISTA.

al sa siduxsom sam imo problem. nisam mogao edititai nist. imam wlan 2100 sa WPA enkripcijom i morao sam editirati neke fajlova da mi radi a nije mi dao.

kojom naredbom mogu otvoriti te fajlove ko root, ono kao sudo gedit u suse-u (bar mislim da je tko).

i kad sam se pozvao na sudo naredebu nije mi dao. niti sam mogao promjeniti permissionse tih fajlova.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la: kojom naredbom mogu otvoriti te fajlove ko root, ono kao sudo gedit u suse-u (bar mislim da je tko).
E, to je već pravo pitanje :)

Nemaju sve distre sudo instaliran po defaultu.
No kod njih imaš naredbu

Kod: Označi sve

su -
ukucaš šifru i tada radiš u "superuser" modu i editiraš i radiš po sustavu. Samo pazi da si nešto ne zezneš. I tako se radi svaki puta kada ti treba nešto na nivou roota, a sve uobičajeno radiš kao user.

Kada instaliraš nešto ili podešavaš sustav preko GUI alata, onda te oni i sami pitaju za šifru preko dialog prozora. to ti je odmah i podsjetnik da radiš neke osjetljive stvari ;)
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

dobro

a za otvaranje fajlova iz terminala jel vrijedi gedit il nesto drugo. nisam bas upoznat sa debianom.
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
Markec

Post Postao/la Markec »

dobro

a za otvaranje fajlova iz terminala jel vrijedi gedit il nesto drugo. nisam bas upoznat sa debianom.
debian je izmislio sudo, i debian derivati, također ubuntu i ubuntu derivati su ga počeli koristiti jer je sigurniji nego su
ako želiš otvoriti recimo neki program sa root ovlastima onda u terminal upišes recimo

sudo nautilus 

otvaras filemanager sa root ovlastima i možeš mjenjati svašta.

a možeš otvoriti gedit isto tako

sudo gedit
ili sa putanjom, recimo

sudo gedit /home/marko/tekst
Zadnja izmjena: Markec, dana/u 26 vel 2009, 12:21, ukupno mijenjano 1 put.
Markec

Post Postao/la Markec »

No ne koriste sve distre gedit text editor, (to je gnomeov alat) dok kde koristi kate no to ovisi kako su složili distru, s kojim programima.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Markec je napisao/la:
debian je izmislio sudo, i debian derivati, također ubuntu i ubuntu derivati su ga počeli koristiti jer je sigurniji nego su
sudo NIJE, zapamti nije sigurniji od su-a. Ako zbog ničeg drugog onda zbog toga što sudo ostavlja otvoreni login jedno 10minuta. tih 10 min. je tvoj sustav ranjiv.
Drugo, sudo drži podešavanja u datoteci /etc/sudoers, pomoću koje možeš prelako dati ovlasti svima (Tuxi je baš nešto slično napravio u primjeru u ranijim postovima)
Osim toga sudo traži TVOJU šifru za root login, a ne root-ovu. Tako da ako daš sudo ovlasti i drugima osim sebi, onda i oni sa SVOJOM šifrom upadaju u sistem i degradiraju mu sigurnost. Ako netko zlonamjeran sazna nečiju šifru može napraviti veliki problem na OS-u.

Markec, daj malo pročitaj prije nego tako nešto kažeš jer djeluje kontraiformativno. Evo ti jedan članak koji uspoređuje su i sudo

A koliko ja znam Debian NEMA sudo (to će me Shrike ispraviti ako griješim, ali mislim da sam u pravu), nego samo Knoppix, Ubuntu, Mint i sl.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

ma sad sam se ja izgubio

mogu koristiti i sudo i su, ili neke distre koriste samo su a neke samo sudo.
Odgovori