Čitajući kroz opcije za postavljanje particija u fstab-u naišao sam na jednu nejasnoću.
Opcije:
1. user - bilo koji korisnik može mountati particiju, tada je ona u njegovom vlasništvu.
2. users - bilo koji korisnik može mountati particiju, tada je ona u njegovom vlasništvu kao i u vlasništvu grupe u kojoj je.
3. uid - postavlja vlasnika mount-pointa
4. gid - postavlja grupno vlasništvo mount-pointa
Primjer sa https://help.ubuntu.com/community/Fstab:
UUID=12102C02102CEB83 /media/windows vfat auto,users,uid=1000,gid=100,dmask=027,fmask=137,utf8 0 0
Uzimajući u obzir da nisam pogrešno interpretirao opcije, gledajući primjere za mountanje fat particije primjećujem da su neke opcije kontradiktorne.
Recimo, boldano bi postavilo da je mount-point u vlasništvu korisnika koji ju je mountao i grupe u kojoj je (users), dok uid i gid postavljaju vlasnika neovisno o tome tko ju je mountao.
Dali mi netko može pojasniti ovo?
Fstab pitanje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- Aleksandar_B
- Spol: M
Re: Fstab pitanje
Ti se podaci odnose na korisnika (uid) i grupu (gid). Ništa kontradiktorno.
- Aleksandar_B
Koncentrirao sam se na ext3 i vfat i zbunilo me što kod vfat-a mogu u fstab-u podesiti opcije za vlasništvo i pravo pristupa dok kod ext3 moram to naknadno raditi sa chown i chmod.
Imam još jedno pitanje.
Kod ručnog montiranja u terminalu kod zadane naredbe:
sudo mount -t ext3 /dev/sdb1 /media/test -o user,defaults
kad pokušam odmontirati sa:
umount /dev/sdb1
dobijem:
umount: /dev/sdb1 is not in the fstab (and you are not root)
Znam da se pod defaults nalazi nouser opcija, ali ja sam eksplicitno naveo user opciju kako bih ju premostio, što bi mi trebalo dati mogućnost pošto sam particiju monitrao da ju mogu i odmontirati.
Dali sam nešto propustio ili je kvaka u tome što particija nije navedena u fstab-u?
Imam još jedno pitanje.
Kod ručnog montiranja u terminalu kod zadane naredbe:
sudo mount -t ext3 /dev/sdb1 /media/test -o user,defaults
kad pokušam odmontirati sa:
umount /dev/sdb1
dobijem:
umount: /dev/sdb1 is not in the fstab (and you are not root)
Znam da se pod defaults nalazi nouser opcija, ali ja sam eksplicitno naveo user opciju kako bih ju premostio, što bi mi trebalo dati mogućnost pošto sam particiju monitrao da ju mogu i odmontirati.
Dali sam nešto propustio ili je kvaka u tome što particija nije navedena u fstab-u?
- Abzeenth
- Site Admin
Glupo pitanje, ali jesi li pokušao sa sudo umount? 
- Aleksandar_B
Hehe, nije u tome fora. Prefiks sudo će unmountati particiju ali postojanje opcije user bi trebalo da mi da mogućnost kao korisniku koji je montirao particiju da ju i odmontiram bez korištaenja sudo komande, barem sam to izvukao iz dokumentacije.Abzeenth je napisao/la:Glupo pitanje, ali jesi li pokušao sa sudo umount?
- Abzeenth
- Site Admin
OK
, onda pokušaj ovu drugu najočitiju stvar - dodaj to u fstab 
- Aleksandar_B
Već urađeno, user opcija tamo radi ono što se od nje očekuje ali me zanimalo kako se to primjenjuje na 'ručno' montiranje iz terminala.Abzeenth je napisao/la:OK, onda pokušaj ovu drugu najočitiju stvar - dodaj to u fstab