Radeon (legacy)-S3 buđenje, smanjivanje brzine ventilatora?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Radeon (legacy)-S3 buđenje, smanjivanje brzine ventilatora?
Na kompjuteru sa Radeon X1950pro karticom kada ga uključim iz suspend to RAM stanja, ventilator grafičke kartice ne usporava brzinu.
Ima li neki način da se riješi taj problem kojim bi se mogla usporiti vrtnja ventilatora grafičke prilikom podizanja is suspend to ram-a?
fglrx driveri za kartice do R520 serije (uključujući i nju) nemaju podršku pa sam osuđen na open source driver, ali ako ništa drugo, barem nemam Qt bibliotekama zagađen sistem o kojima ovisi Catalyst.
Ima li neki način da se riješi taj problem kojim bi se mogla usporiti vrtnja ventilatora grafičke prilikom podizanja is suspend to ram-a?
fglrx driveri za kartice do R520 serije (uključujući i nju) nemaju podršku pa sam osuđen na open source driver, ali ako ništa drugo, barem nemam Qt bibliotekama zagađen sistem o kojima ovisi Catalyst.
Re: Radeon (legacy)-S3 buđenje, smanjivanje brzine ventilato
Probaj dali će lm senzori detektirat vent http://wiki.open.hr/wiki/Kontrolirajte_ ... entilatora.
Ja sam ih koristio samo za MB jer nemam na graf vent...
Javi kako je prošlo, zanima me.
Hvala na savjetu ali ne pomaže.madone je napisao/la:Probaj dali će lm senzori detektirat vent http://wiki.open.hr/wiki/Kontrolirajte_ ... entilatora.
Taj utility prepoznaje samo senzore na matičnoj ploči odnosno chipsetu i nije namijenjen za grafičku karticu.
Očito su open source driveri za neke radeon kartice (jer nemam prilike vidjeti kako radi na drugim modelima) smeće, također i driver podrška AMD-a (zapravo bivšeg ATi tima zaduženog za Linux drivere) za Linux suxa big time.

- glaskoncILLa
nvidia frende, koji pravi linuxsas kupuje ati.. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Da , meni svaki put dok probam izvest bilo kakav powersaving lupi kernel panic i/li GPU hang, a bez toga grafička radi na 100% kapaciteta(frekvencije) - potpuno nepotrebnopingu je napisao/la: Očito su open source driveri za neke radeon kartice (jer nemam prilike vidjeti kako radi na drugim modelima) smeće, također i driver podrška AMD-a (zapravo bivšeg ATi tima zaduženog za Linux drivere) za Linux suxa big time.
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Neke ploče imaju viška fan konektora ... možeš spojit vent od gpu na taj konektor za fan na mb.pingu je napisao/la:Hvala na savjetu ali ne pomaže.madone je napisao/la:Probaj dali će lm senzori detektirat vent http://wiki.open.hr/wiki/Kontrolirajte_ ... entilatora.
Taj utility prepoznaje samo senzore na matičnoj ploči odnosno chipsetu i nije namijenjen za grafičku karticu.
Očito su open source driveri za neke radeon kartice (jer nemam prilike vidjeti kako radi na drugim modelima) smeće, također i driver podrška AMD-a (zapravo bivšeg ATi tima zaduženog za Linux drivere) za Linux suxa big time.
Pa napravit ponovno detekciju i podesit ponašanje....
To mora radit.
- DoDo
- Spol: M
Koliko sam ja upoznat s ATi open source driverima, oni zasad/jos nemaju mogucnost upravljanja ventilatorom i clockom. Upravo zbog tog problema mi i traje krace baterija na laptopu (X1600 je uvijek u najvecoj brzini).pingu je napisao/la:Na kompjuteru sa Radeon X1950pro karticom kada ga uključim iz suspend to RAM stanja, ventilator grafičke kartice ne usporava brzinu.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
U pravu si.glaskoncILLa je napisao/la:nvidia frende, koji pravi linuxsas kupuje ati..

Ovdje je riječ o desktopu pa sam si sam kriv ali kupuju oni koji na laptopu imaju najčešći izbor između Intelovog GMA smeća ili novijih Radeon kartica (OpenGL4, DX11) s ponekim rijetkim modelima laptopa sa starijim modelima GeForce (310M) kartica dok noviji modeli Geforce kartica s OpenGL4 i DX11 podrškom su na jačim i skupljim modelima laptopa.
Taj Radeon je u trenutku kupnje nudio dobar odnos cijene, perfomansi i mogućnosti u odnosu na GeForce ali nisam očekivao da će situacija do dana današnjega biti tako nepovoljna na Linuxu.
Radeon driveri su bili smeće i na Windowsima iako je sada situacija vrlo dobra, osim što sam jednom na Windowsima imao neke probleme sa instalacijom Catalysta.
nVIDIA je svojim nekadašnjim Detonatorima i današnjim ForceWareom uzor kako se trebaju pisati driveri.
Znam, ali bi to zahtjevalo micanje mini konektora kojim se spaja ventilator na karticu i stavljanje onog koji paše na ploču. Neke ploče same hardverski preuzimaju kontrolu brzine ventilatora pa onda niti softverski utility više nije potreban. Ili bi drugo rješenje bilo, stavljanje nekog Zalman hladnjaka npr. VF900-Cu koji ima vlastiti priključak s kontrolerom vrtnje ventilatora po imenu Fan Mate 2 a tvornički custom hladnjak s toplovodnom cijevi na ovoj grafičkoj je više nego dobar i kvalitetan. Sve je to nepotrebna gnjavaža, samo radi toga što ATi ne radi drivere kako treba bili oni opensource ili proprietary.madone je napisao/la:Neke ploče imaju viška fan konektora ... možeš spojit vent od gpu na taj konektor za fan na mb.Pa napravit ponovno detekciju i podesit ponašanje....
To mora radit.
Problem bi i dalje bio prisutan.
Dobro da si mi rekao, jer nebi znao da se to nije riješilo dosad i uzalud bih pokušavao riješiti problem. Možda postoji neki softverski hack, ali nisam hacker.DoDo je napisao/la:Koliko sam ja upoznat s ATi open source driverima, oni zasad/jos nemaju mogucnost upravljanja ventilatorom i clockom. Upravo zbog tog problema mi i traje krace baterija na laptopu (X1600 je uvijek u najvecoj brzini).
Bolje da nisu ni ponudili neke od specifikacija za izradu open source drivera nego da se sramote polovičnom podrškom za Linux.
Bacio bi laptop kroz prozor da mi tako radi.
Evo kaj se dobije dok se prijavi bugDoDo je napisao/la: Koliko sam ja upoznat s ATi open source driverima, oni zasad/jos nemaju mogucnost upravljanja ventilatorom i clockom. Upravo zbog tog problema mi i traje krace baterija na laptopu (X1600 je uvijek u najvecoj brzini).
prije
Kod: Označi sve
default engine clock: 600000 kHz
current engine clock: 594000 kHz
default memory clock: 500000 kHz
current memory clock: 495000 kHz
voltage: 1100 mV
PCIE lanes: 16Kod: Označi sve
default engine clock: 600000 kHz
current engine clock: 109680 kHz
default memory clock: 500000 kHz
current memory clock: 495000 kHz
voltage: 900 mV
PCIE lanes: 16
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.