Marijek je napisao/la:Oke ljudi...
S obzirom da me je zadnji opensuse razočaral i nikak mi ne radi dobro, hoću preći na nekaj drugo. Privlači me arch, a nisam ga prije koristil (zapravo nisam ništa osim opensuseta koristil više od 48 sati/ne računam puppy live usb

). Znam da trebam sustav sam konfigurirati tijekom instalacije, zanima me koliko je to komplicirano. Odnosno, zanima me koliko bi mi vremena okvirno trebalo da dođem do točke gdje imam dignut X i osnovne stvari podešene, pitam zato jer sam sa vremenom skroz ograničen.
/ne spada u ovu temu, ali kaj bi mi osim archa preporučili da dostojno nadomjestim oSuse?
Vjerojatno imam neke od odgovora u ovoj temi, ali fakat mi se ne da niti imam vremena prelistavat 40 stranica. Jedino kaj sam pročital je Tux_Slave-ov uvodni post. (btw, di je taj lik uopće, ko da ga zemlja progutala?).
Fala, puno fala.
Ok imaš na mom blogu nešto sam poče piskarati:
http://www.retsam.org/, imaš uputstva i na grofovoj
http://mojlinux.igranje.org i ono glavno imaš beginners guide, pa nije komplicirano snimiš na cd bootaš kao i ostalo i uđeš u terminal logiraš se kao root namjestiš keymap i uđeš u instalaciju koja nije gui i ona te u biti vodi kroz sve korake imaš na gore navedenim stranicama, moraš podesiti par stvari kroz tekst editor u samoj instalaciji. I to je to što se instalacije tiće instalacije kasnije ide vatreno krštenje

Ali nije tako težko, pratiš upute o instalaciji alse, xorg-a, namještanju sudoersa, fontova i onda ide grafičko sučelje koje je vanilla dakle tu ništa nije podešeno ili izmjenjeno npr. kde je točno onakav kakav je izašao iz njihovih radionica dakle tu ćeš dosta stvari morati sam podešavati, ali tu imaš i gui. GUI za package manager također ne dolazi po defaultu pa ćeš i njega preko aura povući kao i još par stvari.
Ako ti se neda ili se bojiš upuštati u instalaciju archa i podešavanje imaš Chakru koja je arch based(ona ima gui fancy šminkerski installer

), archbang, ctkarch,.. Od sličnih distribucija tu ti je frugalware¸
odin je napisao/la:ako sljediš kuharicu 15 - 20 minuta.
možda gentoo

Je pa ne može iz osnovne doktorirati(nije Čak Noris)
EDIT: vremenski instalacija traje vrlo kratko, ali podešavanje(ako hoćeš napraviti u cijelosti funkcionalni sustav, a nemaš konfiguracijske fajlove na usb-u) može trajati i jedno popodnevne