Arch Linux

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Marijek
Spol: M

Re: Arch Linux

Post Postao/la Marijek »

Oke ljudi...

S obzirom da me je zadnji opensuse razočaral i nikak mi ne radi dobro, hoću preći na nekaj drugo. Privlači me arch, a nisam ga prije koristil (zapravo nisam ništa osim opensuseta koristil više od 48 sati/ne računam puppy live usb :)). Znam da trebam sustav sam konfigurirati tijekom instalacije, zanima me koliko je to komplicirano. Odnosno, zanima me koliko bi mi vremena okvirno trebalo da dođem do točke gdje imam dignut X i osnovne stvari podešene, pitam zato jer sam sa vremenom skroz ograničen.

/ne spada u ovu temu, ali kaj bi mi osim archa preporučili da dostojno nadomjestim oSuse?

Vjerojatno imam neke od odgovora u ovoj temi, ali fakat mi se ne da niti imam vremena prelistavat 40 stranica. Jedino kaj sam pročital je Tux_Slave-ov uvodni post. (btw, di je taj lik uopće, ko da ga zemlja progutala?).

Fala, puno fala.
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

ako sljediš kuharicu 15 - 20 minuta.
možda gentoo :zvizdi
retsam

Post Postao/la retsam »

Marijek je napisao/la:Oke ljudi...

S obzirom da me je zadnji opensuse razočaral i nikak mi ne radi dobro, hoću preći na nekaj drugo. Privlači me arch, a nisam ga prije koristil (zapravo nisam ništa osim opensuseta koristil više od 48 sati/ne računam puppy live usb :)). Znam da trebam sustav sam konfigurirati tijekom instalacije, zanima me koliko je to komplicirano. Odnosno, zanima me koliko bi mi vremena okvirno trebalo da dođem do točke gdje imam dignut X i osnovne stvari podešene, pitam zato jer sam sa vremenom skroz ograničen.

/ne spada u ovu temu, ali kaj bi mi osim archa preporučili da dostojno nadomjestim oSuse?

Vjerojatno imam neke od odgovora u ovoj temi, ali fakat mi se ne da niti imam vremena prelistavat 40 stranica. Jedino kaj sam pročital je Tux_Slave-ov uvodni post. (btw, di je taj lik uopće, ko da ga zemlja progutala?).

Fala, puno fala.
Ok imaš na mom blogu nešto sam poče piskarati: http://www.retsam.org/, imaš uputstva i na grofovoj http://mojlinux.igranje.org i ono glavno imaš beginners guide, pa nije komplicirano snimiš na cd bootaš kao i ostalo i uđeš u terminal logiraš se kao root namjestiš keymap i uđeš u instalaciju koja nije gui i ona te u biti vodi kroz sve korake imaš na gore navedenim stranicama, moraš podesiti par stvari kroz tekst editor u samoj instalaciji. I to je to što se instalacije tiće instalacije kasnije ide vatreno krštenje :D Ali nije tako težko, pratiš upute o instalaciji alse, xorg-a, namještanju sudoersa, fontova i onda ide grafičko sučelje koje je vanilla dakle tu ništa nije podešeno ili izmjenjeno npr. kde je točno onakav kakav je izašao iz njihovih radionica dakle tu ćeš dosta stvari morati sam podešavati, ali tu imaš i gui. GUI za package manager također ne dolazi po defaultu pa ćeš i njega preko aura povući kao i još par stvari.

Ako ti se neda ili se bojiš upuštati u instalaciju archa i podešavanje imaš Chakru koja je arch based(ona ima gui fancy šminkerski installer :mrgreen: ), archbang, ctkarch,.. Od sličnih distribucija tu ti je frugalware¸
odin je napisao/la:ako sljediš kuharicu 15 - 20 minuta.
možda gentoo :zvizdi
Je pa ne može iz osnovne doktorirati(nije Čak Noris)

EDIT: vremenski instalacija traje vrlo kratko, ali podešavanje(ako hoćeš napraviti u cijelosti funkcionalni sustav, a nemaš konfiguracijske fajlove na usb-u) može trajati i jedno popodnevne
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Lutherus

ak si koristil barem 6 mjeseci bilo koju linux distru ( sa naglaskom na koristil) instalacija archa i konfiguracija nije ništa posebno.
Marijek

Post Postao/la Marijek »

odin je napisao/la:ak si koristil barem 6 mjeseci bilo koju linux distru ( sa naglaskom na koristil) instalacija archa i konfiguracija nije ništa posebno.

Više od 4 godine sam u doticaju s linuxom, tak da nisam baš početnik...

Mislim da će pričekati onda idući tjedan da da prije riješim jedan nadolazeći ispit...

Hvala na odgovorima.
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
Lutherus

samo hrabro i lagano.ima vremena za sve
retsam

Post Postao/la retsam »

slika
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
devil

Post Postao/la devil »

retsum, /boot stavljalj ext2 i nam smisla stavljati vise od 32 MB
sto se tice / dovoljno ti je 10 GB max 15.
i to samo ako ti je sve u /
ako odvajas /var i /usr i cak i /tmp oonda ti je dovoljnos taviti oko 5-6 gb za /usr, isto tolko za var ( s tim da /var najbolje radi kao reiser- mali fajlovi. tmp ti je dosta 1GB pa da ti ne prelazi tu brojku bez obzira na sve., u tom slucaju je za / dovoljno i pola gige ali stvais 1 jer .. eto.
swap je realno staviti ne vise od 256 MB. razumijem da imate svi vleike diskove ali to ne znaci da se morate razbacivati. to je nekaj tipa imam para - uzet cu majbaha.
ne valja prejerivat. /home je mozda najbolje stavit u xfs ili napraviti recimo posebnu particiju za filmove i nju staviti u xfs.no opet sve je u tome za sto cete koristiti sustav. /var nema smisla stavljat u reiser ako budu gore veliki logovi ili sql baze. ili opet ici sa ext-om ako budu gore mailovi onda se odvaja /var/spool ili cak /var/spool/mail pa njega u reiser.

particioniranje je jako velika stvar kod postavljanja sustava.isto tak ja bi preporucil na laptopima kriptiranje /home direktorija... pogotovo sluzbenima.
devil

Post Postao/la devil »

^^ stavljam retsuma jer sam procital u njgovom blogu kak on particionira.
retsam

Post Postao/la retsam »

devil je napisao/la:retsum, /boot stavljalj ext2 i nam smisla stavljati vise od 32 MB
sto se tice / dovoljno ti je 10 GB max 15.
i to samo ako ti je sve u /
ako odvajas /var i /usr i cak i /tmp oonda ti je dovoljnos taviti oko 5-6 gb za /usr, isto tolko za var ( s tim da /var najbolje radi kao reiser- mali fajlovi. tmp ti je dosta 1GB pa da ti ne prelazi tu brojku bez obzira na sve., u tom slucaju je za / dovoljno i pola gige ali stvais 1 jer .. eto.
swap je realno staviti ne vise od 256 MB. razumijem da imate svi vleike diskove ali to ne znaci da se morate razbacivati. to je nekaj tipa imam para - uzet cu majbaha.
ne valja prejerivat. /home je mozda najbolje stavit u xfs ili napraviti recimo posebnu particiju za filmove i nju staviti u xfs.no opet sve je u tome za sto cete koristiti sustav. /var nema smisla stavljat u reiser ako budu gore veliki logovi ili sql baze. ili opet ici sa ext-om ako budu gore mailovi onda se odvaja /var/spool ili cak /var/spool/mail pa njega u reiser.

particioniranje je jako velika stvar kod postavljanja sustava.isto tak ja bi preporucil na laptopima kriptiranje /home direktorija... pogotovo sluzbenima.
To je čisto iz neke navike, neznam, /boot uvjek stavljam u ext3 kava i znam da je giga puno previše ali imam hard od 500 GB(u primjeru za blog je korišteno 100 GB za instalaciju) i eksterni na koji stavljam većinu podataka(tako da nemam potrebu montirati posebnu particiju unutar /home za filmove, pr0n i glazbu), nemam potrebu kriptirati /home na ovoj mašini jer mi je i onako za eksperimentiranje na laptopu imam debian s openboxom gdje je /home i swap kriptiran

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Odgovori