Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem :(
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem
ovako, definiraj šta točno želiš...
1. želiš li maknit Ubuntu i ostavit samo Windowse?
2. možda želiš sad deinstalirat Ubuntu da bi ga poslije opet instalira (ako da, bili ga instalira na način da imaš dual-boot ili bi ga instalirao "uz Windowse")
a iz Windowsa ga možeš izbrisat na način da ideš desni klik na my computer i onda tu imaš neku opciju koja ti prikaže zauzeće diska...i sad tu trebaš prepoznat koja je particija od Ubuntua i to izbrisat...
sorry šta ti ne mogu dat točne informacije, to sam radio jednom i to prije godinu ipo dana pa se ne sjećam najbolje...
1. želiš li maknit Ubuntu i ostavit samo Windowse?
2. možda želiš sad deinstalirat Ubuntu da bi ga poslije opet instalira (ako da, bili ga instalira na način da imaš dual-boot ili bi ga instalirao "uz Windowse")
a iz Windowsa ga možeš izbrisat na način da ideš desni klik na my computer i onda tu imaš neku opciju koja ti prikaže zauzeće diska...i sad tu trebaš prepoznat koja je particija od Ubuntua i to izbrisat...
sorry šta ti ne mogu dat točne informacije, to sam radio jednom i to prije godinu ipo dana pa se ne sjećam najbolje...
-
Lutherus
sori nije me bilo.
was playing ravenloft (pathfinder 3.75
)
was playing ravenloft (pathfinder 3.75
- andrei
- Spol: M
- Kontakt:
Možda je sada kasno, ali je mogao instalirati pod windozama VirtualBox i onda pristupiti raw particiji na kojoj je Ubuntu, i onda od tamo poinstalirati sve što se da... Moda još uvijek nije kasno 
Evo i linka
Evo i linka
Eto zahvaljujem svima od srca.
Uspio sam obrisati Ubuntu,formatirati particiju i sada je sve samo Windows.
Bilo je problema s onim na G od Ubuntua prilikom starta, ali kako kažu mnogi, Windowsi su dovoljno parazitski sistem pa su pojeli to i stavili svoj MBR. Podatke koje sam imao stavila je nova instalacija windoza
u windows.old tako da sve radi opet sjajno.
Zaključak : Ubutnu je prekompliciran ukoliko se pojavi problem za nekog početnika.
Zasad ostajem pri Windowsima.
I tako završava moja avantura s Ubuntu-om.
Hvala od srca svima.
P.s - a kakav je OpenSuse?
Bilo je problema s onim na G od Ubuntua prilikom starta, ali kako kažu mnogi, Windowsi su dovoljno parazitski sistem pa su pojeli to i stavili svoj MBR. Podatke koje sam imao stavila je nova instalacija windoza
Zaključak : Ubutnu je prekompliciran ukoliko se pojavi problem za nekog početnika.
Hvala od srca svima.
-
Lutherus
UBUNTU je napisao/la:Eto zahvaljujem svima od srca.
Hvala od srca svima.
- Suko
- Site Admin
Instaliraj Virtualbox na Windowse.
I unutar njega stavi Ubuntu.
Tako će ti sve 100% raditi, ali trebaš očekivati i sporije performanse jer se ipak radi o virtualnom računalu.
Ovo bi ti bilo najbezbolnije riješenje dok ne pohvataš konce.
I unutar Virtualboxa onda možeš instalirati koje god hoćeš distribucija.
Možeš ih imati deset ako oćeš. Samo da imaš mjesta na hardu.
Pa kad se snađeš, stavi lijepo dualboot i lijepo polako na miru rješavaj probleme.
Tako će ti sve 100% raditi, ali trebaš očekivati i sporije performanse jer se ipak radi o virtualnom računalu.
Pa kad se snađeš, stavi lijepo dualboot i lijepo polako na miru rješavaj probleme.
-
tech_soul8
Suko je napisao/la:Instaliraj Virtualbox na Windowse.
Koristenjem VirtualBox-a, VMware-a...bojim se da neces nista rijesit iz jednog jednostavnog razloga, a to je sto ti programi nemaju pojma o tvojoj npr. (wireless kartici koja ima probleme u linuxu). Pa tako npr.instalacijom ubuntua u virtualboxu moze ti sve radit super i onda kad se olducis stavit pravu instalaciju shvatis da ti opet nesto moze ne radit (kad je rijec o pravom hardweru unutar racunala) tako da...
A sto se tice dualboot instalacije stvar je veoma jednostavna samo ako se drzis nekih pravila.
Npr. Dualboot nemoj nikad radit ako imas samo jedan hdd i jednu particiju. Ili napravi 2 particije ili u najboljem slucaju (naravno i puno neisplatljivijem) ugradi jos jedan hdd ili vise
Ko sto sam ti vec reko win su jako "neprijateljski nastrojeni" i zele sve samo za sebe, tako da prilikom instalacija moras pazit na redosljed kojim instaliras operativne sustave. Npr. najbolje ti je da da ugradis 2 hdd-a ako imas, u tom slucaju na jedan hdd inst win, a na drugi ubuntu i onda mozes cak i definirat prilikom inst.ubuntua da ti bootloader smjesti na taj drugi hdd tako da ako ga ikad budes formatirao u buducnosti (naravno da hoces
Da zakljucimo win i ubuntu mogu bez ikakvih problema radit jedan pored drugoga sve dok se pridrzavas nekih osnovnih pravila
Ja eto npr. imam 2-hdd-a na jednom imam win xp i 7-micu, a na drugom ubuntu i kubuntu
- Suko
- Site Admin
Ma, najbolje rješenje mu je svakako dual boot.
Al, kad je čovjek demotiviran bolje da se malo igra u Virtualboxu par dana, pa kad se malo oporavi, neka napravi dualboot.
KAd krene raditi dual boot, neka instalira s LiveCD-a driver za wireless i nastavi normalno instalaciju.
Pa će odma imati sve rješeno i nikakvih problema.
S dva HDD-a zna biti problem, jer GRUB mora biti instaliran na HDD na kojem su Windowsi, pa je malko nezgodno za početnika.
Bolje mu je da na svom hardu napravi malu particiju od 20 GB i na nju stavi Ubuntu. Pa ju kasnije lako proširi.
A ostatak neka ostane za Windowse.
Jedino napravi dobru defragmentaciju prije nego počneš raditi particiju.
Al, kad je čovjek demotiviran bolje da se malo igra u Virtualboxu par dana, pa kad se malo oporavi, neka napravi dualboot.
KAd krene raditi dual boot, neka instalira s LiveCD-a driver za wireless i nastavi normalno instalaciju.
Pa će odma imati sve rješeno i nikakvih problema.
S dva HDD-a zna biti problem, jer GRUB mora biti instaliran na HDD na kojem su Windowsi, pa je malko nezgodno za početnika.
Bolje mu je da na svom hardu napravi malu particiju od 20 GB i na nju stavi Ubuntu. Pa ju kasnije lako proširi.
A ostatak neka ostane za Windowse.
Jedino napravi dobru defragmentaciju prije nego počneš raditi particiju.
Ne treba odustajati.
Ja sam baš sinoć uspješno i od prve instalirao Ubuntu 10.10 uz Windowse XP professional i to na istu particiju.
Jedino što me na samom početku antivirusni program pitao da li dozvoljavam instalaciju, odobrio mu i sve je teklo kao po loju.
Dual boot radi ko vurica, jedino što ne mogu Ubuntu staviti kao prvi izbor.
Radio sam to probe radi jer žena uskoro dobija svoj laptop pa će biti počašćena jednim Ubuntuom 10.10.
Zato još jednom, nikako ne odustajati.
Ja sam baš sinoć uspješno i od prve instalirao Ubuntu 10.10 uz Windowse XP professional i to na istu particiju.
Jedino što me na samom početku antivirusni program pitao da li dozvoljavam instalaciju, odobrio mu i sve je teklo kao po loju.
Dual boot radi ko vurica, jedino što ne mogu Ubuntu staviti kao prvi izbor.
Radio sam to probe radi jer žena uskoro dobija svoj laptop pa će biti počašćena jednim Ubuntuom 10.10.
Zato još jednom, nikako ne odustajati.
uvijek početnik
Možeš i to!sm je napisao/la: Dual boot radi ko vurica, jedino što ne mogu Ubuntu staviti kao prvi izbor.
U Windowsima odi na My Computer - desni klik, pa Properties, kad se otvori prozor odaberi tab Advanced i u tom panelu na dnu pod Startup i Rrecovery stisni Settings... gumbić i u listi Default operating system: odaberi Ubuntu