Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem :(

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
UBUNTU

Re: Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem

Post Postao/la UBUNTU »

odin je napisao/la:
csx je napisao/la:ok, ok smiri se xD

pa zašto onda ne može to napraviti i bez da boota live cd? čudna neka logika :/

zapravo bi se trebalo dati.ipak je driver .deb pa bi dvoklik na njega ga trebal instalirti ili preko terminala sa dpkg.

@ ubuntu evo bcm driver sa ubuntu cd-a.http://www.megaupload.com/?d=TT5Z2UBU
skini ga i klikni na njega ili otvori terminal pa ga instaliraj sa
dpkg -i /path/to/the/file.deb

ako neće ni tad, hebi ga,ajmo s live cd-a.

i`m out to play pathfinder 8-)

Dragi Odine, molim te, reci kako da maknem / odinstaliram Ubuntu jer sve je gore :(
sve se smrzava ili ne radi kako treba.. Bit će da sam nešto ukenjao :sokiran
Kako da odinstaliram Ubuntu ? Molim reci mi to . molim te kao rođena brata.
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

P.S sad naravno nema opcija u Windowsima za uninstal.
Kako onda sada da ga uninstalam i vratim 90 gb windozama?
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

pa jesi ga instaliral iz penđera?
pokušaj sa ovime http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... -installer
ako si instalitral iz penđera onda je išlo preko wubia pa mislimd a bi wubi trebal imati i uninstall opciju.

da,to i je nuspojava instalacije iz windowsa jer je u tohttp://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installerm slučaju ubuntu samo aplikacija instalirana u windowsima

EDIT

evo čak ima na službenoj stranici guide
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide#Uninstallation
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

odin je napisao/la:pa jesi ga instaliral iz penđera?
pokušaj sa ovime http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubunt ... -installer
ako si instalitral iz penđera onda je išlo preko wubia pa mislimd a bi wubi trebal imati i uninstall opciju.

da,to i je nuspojava instalacije iz windowsa jer je u tohttp://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installerm slučaju ubuntu samo aplikacija instalirana u windowsima

EDIT

evo čak ima na službenoj stranici guide
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide#Uninstallation

Nemoguće- Wubi nemoguće koristit jer se Ubuntu instalirao pored windowsa ali kao nova particija.
Tako da nije vidljiv ni u c :/ ni u add remove nema ubuntu.
Uninstall UBUNTU programček koji skinuh ne radi ništa :sokiran
Jezivo.
ja imam sad Ubuntu koji nije samo aplikacija unutar windowsa.da je tome tako, lako bih ga obrisao/odinstalirao. Što sad za Boga miloga? :sokiran
shicy
Spol: M

Post Postao/la shicy »

za početak, nemoj paničarit ;)
lipo smireno i ljudi će ti pomoć ;)
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

ah :(
tech_soul8

Post Postao/la tech_soul8 »

Hm...ovako nisam uopce expert za linux, poceo sam ga koristit prije mozda nekih mj.dana ali koliko sam uspio sve, nesto pohvatat i skuzit dolazim do slj.moguceg rijesenja (ispravite me ako sam u krivu :D).

Koliko sam skuzio driveri za navedenu mreznu karticu su na crnoj listi (blacklisted) to se moze vidjet iz slj. (otvaranjem filea " /etc/modprobe.d/blacklist.conf "

# replaced by b43 and ssb.
blacklist bcm43xx

Ako iz tog konfiguracijskog filea se pobrise navedena stavka milsim da bi mu ubuntu nakon reboota trebo sam inst.drivere :).

Sto se tice win tu se puno bolje snalazim :)

Razlog zasto ne vidis "90 mb" koji su ti iskoristeni za insta ubuntu-a je mozda u tome sto ubuntu (linux) ne koristi iste tehnologije kao i win pa samim time (pogotovo ako je rijec o win xp) ne vidi ni particiju koj je zauzeo ubuntu (tih 90 mb) ne znam dali je moguce da se je inst na c:\ disk, cisto sumnjam, prije bi reko da si je sam kreirao neku particiju i tamo se smjesto. Ako je tako odi jednostavno u device manager, pod disk opcije i tamo bi trebo vidjet tu particiju koja ce ti vjerovatno bit no-name (bez imena i dodjeljenog slova) jednostavno je pobrisi i to bi ti vjerovatno trebalo bit to, s time da vodi racuna da ce ti novo nastali prostor vjerovatno bit pod "unallocated space (free space)" pa da vidis pod win taj prostor trebas kreirat novu particiju unutar tog prostora i formatirat je :).

Eto nadam se da sam bio od pomoci ako sam u krivu slobodono me ispravite :)
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

tech_soul8 je napisao/la:Hm...ovako nisam uopce expert za linux, poceo sam ga koristit prije mozda nekih mj.dana ali koliko sam uspio sve, nesto pohvatat i skuzit dolazim do slj.moguceg rijesenja (ispravite me ako sam u krivu :D).

Koliko sam skuzio driveri za navedenu mreznu karticu su na crnoj listi (blacklisted) to se moze vidjet iz slj. (otvaranjem filea " /etc/modprobe.d/blacklist.conf "

blacklist bcm43xx

Ako iz tog konfiguracijskog filea se pobrise navedena stavka milsim da bi mu ubuntu nakon reboota trebo sam inst.drivere :).

Razlog zasto ne vidis "90 mb" koji su ti iskoristeni za insta ubuntu-a je mozda u tome sto ubuntu (linux) ne koristi iste tehnologije kao i win pa samim time (pogotovo ako je rijec o win xp) ne vidi ni particiju koj je zauzeo ubuntu (tih 90 mb) ne znam dali je moguce da se je inst na c:\ disk, cisto sumnjam, prije bi reko da si je sam kreirao neku particiju i tamo se smjesto. Ako je tako odi jednostavno u device manager, pod disk opcije i tamo bi trebo vidjet tu particiju koja ce ti vjerovatno bit no-name (bez imena i dodjeljenog slova) jednostavno je pobrisi i to bi ti vjerovatno trebalo bit to, s time da vodi racuna da ce ti novo nastali prostor vjerovatno bit pod "unallocated space (free space)" pa da vidis pod win taj prostor trebas kreirat novu particiju unutar tog prostora i formatirat je :).

Mogu li to učiniti u Easeus partition manageru?
neće li mi smetat prilikom logina onaj izbornik gdje mogu odabrat između win i Ubuntua?
jer mislim da to ostaje, to je stvar MBR? jel je ? :sokiran
Miješa mi se od tumač infoa.
Mislim to što si rekao zvuči divno, ako to riješi sve probleme, kad dobim Bingo dajem postotak.
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

Eto radim prema ovom zadnjem savjetu....
tech_soul8

Post Postao/la tech_soul8 »

UBUNTU je napisao/la:
tech_soul8 je napisao/la:Hm...ovako nisam uopce expert za linux, poceo sam ga koristit prije mozda nekih mj.dana ali koliko sam uspio sve, nesto pohvatat i skuzit dolazim do slj.moguceg rijesenja (ispravite me ako sam u krivu :D).

blacklist bcm43xx

Mogu li to učiniti u Easeus partition manageru?
neće li mi smetat prilikom logina onaj izbornik gdje mogu odabrat između win i Ubuntua?
jer mislim da to ostaje, to je stvar MBR? jel je ? :sokiran
Miješa mi se od tumač infoa.
Mislim to što si rekao zvuči divno, ako to riješi sve probleme, kad dobim Bingo dajem postotak.

Ma jok! To sto ne vidis tih "90 gb" pod windowsima nema veze s mbr-om. MBR sluzi prilikom podizanja (bootanja) sustava za lociranje aktivne particije i i zapocinjana boot procesa :)

S obzirom da je win dosta "neprijateljski" naklonjen voli da je to podrucje rez.samo za njega, s linuxom je nesto drukcija situacija, pa tako kad si inst.ubuntu on ti je zasigurno i presnimio MBR sa svojim vrijednostima (time omogucio dual boot konfiguraciju). Ne znam tocno sto mozes ucinit s ovim prog sto si gore naveo, posto ga nisam nikad koristio,ali ono sto ti treba mozes ucinit i sve iz win, cackanje s paratition managerima i drugim prog.koji su namjenjeni u te svrhe prije ces nesto zaje...nego pop :) (a dovoljan ti je samo jedan krivi klik ili jedna komanda da sve ode k vragu) tako da ako nisi sto posto siguran sto radis ostavi se toga :)

Ako uspijes pob ubuntu onda ces pretpostavljam naic na drugi prob, a on je vezan uz mbr i ono sto sam ti gore naveo, Tako da ces zavrsit s sistem koji nece znat zapocet boot proces (jer je ubuntu presnimio win boot loader sa svojim "Grub loaderom") u toj sitaciji ces morat potegnut za inst.diskom od windowsa i napravit repair boot sektora, to jest prebrisat ga s novim vrijednostima :)
Odgovori