Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem :(

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
zole052
Spol: M

Re: Molim Vas dragi ljudi pomagajte Internet adapter problem

Post Postao/la zole052 »

UBUNTU je napisao/la:
odin je napisao/la:ubuntu podržava tu karticu još od 7.10 samo je driver u nonfree

evo probaj s ovim paketom http://packages.ubuntu.com/maverick/broadcom-sta-source

:D Eto skinuo sam "broadcom-sta_5.60.48.36.orig.tar" i sad ne znam što s tim :(

Što s tim napravit? nema nigdje exe pa sam tupav što i kako dalje..

Znam znam tupav sam za linux..

Molim daljnje upute, mudri čovječe :)
Nemas sta od tamo skidati, otvori ubuntu software center i instaliraj sa njime taj 'broadcom-sta-source'.

A to isto bi trebo imatu pod system > administration > additional drivers ja mislim, pogledaj prvo tamo ako nisi.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

čovjek nema net na ubuntu a ako se nevaram aditional driver inatller treba net a treba net i ubuntu software centar pa ipak mora skinuti source ili paket i ručno instalirati.
zole052

Post Postao/la zole052 »

odin je napisao/la:čovjek nema net na ubuntu a ako se nevaram aditional driver inatller treba net a treba net i ubuntu software centar pa ipak mora skinuti source ili paket i ručno instalirati.
Aha, sori, onda skines taj .deb file i sa dvoklikom misa ga pokrenes u ubuntuu.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

zapravo imaš zgodan tutorial ovdje http://dimitar.me/broadcom-wireless-chi ... tu-karmic/

a i ubuntu ima u svojoj dokumentaciji nešto slično https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... y_No-Fluff

a imaš ovdje i gotov paket za instalaciju http://packages.ubuntu.com/karmic/bcmwl-kernel-source

no imaš i službeni driver koj je samo na oko teše za posložiti http://linuxwireless.org/en/users/Drive ... stallation . sve je jako divno napisano i vrlo jednostavno i za apsolutne početnike.sa obzirom da ima 4e14 4315 bcm 4312 tebe zanima onaj dio pod

Kod: Označi sve

You are using the b43 driver with an LP-PHY card (e.g. BCM4312)

i sa ovime nebi trebalo biti problema te nakon instalacije obavezno moraš rebootati(samo zako ideš preko službenog).
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

Za početak, skinuo sam * deb file(bcmwl-kernel-source_5.10.91.9+bdcom-0ubuntu4_i386 ), dvoklik u Ubuntu, otvori mi se centar, no piše poruka " Dependency is not satisfiable: dkms " te ne mogu instalirati(Install neaktivan button) :cry:
Idem sad onda probat prokljuvit jednu od onih komplexnih rješenja ...
A već sam mislio da će biti jednostavno :(
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

odin je napisao/la:zapravo imaš zgodan tutorial ovdje http://dimitar.me/broadcom-wireless-chi ... tu-karmic/

a i ubuntu ima u svojoj dokumentaciji nešto slično https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... y_No-Fluff

a imaš ovdje i gotov paket za instalaciju http://packages.ubuntu.com/karmic/bcmwl-kernel-source

no imaš i službeni driver koj je samo na oko teše za posložiti http://linuxwireless.org/en/users/Drive ... stallation . sve je jako divno napisano i vrlo jednostavno i za apsolutne početnike.sa obzirom da ima 4e14 4315 bcm 4312 tebe zanima onaj dio pod

You are using the b43 driver with an LP-PHY card (e.g. BCM4312)

i sa ovime nebi trebalo biti problema te nakon instalacije obavezno moraš rebootati(samo zako ideš preko službenog).

Ono sa zgodan tutorijal ne bi išlo - skinuo sam "hybrid-portsrc_x86_32-v5_100_82_38.tar" no ne znam kako instalirati da bih slijedio daljnje upute što tamo piše.
zole052

Post Postao/la zole052 »

UBUNTU je napisao/la:Za početak, skinuo sam * deb file(bcmwl-kernel-source_5.10.91.9+bdcom-0ubuntu4_i386 ), dvoklik u Ubuntu, otvori mi se centar, no piše poruka " Dependency is not satisfiable: dkms " te ne mogu instalirati(Install neaktivan button) :cry:
Eh da, to ti fale neki paketi bez kojih taj neradi pa ne zeli instalirati uopce, to sve ide ko po loju kada si na netu ali tako :(

To trebas saznati koje su ovisnosti pa njih prije isto tako skinuti ko .deb paket pa instalirati prije.

Ako instaliras iz terminala trebalo bi pokazati koji paketi tocno fale pa na istom mjestu na netu nadjes te pakete i instaliras a to radis ovako:

sudo dpkg -i ime_filea_koji_instaliras.deb
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

zole052 je napisao/la:
UBUNTU je napisao/la:Za početak, skinuo sam * deb file(bcmwl-kernel-source_5.10.91.9+bdcom-0ubuntu4_i386 ), dvoklik u Ubuntu, otvori mi se centar, no piše poruka " Dependency is not satisfiable: dkms " te ne mogu instalirati(Install neaktivan button) :cry:
Eh da, to ti fale neki paketi bez kojih taj neradi pa ne zeli instalirati uopce, to sve ide ko po loju kada si na netu ali tako :(

To trebas saznati koje su ovisnosti pa njih prije isto tako skinuti ko .deb paket pa instalirati prije.

Ako instaliras iz terminala trebalo bi pokazati koji paketi tocno fale pa na istom mjestu na netu nadjes te pakete i instaliras a to radis ovako:

sudo dpkg -i ime_filea_koji_instaliras.deb

Eto uradio sam tako, no u terminalu javio mi sljedeće :

riley@ubuntu:~$ sudo dpkg -i bcmwl_kernel_source_5.10.91.9_bdcom_0ubuntu4_i386 .deb
dpkg: error processing bcmwl_kernel_source_5.10.91.9_bdcom_0ubuntu4_i386 (--install):
cannot access archive: No such file or directory
dpkg: error processing .deb (--install):
cannot access archive: No such file or directory
Errors were encountered while processing:
bcmwl_kernel_source_5.10.91.9_bdcom_0ubuntu4_i386
.deb

Gdje sam pogriješio?
Što dalje ?
Zbunjen sam. Zbunjola na treću.
:sokiran
zole052

Post Postao/la zole052 »

E sada ili nisi usao u direktorij di je taj file koji si skinuo ili nisi tocno utipkao ime kako se zove taj file.

Inace kada tipkas ime filea koji se nalazi u direktoriju u kojem se nalazis samo stisnes 'tab' da ti sam dovrsi ime, znaci ako je jedan jedini file koji pocinje na slovo 'a' dovoljno je napisati a i stisnuti tab da ti on napise cjelo ime filea. Treba biti samo dovoljno slova da on shvati jel to pokusavas neku naredbu napisati ili ime nego filea i sa tabom popuni on do kraja.
UBUNTU

Post Postao/la UBUNTU »

zole052 je napisao/la:E sada ili nisi usao u direktorij di je taj file koji si skinuo ili nisi tocno utipkao ime kako se zove taj file.

Inace kada tipkas ime filea koji se nalazi u direktoriju u kojem se nalazis samo stisnes 'tab' da ti sam dovrsi ime, znaci ako je jedan jedini file koji pocinje na slovo 'a' dovoljno je napisati a i stisnuti tab da ti on napise cjelo ime filea. Treba biti samo dovoljno slova da on shvati jel to pokusavas neku naredbu napisati ili ime nego filea i sa tabom popuni on do kraja.
Ušao sam u folder tamo gdje je taj file, u terminalu sam pokušao to s tabom, no slovo po slovo, nije htio Ubuntu nadovezat se, možda me ne voli :(
ajmee šta da radimm. do tog interneta teže mi je doći nego do ne znam čega..
Šta da radim??
Moža samo nema rješenja, možda ne mogu koristit u UBUNTU-u internet :sokiran
Odgovori