Rasprave o politici
Moderator/ica: Moderatori/ce
- glaskoncILLa
Re: Linux i politika
ja sam za i javljam se za pokusnog kunica koji ce dokazati teoriju. mozemo osnovati i stranku. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
-
Gigolo
Ja bi doda nešto o kapitalu i nov cu. Marx je predvidija slom kapitalizma u 21. stoljeću. To se upravo događa. Vodeći svjetski marxisti se slažu u procjeni da će za 40 godina komunizam prevladati na planeti.
Za one koji komunizam gledaju kroz SKJ dodajem: Komunizam je društveno uređenje kojem teži svatko. Radi se o besklasnom društvu u kojerm svi imaju sve što trebaju. Nema privatnog vlasništva a novac ne postoji. Svatko doprinosi društvu radom u okviru svojih mogućnosti. Postoje koordinatori koje u potpunosti kontrolira narod i lako su smjenjivi. Ako ćete mi sad spominjati Yugu, podsjećam vas da u Marxovom Manifestu Komunističke Partije nije predviđena nepravda, teror jednog naroda nad drugim i zločinačko ponašanje vlasti.
Ponašanje Yu vodstva je bilo devijantno i pogrešno. Ne gledajte komunizam kroz Yu, CCCP, Kinu....
Komunizam je prav i čist i predstavlja ideal koji svi mi želimo!!
Sorry za OT!!
Za one koji komunizam gledaju kroz SKJ dodajem: Komunizam je društveno uređenje kojem teži svatko. Radi se o besklasnom društvu u kojerm svi imaju sve što trebaju. Nema privatnog vlasništva a novac ne postoji. Svatko doprinosi društvu radom u okviru svojih mogućnosti. Postoje koordinatori koje u potpunosti kontrolira narod i lako su smjenjivi. Ako ćete mi sad spominjati Yugu, podsjećam vas da u Marxovom Manifestu Komunističke Partije nije predviđena nepravda, teror jednog naroda nad drugim i zločinačko ponašanje vlasti.
Ponašanje Yu vodstva je bilo devijantno i pogrešno. Ne gledajte komunizam kroz Yu, CCCP, Kinu....
Komunizam je prav i čist i predstavlja ideal koji svi mi želimo!!
Sorry za OT!!
Pa super ideja, ali povijest je pokazala da je neprovediva. Zašto misliš da će se za 40 godina uspjet provest, a da ne završi kao veliki sovjetski savez sa svim svojim gulazima, gladi itd?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Abzeenth
- Site Admin
ZATO ŠTO SE NA GREŠKAMA UČI
HISTORIA EST MAGISTRA VITAE
Apsolutno. Predosjećam veliko muško članstvo. MOramo napisati neki manifest. Kontaktirat će mo Hefnera oko toga.glaskoncILLa je napisao/la:ja sam za i javljam se za pokusnog kunica koji ce dokazati teoriju. mozemo osnovati i stranku.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Pa ja se ne bi bunio, pogotovo jer bi to već ličilo na neki sustav poput onog u zvjezdanim stazama. Još kada bi imali zvjezdane brodove,Abzeenth je napisao/la:ZATO ŠTO SE NA GREŠKAMA UČI
Nisam se "bunio" oko definiranja vrijednosti, a prva rečenica jest ono na što sam mislio - novac glumi vrijednost.shrike je napisao/la: Pa čuj, možeš ne imati "novac" i imati direktnu robnu razmjenu, ali to nije praktično. Zato i je uveden koncept "novca", ali prije kao i danas se postavlja pitanje kako je vrijednost definirana? Da li jedna kuna znači toliko i toliko sati rada radnika u željezari? Ili gram zlata? Možda kroz BDP države koja ga izdaje?
Aha. Krivo smo se razumjeli. Isprika.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Zato što revolucija ne smije krenuti iz siromašnih i nerazvijenih zemlja, nego onih najrazvijenijih (koje su doživjele vrhunac kapitalizma). Ovo što se bilo desilo u Rusiji i drugim zemljama koje su kao bile u "komunizmu" od početka je bilo osuđeno na propast (što je valjda znao svatko tko je proučio teoriju, samo što je komunistička partija to zakamuflirala). Osim toga, da bi preobrat bio uspješan, mora ga učiniti većina svijeta.shrike je napisao/la:Pa super ideja, ali povijest je pokazala da je neprovediva. Zašto misliš da će se za 40 godina uspjet provest, a da ne završi kao veliki sovjetski savez sa svim svojim gulazima, gladi itd?
Usput, Marxov Kapital je itekako aktualan, sad i više nego ikad prije (imaš google - guglaj
No malo je neozbiljno diskutirati s tobom o ovoj tematici kad si informiran kao baba s placa (i držiš se nekih dogmi što si usvojio metodom rekla-kazala). Stoga takva diskusija zbilja nema smisla.
Što se tiče samog komunizma, nisam ga ja u ovim postovima nigdje zazivao jer isto imam svoje sumnje i dvojbe zašto (sad) to ne može funkcionirati i sl., ali ono što propagiram u svim ovim postovima je da (neo)kapitalizam kakav danas vlada ne valja - čini ljude nesretnima, koči razovj znanosti(!), ne potiče razvoj ljudskog duha i intelekta, podupire samo ono što je profitabilno, pravi sve veću razliku između bogatih i siromašnih, čini nepravdu na svakom koraku itd. - to su moje zamjerke kapitalizmu koje je vrlo lako i pokazati na primjerima, i sad sam ja lud jer se bunim protiv toga i tražim nešto bolje za svijet u kojem živim. Nemam odgovor kako to popraviti, ali barem uviđam problem i tražim rješenje. Ovim postovima želim potaknuti misao o tome, razbuktati učmalost. Oni koji ne vide problem i ovako im je dobro, mogu zaključiti samo par stvari:
* ili se boje promjena jer misle da je ovo najbolje što možemo (ali o takvom stavu može se svašta reći),
* ili jednostavno nemaju problema s problemima kapitalizma, već samo gledaju kako da se sami bolje snađu (s takvima se baš ne može razgovarati o humanizmu i moralu).
A tebi sretno s poduzetničkim planovima i definitivno se slažem da ovakve teme više nećemo vrtiti. No sve dok upadaš s stavom "ja sam najpametniji", svaki put ću te dočekati
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
-
Gigolo
Moderni oblik komunizma prilagođen svakoj ljudskoj jedinci!!4ndY je napisao/la: tražim nešto bolje za svijet u kojem živim.