Stabilnost i brzina na slabijim kompjuterima
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Gogy
- Spol: M
- Kontakt:
Stabilnost i brzina na slabijim kompjuterima
Zanima me vaše mišljenje o tome koliko je Linux brz i stabilan na slabijim kompjuterima.
Ja obožavam Linux, toliko me puta već spasio kada su windowsi zakazali da mu već puno toga dugujem.
Nego, kad sam imao 1gb rama i letio mi je sa svim efektima, tu i tamo je compiz zablokiro i zamrzo sistem. Al vrlo rijetko.
Na žalost, jedan 512 keks mi je RIP. I sad furam na 512. I ne čini mi se baš najbolji. Imam osjećaj da windowsi (xp) brže rade na 512 rama.
U Ubuntu-u čim otvorim više od 3-4 aplikacije već trza stalno, zacrnjuju mi se prozori itd. Firefox mi je najnestabilnija aplikacija. A nemam upaljen compiz. Na nekim stranicama Bože sačuvaj... Brže bi radio na 64rama na 500mhz procesoru.
Ne znam jel je Ubutnu postao nestabilniji ili mu tih 512mb toliko puno znači ili šta. Ali ovako sam zaista ograničen na 2 max 3 aplikacije upaljene odjednom.
Ja obožavam Linux, toliko me puta već spasio kada su windowsi zakazali da mu već puno toga dugujem.
Nego, kad sam imao 1gb rama i letio mi je sa svim efektima, tu i tamo je compiz zablokiro i zamrzo sistem. Al vrlo rijetko.
Na žalost, jedan 512 keks mi je RIP. I sad furam na 512. I ne čini mi se baš najbolji. Imam osjećaj da windowsi (xp) brže rade na 512 rama.
U Ubuntu-u čim otvorim više od 3-4 aplikacije već trza stalno, zacrnjuju mi se prozori itd. Firefox mi je najnestabilnija aplikacija. A nemam upaljen compiz. Na nekim stranicama Bože sačuvaj... Brže bi radio na 64rama na 500mhz procesoru.
Ne znam jel je Ubutnu postao nestabilniji ili mu tih 512mb toliko puno znači ili šta. Ali ovako sam zaista ograničen na 2 max 3 aplikacije upaljene odjednom.
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Re: Stabilnost i brzina na slabijim kompjuterima
Ne možeš uspoređivati Ubuntu iz 2008 i WindowsXP iz 2001 godine. XP sam vrtio na kanti od 400Mhz i 128MB RAM-a (jednom prilikom i na 64). OS je toliko dugo ostao na tržištu da je dočekao sustave sa par giga RAM-a i četverzojezgrene procesore. Logično je da leti.
Najbolje je nadograditi na 1GB RAM-a, danas je memorija djaba....
Najbolje je nadograditi na 1GB RAM-a, danas je memorija djaba....
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- Suko
- Site Admin
Ja imam Xubuntu 8.04.
512 Mb RAM-a.
Staru grafičku.
Compiz leti, prozori se otvaraju ko grom !
U usporedbi sa XP-om i dalje ide dosta brže.
Možda da probaš Xubuntu ?
Bolje je prilagođen slabijim strojevima.
512 Mb RAM-a.
Staru grafičku.
Compiz leti, prozori se otvaraju ko grom !
U usporedbi sa XP-om i dalje ide dosta brže.
Možda da probaš Xubuntu ?
Bolje je prilagođen slabijim strojevima.
- Gogy
- Kontakt:
@adminivan
Znam da se ne može tako uspoređivati, ali ne uspoređujem po starosti OS-a već po mogućnosti da održi aplikacije jednake snage na normalnoj razini rada za kompom. (dakle rad sa upaljenim photoshopom, office-om, slušanjem muzike i otvorenim firefoxom, i to sve sa najnovijim inačicama programa). Dok ovdje to trenutno nije moguće sa alternativnim aplikacijama prilagođenim za Linux. Barem meni nije, zato sam i pitao da vidim šta kažu drugi.
A nadogradnja 512 rama... hm... imam staru matičnu i staru memoriju, tak da bi teško upario novo sa starim.
@Suko
Možda i isprobam, prvo da vidim šta kažu ostali.
Znam da se ne može tako uspoređivati, ali ne uspoređujem po starosti OS-a već po mogućnosti da održi aplikacije jednake snage na normalnoj razini rada za kompom. (dakle rad sa upaljenim photoshopom, office-om, slušanjem muzike i otvorenim firefoxom, i to sve sa najnovijim inačicama programa). Dok ovdje to trenutno nije moguće sa alternativnim aplikacijama prilagođenim za Linux. Barem meni nije, zato sam i pitao da vidim šta kažu drugi.
A nadogradnja 512 rama... hm... imam staru matičnu i staru memoriju, tak da bi teško upario novo sa starim.
@Suko
- kaiwan
Definitivno probaj bilo koju distru sa XFce, ima i fedora i suse to...a imas i Vector linux.Gogy je napisao/la:@adminivan
@Suko
Meni je na laptopu sa 256ram, 700Mhz procesoru vector linux radio super, a nije ni xubuntu zaostajao.
A moram izdvojit Debian koji je, iako ima Gnome, radio super.
Probay recimo i puppy linux, garantiram ti da neces moc toliko brzo klikat misem koliko ce on frcat prozore
Imas u openGuu koji ima Enlighment graf.sucelje koje je odlicno za slabije strojeve....
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
-
Kristijan
- Kontakt:
Do prije skoro godinu dana, dok nisam kupio laptop sam 6-7 godina radio na XP-u. HDD 40 GB, memorija 64 MB RAM, onda nakon jedne godine korištenja kad je hard krepo, imam 128 MB RAM i tako je ostalo do danas. Komp sam prvi put očistio nakon 5 godina, jel vi znate kakvog je tu bilo sve sranja unutra? Ufff... I dan danas radi i služi se stara sa njim, a da se boota mu treba 11 minuta i 26 sekundi (mjereno prije 1 godine) a sad "samo" ~6 minuta. Laptop mi je za 40-ak sekundi spremam za korištenje, a Eee PC za manje od 25 sekundi.
Frend mi je rekao da si stavim Ubuntu na taj komp, i da 128 MB RAM je i više nogo dovoljno za Ubuntu i da će letit brže od XP-a. Istina ili laž?
Frend mi je rekao da si stavim Ubuntu na taj komp, i da 128 MB RAM je i više nogo dovoljno za Ubuntu i da će letit brže od XP-a. Istina ili laž?
ASUS Eee PC Linux Xandros user.
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
Svijet-Multimedije.Net --> otvaranje uskoro!
Neka svi koriste besplatne altenative, Linux zauvijek!
- Gogy
- Kontakt:
Nekako sumnjam u to.... Meni je na 512 Ubuntu sporiji od XP-a (što se tiče samog rada na kompu). Vjerojatno je dovoljno, al da će baš letit - teško. Možda da i ti isprobaš neku od ovih distribucija koje su meni preporučili.
Čudno, meni nije. Imam doma jedan stari AMD 1700+ sa 512 MB RAM-a. Imao je gore WinXP i poludo sam više kako je bio spor.... Sad je gore ubuntu 8.04 i vrti se poprilično brzo i to već mjesecima....Gogy je napisao/la:Nekako sumnjam u to.... Meni je na 512 Ubuntu sporiji od XP-a (što se tiče samog rada na kompu). Vjerojatno je dovoljno, al da će baš letit - teško. Možda da i ti isprobaš neku od ovih distribucija koje su meni preporučili.
- Gogy
- Kontakt:
Ne razumijem onda o čemu to ovisi.
Moja konfa je:
Epox 8rda3+
AMD Athlon 2600+ XP, barton
512MB DDR-a
ATI Radeon 9600 XT, 128mb
Čudi me, trebo bi ako ne letit barem glatko ić. Al ja recimo kad u firefoxu imam više od 10-15 tabova otovrenih to je katastrofa. Ruši se, zacrnjuje se, blokira cijeli sistem... I općenito, odaziv prozora je dosta spor, a da ne govorim kad imam upaljeno 3-4 aplikacije.
Moja konfa je:
Epox 8rda3+
AMD Athlon 2600+ XP, barton
512MB DDR-a
ATI Radeon 9600 XT, 128mb
Čudi me, trebo bi ako ne letit barem glatko ić. Al ja recimo kad u firefoxu imam više od 10-15 tabova otovrenih to je katastrofa. Ruši se, zacrnjuje se, blokira cijeli sistem... I općenito, odaziv prozora je dosta spor, a da ne govorim kad imam upaljeno 3-4 aplikacije.
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Činjenica je da FireFox ždere memoriju, a bome i GNOME sa svakom novom verzijom. Do izražaja dođe kada se otvori dva-tri taba u firefoxu sa flashom, sistem užasno uspori.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.