Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Linux i politika

Post Postao/la Grof »

simke je napisao/la:
Grof je napisao/la:Simke i Gigolo, molio bih Vas da ovakve prepirke izvodite unutar privatnih poruka. Ne moraju drugi čitati ovakve članke ;)

Fala, mod.
nevidim smisao. to se treba da vidi.
Ne treba! Jer, ako ništa drugo tema se zove Linux i politika, a ne Gigolo i Simke ;)
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Neka otvore svoju temu. :D
Sori, nisam mogao izdrzati.
vuksamotnjak

Post Postao/la vuksamotnjak »

Ja sam u SDP-u pa sam za Linux i imamo jedno linux računalo u prostorijama, ali vi ne razumijete u čemu je problem.

Problem je u sljedečem.

U našoj državnoj upravi nažalost nema puno dovoljno obrazovanih (na papiru imamo al u praksi ne) informatičara koji znaju održavati linx os računala. Na početku bi to bio puno veči troša ako se ide naglo i neplanski.

Državni činovnici koji če na tim računalima radit trbaju dodatnu obuku, kako god tu nama glupo zvučali ali radim za tvrtku u kojoj 90% zaposlenika nezna za niti jedan drugi web preglednik od IE, isto kao i office. Dovoljno da jedno dugme il drugačije izgleda ili je na drugome mijesti eto problema. Odmah zovu :D

Sljedeči problem je hardver. Hardver se treba detaljno odabrati isto kao i distribucija. On mora biti stabilan imati odličnu podršku. Tu ne mislim samo na proc, graf več i na printere, skenere, mrežu... Sve se to da srediti i prilagoditi, ali za to treba vremena i novca (vrijeme je novac mah koliko god ja to ne volio).

Živimo u ovakvom svijetu kakav je. Novac, novac, novac. Iako bi se s pametim prelaskom na Linux uštedijelo, ljudi nisu dovoljno informatiči pismeni pa oni i ne razmuiju tu, jer koliko vidim nedira ih niti farbanje tunela, donacije nas u fimi mediju (a.k.a hdz), HEP, propalim "gospodarstvenicima", nedira nas što neprimamo plaču a radimo. Kako onda da nekoga interesira Linux.
:(
オープン思考....Linuxを使う=オープンWikiの [url]wiki.open.hr[/url](すべての情報を持って)

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Slažem se sa Vukom.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Da, to je naša žalosna svakodnevnica :(
pingu

Post Postao/la pingu »

vuksamotnjak je napisao/la:U našoj državnoj upravi nažalost nema puno dovoljno obrazovanih (na papiru imamo al u praksi ne) informatičara koji znaju održavati linx os računala. Na početku bi to bio puno veči troša ako se ide naglo i neplanski.
Onda se trebaju naučiti. Kao da Windowsi zahtjevaju neko održavanje, osim čišćenja virusa, spywarea i ostalog smeća. Državna uprava nije socijalna služba, kao što privatnik traži sposobnog radnika, jednako tako i državna uprava treba zapošljavati, bez nepotizma.

Državni činovnici koji če na tim računalima radit trbaju dodatnu obuku, kako god tu nama glupo zvučali ali radim za tvrtku u kojoj 90% zaposlenika nezna za niti jedan drugi web preglednik od IE, isto kao i office. Dovoljno da jedno dugme il drugačije izgleda ili je na drugome mijesti eto problema. Odmah zovu :D
Nije problem. Potrebno je malo volje za pohvatati osnove.
Sljedeči problem je hardver. Hardver se treba detaljno odabrati isto kao i distribucija. On mora biti stabilan imati odličnu podršku. Tu ne mislim samo na proc, graf več i na printere, skenere, mrežu... Sve se to da srediti i prilagoditi, ali za to treba vremena i novca (vrijeme je novac mah koliko god ja to ne volio).
Hardver nije problem. Uzme se HP, Lenovo ili Dell office kompjuteri i HP oprema koja ima dobru Linux podršku i Linux distribucija sa podrškom za tvrtke, kao što je Ubuntu (http://www.ubuntu.com/support/services). Novaca ima, ali se troši i baca na razne gluposti, poput Buljubašića, HŽ i HPB menadžera, gradovi koje gradonačelnici prezadužuju, višak općina itd.

Živimo u ovakvom svijetu kakav je. Novac, novac, novac. Iako bi se s pametim prelaskom na Linux uštedijelo, ljudi nisu dovoljno informatiči pismeni pa oni i ne razmuiju tu, jer koliko vidim nedira ih niti farbanje tunela, donacije nas u fimi mediju (a.k.a hdz), HEP, propalim "gospodarstvenicima", nedira nas što neprimamo plaču a radimo. Kako onda da nekoga interesira Linux.:(
Živimo u zemlji u kojoj se izgleda sistem treba urušiti da bi se počelo ispočetka. Dakle, treba se resetirati sistem i stvoriti društvo na zdravim temeljima koje će procesuirati korupciju i kriminal. Tako nešto je vrlo teško, budući da su kriminalci i interesne skupine preuzele vlast (zakonodavna, izvršna i sudbena vlast). Te interesne skupine se neće olako odreći vlasti jer su kreirali zakone koji njima odgovaraju, na primjer, povlaštene saborske mirovine. Isto tako, neće se olako odreći raznih sinekura i povlastica, nadzornih i upravnih odbora, kreiranih po partijskoj a ne stručnoj liniji. Teško da će oni (političari) koji su kreatori i uzrok problema (kriza, nezaposlenost, korupcija, nepotizam, partitokracija, oligarhija itd.) riješiti taj isti problem.
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

ma glavno da mi mamo Hrvaško!
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
pingu

Post Postao/la pingu »

simke je napisao/la:ma glavno da mi mamo Hrvaško!
Imamo ju onakvo, kakovu ju bumo sami izdelali.
vuksamotnjak

Post Postao/la vuksamotnjak »

http://www.scribd.com/doc/41892274/Pisa ... voreni-Kod

Kosorica i otvoreni kod. Pismo M. Lugarić vezano uz koritenje otvorenog koda. :D
オープン思考....Linuxを使う=オープンWikiの [url]wiki.open.hr[/url](すべての情報を持って)

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

:thumbs
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Zaključano