xorg se nalazi u /etc/X11/
openSUSE 11
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Sokac
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Re: openSUSE 11
xorg se nalazi u /etc/X11/
- kaiwan
Probaj ovo:
reboot i bootaj u failsafe mode susea, to je opcija na boot meniju,
kada dodjes do terminala logiraj se i preuzmi root ovlasti sa "su"
Onda opisi "yast" i trebao bi ti se pojaviti mali wizard gdje mozes popraviti X
reboot i bootaj u failsafe mode susea, to je opcija na boot meniju,
kada dodjes do terminala logiraj se i preuzmi root ovlasti sa "su"
Onda opisi "yast" i trebao bi ti se pojaviti mali wizard gdje mozes popraviti X
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
- iv@n
- Site Admin
- Kontakt:
Da ovo je baš zgodno, simulira GUI YaST.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
-
cegevara
- Kontakt:
Napravio sam upravo kako ste rekli, usao kao "root" u podignuti safe mode Suse-a i usao u /etc/X11 i editovao xorg.conf ali je taj fajl prazan, samo postoje linije na pocetku redova. Sta da se radi , moze li se napraviti ili eventualno ubaciti novi takav fajl?
P.S. Mozes li mi reci gdje da potrazim taj back up ukoliko bi on trebao postojati, posto sam ja to probao odmah preko Yast-a ali javlja da nema back up tacke?
P.S. Mozes li mi reci gdje da potrazim taj back up ukoliko bi on trebao postojati, posto sam ja to probao odmah preko Yast-a ali javlja da nema back up tacke?
- kaiwan
trebao bi pod Hardware u yastu naci nesto za reconfigure X, mora biti....i nista rucno editirat xorg.conf....samo preko njegovog wizarda...cegevara je napisao/la:Napravio sam upravo kako ste rekli, usao kao "root" u podignuti safe mode Suse-a i usao u /etc/X11 i editovao xorg.conf ali je taj fajl prazan, samo postoje linije na pocetku redova. Sta da se radi , moze li se napraviti ili eventualno ubaciti novi takav fajl?
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
-
cegevara
- Kontakt:
Tako neceg nema u Yastu,pa prvo sam sve to dobro procesljao da ima iz GUI-a najlakse bi bilo...ponavljam ja nemam grafiku kada se prijavim normalno,imam je samo u saif modu kada udjem kao root i sa komandom xserver start....dok to kao user ne mogu odraditi,javlja xserver error i ne podize desktop prozor...
.
Ne koristim 64 bitni Suse. Probao sam davno i vratio se na 32 bitnu.
@cegevara
Sto se tice tvojih problema ajde pokazi nam "uname -a" da vidimo koji ti je kernel.
Ne znam koju grafu koristis, ali problem se zna dogoditi kod autoupdatea Suse-a, ako mjenja kernel, sto je on i uradio sam
prije par dana. Ako imas problem sa grafikom onda uleti u teminal (vjerojatno mozese), pa uradi sljedece.
1. su
2. a kada si root korisnik sax2 -r -m 0=nv ## gdje je 'nv' genericki driver za nvidia graf.
3. snimi postavke bez konfiguriranja
4. restart
I to je to.
Ne koristim 64 bitni Suse. Probao sam davno i vratio se na 32 bitnu.
@cegevara
Sto se tice tvojih problema ajde pokazi nam "uname -a" da vidimo koji ti je kernel.
Ne znam koju grafu koristis, ali problem se zna dogoditi kod autoupdatea Suse-a, ako mjenja kernel, sto je on i uradio sam
prije par dana. Ako imas problem sa grafikom onda uleti u teminal (vjerojatno mozese), pa uradi sljedece.
1. su
2. a kada si root korisnik sax2 -r -m 0=nv ## gdje je 'nv' genericki driver za nvidia graf.
3. snimi postavke bez konfiguriranja
4. restart
I to je to.
-
cegevara
- Kontakt:
Evo jos jednom da probam u ovom postu da sazmem sta je i kako,tj kako je nastao problem.
ZNaci banalno izgubio sam u toolbaru ikonice time sto sam ih remove
onako iz zezanja i nisam mogao da ih vratim,pa sam krenuo u Yast(podesavanja ekrana...)da sve vracam na difault,a prije toga sam u "virtualisation" pokrenuo instalaciju sada se ne mogu tacno sjetititi naziva jer nemogu podici Suse da vidim,ali znace svi o cemu pricam tu postoje samo 2-3 ikonice i tu sam pokrenuo skidanje da bi se taj engine kao instalirrao.U medjuvremenu sam svas podesavanja u Yastu vezana za desktop izgled vracao kako rekoh na difault i pri jednom od njih u dijelu "desktop" odjednom mi se ekran zasivio i samo postoji kursor misa.Krenuo sam(a mozda i pogrijesio)na restart i tada je i onaj proces instalacije koji sam pokrenuo u "virtualisation" prekinut.Nakon resta podigne se Suse,cak se i pozdravni ton cuje ali slika i dalje siva,sve isto...Pokusao sam zatim iz saife mode-a takodje ista stvar,zatim pritisnem ctrl+alt+f1 i dobijem da kucam,udjem kao root i zadam "start xserver" i automatski dobijam sve normalno,desktop,sve....medjutim kada tako hocu da se ulogujem u saife modu kao user na istu komandu javlja gresku Xservera,nece da ga podigne...
I dalje nemam resenja,pa ako neko zna kako da se povrati sve na staro neka napise...
@doki Sto se tice grafike sve je to do ovog "diranja" radilo besprekorno,znaci imam Ati Radeon HD 2400pro...a za ovaj dio oko kucanja komandi s obzirom da si naveo nv-nvidia mislim da nemoram ni pokusavati...
a za ovo "Sto se tice tvojih problema ajde pokazi nam "uname -a" da vidimo koji ti je kernel." nisam te shvatio pa reci kako da to odradim ako je potrebno?
Sad je ovdje najedno sve napisano sta je i kako je pa se nadam da cemo zajedno rijesiti ovo i unaprijed se zahvaljujem!
ZNaci banalno izgubio sam u toolbaru ikonice time sto sam ih remove
I dalje nemam resenja,pa ako neko zna kako da se povrati sve na staro neka napise...
@doki Sto se tice grafike sve je to do ovog "diranja" radilo besprekorno,znaci imam Ati Radeon HD 2400pro...a za ovaj dio oko kucanja komandi s obzirom da si naveo nv-nvidia mislim da nemoram ni pokusavati...
a za ovo "Sto se tice tvojih problema ajde pokazi nam "uname -a" da vidimo koji ti je kernel." nisam te shvatio pa reci kako da to odradim ako je potrebno?
Sad je ovdje najedno sve napisano sta je i kako je pa se nadam da cemo zajedno rijesiti ovo i unaprijed se zahvaljujem!
Ok. Imas ATI. sax2 je naredba iz terminala. Ako zelis kreirati default-ni "xorg.conf" onda ti ide komanda:cegevara je napisao/la:..a za ovaj dio oko kucanja komandi s obzirom da si naveo nv-nvidia mislim da nemoram ni pokusavati...
sax2 -a
Sada imas osnovne postavke xorg-a. Dalje ti je jasno.
Pozdrav
-
cegevara
- Kontakt:
Podigao sam sistem i posto nemam nista sem sivog ekrana pritisnuo ctrl+alt+f1,dobio konzolu,logovao kao root i kucao samo ono sto si mi rekao "sax2 -a" pojavljuje se par redova prvi "access denied..." i zatim kao konfigurise HD radeon i na karaju izbaci da je uspjesno automatsko setovanje...Posle sam zadao reboot i sa nestrpljenjem cekao sta ce biti.Medjutim nista i dalje sve isto kad se podigne sistem,siv ekran...
Jel moguce da cu zbog ovoga morati reinstalaciju suse-a,zar je moguce da nema nikog ko bi ovo mogao rijesiti,tj pomoci da se reinstal ne radi?
Jel moguce da cu zbog ovoga morati reinstalaciju suse-a,zar je moguce da nema nikog ko bi ovo mogao rijesiti,tj pomoci da se reinstal ne radi?