Arch Linux

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Arch Linux

Post Postao/la Grof »

Znate li da Kpackagekit (odnosno packagekit podsustav) jako lijepo radi sa pacman backend-om.

Vrlo sam ugodno iznenađen. Pogotovo kada trebam pretražiti bazu paketa.... Također radi i notifikacija updejtova.

Jedino što ne radi sa AUR-om, no to se nije ni očekivalo, jer ni pacman ne radi sa AUR-om.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Zbog potrebe da sva saznanja u vezi Arch-a nekako vremenom katalogiziram i sredim, kako bi i meni samome bilo kasnije to lakše naći, otvaram nekakav svoj Arch blog - mojArch.

Svi ste pozvani, pa komentirajte, pišite, čitajte... ništa ne obećavam, sve radim po sistemu kolko mi se bude dalo i kolko ću imati potrebe pisati...

Radim ga zbog sebe, a ako i drugima pomogne to je moja sreća veća (para puna vreća :D kad mi se već urimilo sve)

Znam da tu ima Archovaca, pa nek se slobodno pridruže.
DoDo
Spol: M

Post Postao/la DoDo »

Hehe, Grofe, sad si i ti postao Archevac...

Ocito je to onda prirodni ciklus svih iskusnijih linuxasa. Samo se nadam da necemo u nekoj buducnosti svi zavrsiti kompajlirajuci svoj vlastiti linux from scratch. :mrgreen:
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Izgleda da je prirodno sam sebi složiti stvari, a ne pretjerano dozvoljavati da ti to drugi serviraju.

Nije ovo moj prvi pohod na Arch, davno se meni ta distra odmah dopala, ali sam se tada poželio i drugih. No, eto stvari se očito kristaliziraju...

...iskreno, ne bih se sebi čudio da se nađem po noći kako zurim u leteći tekst kakvog kompajliranja... Za sada mi to u dovoljnoj mjeri pruža AUR :D
kvaju

Post Postao/la kvaju »

Mogu reći da sam i ja postao Arch korisnik, iako za sebe nemogu reći da sam iskusan korisnik Gnu/Linuxa.
Odličan distro, i mislim da ću se na njemu još dugo zadržati. Trenutno me ne vuče kao prije želja da još experimentiram sa distroima kao prije, al sumljam da će još, jer sam zadovoljan.
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Osnovni koncepti rada Linuxa se mogu vrlo brzo usvojiti jer je sve, zapravo - jednostavno. Tako da Arch korisnik ne mora biti neki teški sistemac, nego bilo tko sa malo volje i želje. A tu se onda puno žanje :)

Skupil sam dosta zgodnih i potrebnih stvari saa Arch wikija koje će se kroz vrijeme postaviti na mojArch na sveopće veselje.

Tipa: znate li da postoje dvije linije kernela koje Arch podržava (onaj up-to-date koji i nije baš najsretnije rješenje i LTS, koji je nešto starija grana, no ziher radi :) )
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Jep, a ArchWiki je definitivno najdetaljniji wiki s uputama za slaganje neke distribucije koji sam dosad vidio (ok, ajde Gentooov je mozda detaljniji, ali nemam zivaca kompajlirati cijeli sustav). Ono kaj mi se najvise svidja je kaj osim uputa za podesavanje ima i popis najcescih gresaka i uputa kako ih rijesiti/zaobici (troubleshooting).

Osim toga, na Archu mi se svidja to kaj mogu vrlo jednostavno napraviti undo updatea nekog paketa bez da me dependecyiji downgradeaju onda pola sustava, kao sto je bil slucaj na ubuntuu (tamo sam jednom upgradeao kernel na neki iz nekog PPA-a, no nisam bil zadovoljan njime. Medjutim standardni downgrade nije radio zbog nekih dependencyja, pa sam odlucio skroz maknuti novi kernel i instalirati onaj defaultni, no prilikom micanja kernela, glupuntu je zakljucio da moram maknuti i gnome i gcc i sve zive programe jer svi "ovise" o kernelu. Slazem se da ovise, ali ipak: kaj je pretjerivanje je pretjerivanje.)

Tako recimo trenutno aktualni kernel 2.6.35 mi radi velike probleme s grafikom na laptopu (na desktopu ne), pa zato na laptopu lijepo drzim kernel 2.6.34 koji radi odlicno i u pacman.conf sam postavio da se ne upgradea. Moze se to i na ubuntuu i RPM distrama, ali nije tako jednostavno poput dodavanja jedne linije u .conf fajl (correct me if I'm wrong).

Jedino kaj me trenutno muci je to kaj Chakra repozitoriji stavljaju end of support za Arch-a, pa moram naci vremena i obrisati kdemod i staviti Archev default KDE, no srecom postupak je jako lijepo i detaljno objasnjen na wikiju tak da nadam se da ne bu bilo problema szubi
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

DoDo je napisao/la: Osim toga, na Archu mi se svidja to kaj mogu vrlo jednostavno napraviti undo updatea nekog paketa bez da me dependecyiji downgradeaju onda pola sustava, kao sto je bil slucaj na ubuntuu (tamo sam jednom upgradeao kernel na neki iz nekog PPA-a, no nisam bil zadovoljan njime. Medjutim standardni downgrade nije radio zbog nekih dependencyja, pa sam odlucio skroz maknuti novi kernel i instalirati onaj defaultni, no prilikom micanja kernela, glupuntu je zakljucio da moram maknuti i gnome i gcc i sve zive programe jer svi "ovise" o kernelu. Slazem se da ovise, ali ipak: kaj je pretjerivanje je pretjerivanje.)
to je defaultno ponasanje koje je napravljeno ne bi li sistem ostao cisci nakon deinstalacije necega i rjesivo je. iako da, slazem se da moze biti zbunjujuce.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DoDo je napisao/la: (tamo sam jednom upgradeao kernel na neki iz nekog PPA-a, no nisam bil zadovoljan njime. Medjutim standardni downgrade nije radio zbog nekih dependencyja, pa sam odlucio skroz maknuti novi kernel i instalirati onaj defaultni, no prilikom micanja kernela, glupuntu je zakljucio da moram maknuti i gnome i gcc i sve zive programe jer svi "ovise" o kernelu. Slazem se da ovise, ali ipak: kaj je pretjerivanje je pretjerivanje.)
ISTA stvar se meni desila na ubuntuu od klinca, samo se radilo o xorg-u. Nako što je ubuntu sam sebe obrisal :mrgreen: postavio sam mu PCLOS i štima sve...
linux_n00b
Kontakt:

Post Postao/la linux_n00b »

U pola instalacije gnomea mi je pukla veza, i neke datoteke se nisu instalirale dok nije dosla veza i nastavila sa instalacijom ali je preskocila te pakete. Sto sad? :S
Odgovori