Archlinux 2010 u VirtualBoxu - problem HOSTNAME

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

pootzko
Spol: M
Kontakt:

Re: Archlinux 2010 u VirtualBoxu - problem HOSTNAME

Post Postao/la pootzko »

pribon je napisao/la:Instalacija Archlinux 2010.5 core dual ISO prema video uputstvu sa Youtube

Kod: Označi sve

http://www.youtube.com/watch?v=TKs5sEHyFXs

Dakle, zapeo sam na 32 slici kod promjene HOSTNAME="myhost" u HOSTNAME="kyle-arch32".
Taj postupak nisam mogo da sprovedem. Pokušo sam da tekst izbrišem normalno sa strelicom ali je to nemoguće već jedino sa Delete tipkom.Međutim, unos promjene naziva nemogu da sprovedem.
zašto tražiš pomoć ako nisi spreman prihvatit ono što ti se predlaže? kava
...I put on my robe and a wizard hat...
pingu

Post Postao/la pingu »

Shicy je napisao/la:to što si stavio za hostname u /etc/rc.conf, stavi i u /etc/hosts (odgovor iz beginner's guide-a)
Novi instaler od verzije 2009 na dalje, sve rješava sam, tako da je kod instalacije dovoljno ukucati željeni hostname u /etc/rc.conf a instalacija sama doda taj naziv u /etc/hosts. :thumbs

Možeš ostaviti i myhost, pa nakon instalacije izmjeniti naziv myhosta.
drade

Post Postao/la drade »

OP ima problem s editiranjem navedene datoteke jer koristi vi editor, a istim se ne umije sluziti.

Tvorcu threada:
Instaliraj si pico ili nano editor pa pokusaj njime editirati navedenu datoteku.

Hint (vi): tipka "i" ce ti dozvoliti da upises nesto, "wq" ce ti zapisati promjene i quitati editor.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
pingu

Post Postao/la pingu »

drade je napisao/la:OP ima problem s editiranjem navedene datoteke jer koristi vi editor, a istim se ne umije sluziti.

Tvorcu threada:
Instaliraj si pico ili nano editor pa pokusaj njime editirati navedenu datoteku.

Hint (vi): tipka "i" ce ti dozvoliti da upises nesto, "wq" ce ti zapisati promjene i quitati editor.
Prema screenshotu je uspio upisati željeni naziv, jedino ga valjda nije znao spremiti. :)

Instalacija pita hoćeš li koristiti nano (recommended) ili vi za editiranje. :komp
pootzko
Kontakt:

Post Postao/la pootzko »

drade je napisao/la:Hint (vi): tipka "i" ce ti dozvoliti da upises nesto, "wq" ce ti zapisati promjene i quitati editor.
i još prije wq treba stisnut Escape da vi iziđe iz editor modea (tj, tako je za vim, ne znam je li isto u vi-ju.. pretpostavljam da je :D )
...I put on my robe and a wizard hat...
drade

Post Postao/la drade »

Ne vjerujem da se covjek zove Kyle, to je vjerojatno ime lika koji je radio video tutorial, nagadjam ...

Glede stiskanja "esc" za izlazak iz edit mode-a, to je tocno.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
shicy

Post Postao/la shicy »

brate, nano ti je puno lakši od ovih vi-ova, vim-ova ;)
pribon

Post Postao/la pribon »

Kod: Označi sve

http://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners_Guide
Odštampo sam ovaj Beginners Guide, i, mislio sam da će mi mnoge stvari,u vezi Linux distribucija, biti jasnije npr. instalacije, korišćenja i svega ostalog . Da budem iskren - nije. Ja sam očekivao da će ovo biti osnova ili uputstvo koje se odnosi na : A. Instalaciju Arč linuxa B. Ostala podešavanja ( ALSA sistema i desktop okruženja). Naprotiv - nije. Znam da je za ovo trebalo uložiti ogroman rad i trud kako bi drugima učinili rad s linuxom mnogo lakšim. Međutim, niste postigli pravi efekat. Beginners Guide nije postigo svoj cilj. U iznošenju materije nema logičnosti i povezanosti radnji a koje se odnose na pomenutu instalaciju i podešavanja. Ovo nije namjenjeno kako početnicima ( kako ste naveli) a svakako ni iskusnijim korisnicima linuxa. Ovu materiju bi trebalo da preradi neko ko zaista veoma dobro zna Linux kako bi je približio ostalima koji žele naučiti dosta o linuxima.
Det hindrar inte att vi säkrar framtiden!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pa, bez uvrede, ali Arch nikako nije distribucija namijenjena početnicima.
Očekuje se da se dosta dobro snalaziš s Linuxom i Terminalom, te da znaš osnovne principe kako što radi.
Beginers guide nije niti napisan za totalne početnike, već za početnike u Archu. ;)
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

zavisi i sto zelis napravti, arch je skoro bolji za nauciti kako radi bsd a ne linux. ako zelis secirati linux mozes krenuti sa linux from schatch, embedded debianom ili gentooom, ali za sve od navedenog se ocekuje da imas barem dobro do odlicno razumijevanje komandi u terminalu.

a to neces dobiti sa nikakvim vodicem jer bi taj vodic trebao biti velik 10 giga.
ako to zbilja zelis, najbolje je da za pocetak odlucis kojim smjerom zelis ici (kao sto vec rekoh, arch sa ostatkom distribucija ima veze utoliko sto koristi linux kernel i sto mozes koristiti iste aplikacije, ali dizajn sustava je bsd like) i onda si uzmes puno vremena i ides lagano od komande do komande, ne copy/pasteas to slijepo netgo gledas sta komanda zapravo radi i sto koja opcija u toj komandi znaci.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Odgovori