Nisam još probao Mandrivu, iako razmišljam da ju stavim kao live na SSD karticu.
Da vidim kako to funkcionira.
Po onom što sam čitao, Mandriva je nešto malo teža za korištenje od Ubuntua, tako da sam na kraju ipak izabrao ono što je izabrala većina.
Probao bi najprije ući u Linux, tj. naučiti kako stvari rade općenito.
Tako da sam sad u velikom čitanju. Nabavio sam neke knjige, pa proučavam.
A što se tiče Xandrosa on mi je nekako zatvoren. Čini mi se da nema neku podršku osim na eeeuser siteu. Osim toga, ne vjerujem da će ga Asus tako brzo razvijati kao što se razvijaju nekomercijalne distre. Jer njih razvija daleko veći broj ljudi.
I za Ubuntu mogu naći puno više na netu. Imam osjećaj puno veće slobode. Repoi su puno veći, sa više programa. I najvažnije, nije komercijana distra.
Iako, moram priznati da još nisam upogonio kameru, ali ju baš i ne koristim, tako da mi nije bed.
Xadros mi je ružnjikav, prešaren. Mislim da se neću vraćati više na njega. Nemam tamo što naučiti, a htio bi ući koliko mogu u Linux. Po meni je to OS budućnosti i kada svi drugi budu prelazili na Linuxe, ja ću već biti domaći tamo.
Svakako ti savjetujem probaj Ubuntu.

( U stvari ja koristim Xubuntu koji ima malo drugačije grafičko sučelje, jer Ubuntu koristi Gnome, ali manje-više radi se o istom ) Moja iskustva su jako pozitivna. Nisam imao nekih većih problema, a i uostalom, ako ti se ne sviđa možeš uvijek instalirati Xandros nazad sa CD-a. Tako da nemaš što izgubiti.
Ako negdje zapneš slobodno pitaj. Ja ću ti probati odmah odgovoriti, ako budem znao, ali čak ako i ne budem, ekipa na ovom forumu je odlična i uvijek se nađe neko tko uskoči sa savjetom.