Druge Linux distribucije na Asus EEE-u

Pametni telefoni, tableti, netbook prijenosnici...

Moderator/ica: Moderatori/ce

TinaZg

Re: Druge Linux distribucije na Asus EEE-u

Post Postao/la TinaZg »

Haj Suko!

Vidim da se i ti voliš igrat sa svojim eee-pm:-) Isto ko i ja...Imam ga od početka 2. mjeseca i još m nije dosadio. Na početku sam svašta izvađala - isprobala nlite W, pa Puppy na USB...al na kraju sam vratila na početak, odnosno na orginalne Xandrose. I da znaš da mi funkcionira odlično, ja zadovoljna:-). I počela sam više učiti o Linuxima, Debianu...itd.

Dok mogu imat ću Xandrose, a kad neću moć više (modemi, susjedi i takve stvari...:)), mislim da ću i ja otić na link koji si naveo.:-).
Jesi probao Mandrivu? Ja se ne usudim još...Ak jesi, javi prednosti, mane...

Bok!
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Nisam još probao Mandrivu, iako razmišljam da ju stavim kao live na SSD karticu.
Da vidim kako to funkcionira.
Po onom što sam čitao, Mandriva je nešto malo teža za korištenje od Ubuntua, tako da sam na kraju ipak izabrao ono što je izabrala većina.
Probao bi najprije ući u Linux, tj. naučiti kako stvari rade općenito.
Tako da sam sad u velikom čitanju. Nabavio sam neke knjige, pa proučavam.

A što se tiče Xandrosa on mi je nekako zatvoren. Čini mi se da nema neku podršku osim na eeeuser siteu. Osim toga, ne vjerujem da će ga Asus tako brzo razvijati kao što se razvijaju nekomercijalne distre. Jer njih razvija daleko veći broj ljudi.
I za Ubuntu mogu naći puno više na netu. Imam osjećaj puno veće slobode. Repoi su puno veći, sa više programa. I najvažnije, nije komercijana distra.
Iako, moram priznati da još nisam upogonio kameru, ali ju baš i ne koristim, tako da mi nije bed. :oops:
Xadros mi je ružnjikav, prešaren. Mislim da se neću vraćati više na njega. Nemam tamo što naučiti, a htio bi ući koliko mogu u Linux. Po meni je to OS budućnosti i kada svi drugi budu prelazili na Linuxe, ja ću već biti domaći tamo. :D

Svakako ti savjetujem probaj Ubuntu. :lol: ( U stvari ja koristim Xubuntu koji ima malo drugačije grafičko sučelje, jer Ubuntu koristi Gnome, ali manje-više radi se o istom ) Moja iskustva su jako pozitivna. Nisam imao nekih većih problema, a i uostalom, ako ti se ne sviđa možeš uvijek instalirati Xandros nazad sa CD-a. Tako da nemaš što izgubiti.
Ako negdje zapneš slobodno pitaj. Ja ću ti probati odmah odgovoriti, ako budem znao, ali čak ako i ne budem, ekipa na ovom forumu je odlična i uvijek se nađe neko tko uskoči sa savjetom.
TinaZg

Post Postao/la TinaZg »

Thnx Suko. Nisam ti stigla prije odgovoriti:-).
Ma i ja želim znati više o Linuxima, pa učim. al imam osjećaj da što više učim, više me strah prčkat po eee-u.:-). Znam da mogu vratit orginalni Xandros uvijek, al za sada mi ta distra potpuno odgovara...Ima sve što meni treba...Još sam si neke stvari skinula s ftp.linux.hr - prilagođene pakete za eee, tako da i nemam potrebu za mijenjanjem distre.

Osim naravno prčkanja i igranja:-). Budem isprobala Mandrivu kad odem na godišnji, pa kad zapnem (a budem ziher:-)) javim!. Ići ću van Zagreba, a po otocima nema puno opcija, pa ću morat mijenjat distru i neki modem uzet.:-).

Bok!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Samo nemoj mjenjati distru dok si daleko od kuće ! :o
Ima tu na wiki jedan članak kojeg je napisao Šokac.
Tiče se web n' walk-a.
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=35&t=503
Sad je svugdje dosta dobra mreža ( pa i na otocima ).
Šokac kaže da bi trebalo raditi i na drugim distrama ( valjda i Xandros, ipak je on izveden iz Debiana)
Modem je živa muka podešavati, a spor je do bola ako skidaš stvari od nekoliko Mb.
Tako da ti ne preporučam modem. Bolje razmisli o alternativi.

Uživaj na godišnjem ! :D
TinaZg

Post Postao/la TinaZg »

Nisam mislila na godišnjem mijenjat, neg prije..Al ak su i po otocima dobre veze - great!:-)
Išla sam na link koji si mi preporučio, dobra stvar za znat. Thnx:-).
Ak saznaš da li radi i na Xandrosu, javi. Tu i tamo naiđem na post gdje neko kaže da je upogonio web&walk od T coma, ali nigdje nisam naišla na detaljne upute, što meni kao početniku treba:-)

Još sam na milosti susjeda, al htjela bih izići iz ilegale:-)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Evo, baš ću ovih dana otići i uzeti taj uređaj.
Negdje valjda do kraja tjedna.
Pa ti javim jel sve radi.
I naravno, detaljne upute ... :P
Doki

Post Postao/la Doki »

Ako imas mobilni sa DUN serverom mozes na NET i preko bluetooth-a.
Ja osobno koristim HP Ipaq HW6515 i konektiram se bilo gdje gdje mi
je i signal mobitela.
TinaZg

Post Postao/la TinaZg »

Pričekat ću da Suko napiše detaljne upute za w&w, nemam nažalost mobilni s DUN serverom (ili kako već:-)). Ovo s w&w mi se čini najjednostavnije...Čujem da i Vip ima nekaj slično, moram sam provjeriti koji je jeftiniji, kompatibilniji...itd.
Uglavnom, Suko - čekam detaljne upute:-).
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

U stvari ovo što je Doki napisao nije loša ideja. ;)
Manje-više svi novi mobiteli imaju modem.
Tako da, ako se uspiješ povezati na mobitel preko bluetootha, ili preko kabela, ne bi trebalo biti problem surfati. Cijene su iste, brzina je ista, jer je način spajanja na mrežu isti.
Malo ću i to proučiti.
Javiti ću ti svakako ovih dana da li što uspijevam.
Malo sam surfao, i čini mi se da ne bi trebalo biti problem upogoniti web n' walk stick.
Ima već gotovih uputa, samo je pitanje da li rade.
A što se tiče praćenja potrošnje, možeš se ulogirati na njihov site i pratiti navodno dosta točno svoju potrošnju. Jer je svakih dodatnih 100 Mb 100 kn !! :evil:
cobra

Post Postao/la cobra »

Ja na mom Asusu eeepc 701 imam Ubuntu 8.04 hardy.I radi super glatko.Osim sto neznam kako rijesiti onaj problem kad ga shutdownam os se ugasi ali lampica od napajanja jos gori pa ga moram gasiti na dugme.A i neznam kako mi neki put nestane memorije po par sto mega kad surfam webom pa se skinem,tj.ako nesto i skine s neta u koji direktorij(mapu)to ide?Mislim,ono,volio bih to zbrisati jer mi ionako ostalo mega memorije kada sam nadogradio Ubuntu sa aplikacijama s kojima radim.Je da imam SD sa 8 mega al badava kad komp sve sprema u svoju memoriju.Znam da u linuxu nema nikakvih scan diska i registriya.Grofe pomozi ti si car LINUXA!
Odgovori