BIOS ver. prob

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
gentaurit
Spol: Ž
Kontakt:

BIOS ver. prob

Post Postao/la gentaurit »

HeY all!

Moja prva briga i prvi konkretno problem post. Hvala na pažnji unaprijed. :D

Pa ovako...

Kupila ja laptop nedavno, bez predinstaliranog OS-a i strasno dotrčah doma instalirat neki distro na njega.
Izbori su mi bili: Ubuntu 10.4 ili Fedora13.

Instaliram prvo Fedoru, sve super, osim USBa.. Čudom se načudih i namučih, al USB nije proradio i skočim brže bolje na instalaciju Ubuntua. Instaliram, podigne s 5% rada grafičke, puca, krči, šumi, predeo ... Uz to, Ubuntu mi promjenio tj. upgradea verziju BIOS-a sam tak..

Kako da vratim na stariju ver. BIOS? Flashing? CMOS delete? sve je to meni onako pomalo poznato al sam uplašena da ću ubit mašinu jednim krivim klikom. A kao nije mi se dosad dogodilo :D :D :D

Jab' na prijašnju ver. BIOS-a. Ne, nisam napravila image BIOS-a netom prije prve instalacije. Jbga!
Ni na official sajtu lap-a nema ove novije ver. nit za windoze..

Paranoidna strana mene, misli si da sam instalacijom Ubuntua pokupila neko smeće koje mi se nasadilo u BIOS...
i dragi moji što me dobrodošlo dočekaste, a i ostali, što mi je činiti?

LP
gentaurit
Kontakt:

Re: BIOS ver. prob

NOTE - Sad sam na OpenSUSe11.2 i ne mičem se snjega! Naime, zato sam postala pod ovim topicom. :D

Joj, kasno je :) idem po još jednu kava
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

malo sam skeptican prema ovome upgradeanju biosa, mozda da razmislimo o tome jos jednom. :)

naime, ubuntu, pa tako ni druge distre ne cuvaju nikakve verzije biosa u repozitorima, a i uglavnom vrlo pristojno priupitaju da li zelis da odrade neku tako vaznu stvar za sistem.

tako da ako to nesto krci i sumi, najvjerovatnije je vezano za cinjenicu da ili nemas driver ili imas lose podesen driver ili imas losu verziju drivera za zvucnu.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
gentaurit
Kontakt:

Ubuntu 10.4. je prilikom instalacije promjenio BIOS ver. sa 1.3 na 1.4. automatski ga apgrejdao!
jer mi je na prvom bootu nakon installa iskočio prvo BIOS, i tu uočih da mi je promjenio verziju BIOSa i par postavki u BIOSu više nema.

Šumove i krčanja sam uredila, tako što sam mam instalirala OpenSUSE :D :D
Sad na OSUSEu sve je tak-tak, aj dobro, ej OK, ali me kopka ta nova ver. BIOSa. Ja bi natrag, na prijašnju.

Mislim, kako uopće mogu znati da je ovo prava verzija BIOSa, kad kao da kompletan radi u SF modulu.

Mda, možda ti činjenica da je laptop 101% M$ preferrable nešto govori. I uopće nemam više korisnu garanciju, jer na servisu ne priznaju instalaciju niti jednog OSa, osim M$a.. ybga, plava sam :D
glaskoncILLa

khm, zanimljivo. obicno je prckanje po biosu iz linuxa jos poznato i pod imenom zesci pain in the ass, a bios kao vrlo vlasnicki komad softwarea i vrlo tesko distributabilan..

sto se tice vracanja u proslost, vrlo tesko, da ne kazem nemoguce ako ne posjedujes zeljenu verziju biosa ili ju ne mozes naci na siteu i slicno..
gentaurit
Kontakt:

A čuj, to mi se dogodilo, i baš tako ukratko rečeno, to se dogodilo s Ubuntuom i BIOSom. :(
Fedora nije ništa dirala oko bios-a, samo Ubuntu i sad je OSUSE prihvatio taj BIOS

Na Toshibinom sajtu je samo Update BIOS ver1.3 i to .exe za windowse. Valjda ta ver. koja je bila na samom početku... Mislim, glupo mi je sad i izlistavati vam koji mi hubovi ne rade i kako mi vrti disk uopće jer brijem da svakako očitava bios, kak mu se prohtje :D

a kakva je ono brija da izvadim bateriju sa matične i vratim ponovo..
ima tu kakvog kruva? i di je ta baterija uopće?
i kao ona resetira bios na početnu ver.
glaskoncILLa

ne bas, to resetira bios na tvornicke postavke, ali ne promijeni verziju.

iz tog exea se vjerovatno da iscupati bios, a vjerovatno bios postoji i na stranici proizvodjaca biosa, samo svi takvi zahvati su prilicno rizicni i mogu zavrsiti potpunim krahom maticne ploce..
gentaurit
Kontakt:

Jedini INFO mi je taj fajl sa Toshibinog sajta
+
početak biosa je Phoenixov pa mi kakti i to nešto govori
nemam pojma ni koju matičnu imam. Laptop je neka teška kemija Toshibovaca i njihovih modela jer je napravljen za adriatic region. Tako da mogu u frulicu što se tiče saznanja koja je matična unutra dok baš ne otvorim. :(

aaaa znači vadjenje bat. resetira na tvornički, a ver ostaje ista, esvašta...
ma ziher sam pokupila neku virozu dok je instaliravao Ubuntu 10.4. bila sam na mreži, mogao je svašta pokupit. Ni ta zadnja ver. Ubuntua nije kak spada nikak.

hvala ti na strpljenju i odgovorima

:group hug:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Pošto osobno ganjam Toshibu (A300 Satellite) i gore je striktno Linux, a uz put sam uspio zeznuti jedan updejt BIOS-a. Nikako ne preporučam upejtati na Toshibu ništa ako nije nužno potrebno. Najmudrije je otići u servis pa neka oni updejtaju.

Garancija kod krljenja BIOS-a ne pomaže, a u mom slučaju trebalo je mijenjati matičnu na noteboooku (srećom ona garancija na sve i svašta je pomogla)

Također, užasno sam sumnjičav da je Ubuntu updejtao BIOS jer on NEMA alate za takvo što, niti Toshiba nudi ikakve alalte za BIOS updejt pod Linuxom! Uzgred, je li gore Phoenix ili H2O BIOS?

Nadalje, Toshiba baš ne voli Linux, ali se je da natjerati da radi lijepo s njime. Napisah par uputa pod hardevrajem za Toshibu, kako uključiti bluetooth ako je ugrađen, pa kako srediti CPU fan-ove nakon suspenda i tak...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

gentaurit je napisao/la: aaaa znači vadjenje bat. resetira na tvornički, a ver ostaje ista, esvašta...
To nije ništa čudno!

BIOS program čuva se u drugačijoj memoriji nego podaci koje mijenja korisnik u BIOS-u.

Dakle, BIOS program se čuva u flash memorijskom čipu, a podaci koji se podešavaju u BIOS SETUP-u, sat i ostalo u tzv. CMOS memoriji koju čuva baterija na matičnoj. Prekidanjem napona s baterije čisti se SAMO CMOS, a Flash chip briše isključivo program za updejtanje BIOS-a ;)
Odgovori