[GIMP] Sve o njemu...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: GIMP

Post Postao/la 4ndY »

4ndY je napisao/la:Iako će ovo zvučati kao natjeravanje vode na svoj mlin, Krita se na GSoC-u razvija non-stop i već sad sadrži mogućnosti koje nema ni jedan komercijalni program (nešto s miješanjem realističnih boja ako se dobro sjećam).
Našao sam!
http://commit-digest.org/issues/2007-08-12/#1
Krita is the first public application that implements this technology. Only some other academic projects have managed this, and with a lot of CPU/GPU consumption (they need a cluster or a powerful GPU, or they would run only at very low resolutions). I suceeded in simplificating the process enough to run it on all machines I have, without using the GPU at all (and I have no clusters in my house :-)). Corel Painter doesn't do this (in fact, I guess that it can't mix as well as Krita now...), Photoshop doesn't do this.

With this technology, we can not only handle correct mixing from RGB values, but also the creation of *real* colors (that is, color defined not only by their RGB values, but also by their "Reflectance", that's the main and fundamental property that gives a color its... color); we can handle illumination, that is: changing the virtual light that illuminates the scene will change the colors present in it. A very good set of features, they are not implemented yet but the infrastructure is here.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Postoji GIMPShop program koji ima slicnosti sa Photoshopom, pa čak i do te mjere da se koriste isti nazivi opcija, alata, pluginova.
No to nije GIMP :D o kom ja pričam :)
Također se i GIMP razvija. Trenutna stabilna verzija je 2.6.8, dok je developer verzija 2.7, a krajem godine izlazi nova stabilna verzija 2.8, koja donosi novitete u programu.

Recimo za primjer, Photoshop CS5 sad donosi nešto (Content aware fill), što GIMP ima već dugo vremena kao plug-in (Resynthesizer)

USPOREDBA
Content aware fill - http://www.youtube.com/watch?v=NH0aEp1o ... embedded#!
Resynthesizer - http://www.youtube.com/watch?v=r2gonFtc ... r_embedded
4ndY je napisao/la:...Bez uvrede nekome, ali mislim da analogija vrijedi i u ovom slučaju, tko se razumije u dizajn i posjeduje znanje i vještine crtanja, tom alat nije od velike važnosti.
To je ono sto sam i ja rekao. Ako znas posao napravit ces to sa bilo kojim programom. Isto tako vrijedi i za verzije programa kod Photoshopa...Sve sto ce se moci napravit u CS5 moze se napravit i na Photoshopu 6 ili bilo kojoj drugoj verziji prije CS5.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Je mene taj Resynthesizer odusevio kada sam ga otkrio :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Suko znam da ti imas viska vremena, pa eto malo za koji tutorial.

slika slika
Zadnja izmjena: CaM, dana/u 03 lip 2010, 17:09, ukupno mijenjano 2 puta.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Hvala. :)
Al, ovih dana baš i neću imati previše vremena.
Moram završiti jedan znanstveni rad ili će me šef ubiti.
Tako da će malo pričekati tutorijal.
Daj slobodno još ideja kad se sjetiš.
Ja ću napraviti čim stignem. :)
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Suko je napisao/la:...
Daj slobodno još ideja kad se sjetiš.
Ja ću napraviti čim stignem. :)
hehehe, onda cu ti pisat tu svako malo rofl
Hoces lakse ili teže ?? :D
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Stavi što god ti padne na pamet.
Nemoj preteško jer nisam baš preiskusan korisnik.
Ja ću stavljati na jubito kako budem imao vremena.
Neka se nakupi tutorijala.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Kako cu imat vremena i volje, i ja cu napisat koji tutorial. Nekako mi tako zanimljivije :)
Ma ionak niko to ne cita tak da imam vremena. Sad malo ubijam vrijeme sa knjigom. Kad je zavrsim znam da ce je bar dvije osobe procitat :D tako da nece bit da je bas bila bez citaca :D

Eto gore sam ti dao ideju za tutorial simulacije olovke tj. izrada crteza od slike :D
To ti nije tesko, ni 3 minute posla. :)
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Eto Suko nesto srednje tesko :D

slika
zole052

Post Postao/la zole052 »

Jadan suko :)
Evo imam skroz jednostavnu i korisnu ideju... pobjeliti zube a mozes i koju aknu maknuti usput :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori