[GIMP] Sve o njemu...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zole052
Spol: M

Re: GIMP

Post Postao/la zole052 »

4ndY je napisao/la: Npr. ovo ne znam bih li mogao nacrtati u Inkscapeu ili GIMP-u (ili bilo kojem Adobeovom alatu):
http://imagebin.ca/img/S3iXDQP.png
http://asymptote.sourceforge.net/gallery/
Oh pa takve stvari bi crto u autocadu i catii, nije za to gimp.

Ali stvarno sam primjetio da dosta slabo ljudi znaju za gimp a kamo li da ga koriste, kod nas su svi snobovi sa piratskim fotošopom :mrgreen: Ali ima nevjerojatno tutorijala na netu...
Ja prilicno cesto koristim gimp ali vise za zabavu (obradu slika a slabo za crtanje) iako sam radio i neke ozbiljnije stvari ali to su uglavnom bili mali prepravci koje sam poslje u inkscape importirao.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

zole052 je napisao/la: Oh pa takve stvari bi crto u autocadu i catii, nije za to gimp.
Pa baš zato to navodim kao primjer, ja za takve stvari koristim navedeni Asymptote, samo što je to baš hard-core programiranje, a ne crtanje kao u AutoCAD-u ili CATIA-i ;)
I ono što je meni bitno - podržan je LaTeX.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Soul_Sample

Post Postao/la Soul_Sample »

Suko je napisao/la:Ja isto mislim da smo nas dva u Hrvatskoj jedini koje zanima GIMP.
Ajde, možda još jedan ili dva povremeno.
A, čuj kad je besplatan program. Pa sigurno ne može valjati kad se ne plaća. ;)
Šalu na stranu. Mislim da jako malo ljudi radi s GIMP-om.
Kućni korisnici koriste Photoshop jer su čuli za njega i jer svi njihovi prijatelji imaju Fotošop.
A profesionalci razumljivo koriste komercijalne alate.
Tako da nema baš previše ljudi koji ga koriste. Možda zagriženi FLOSS-ovci i takva ekipa ....
EDIT: A što se tiče kucanja, pa ja to radi isključivo da se pravim važan.
Da znam nešto što drugi ne znaju. :mrgreen:
ja otkako sam otkrio gimp više ni ne instaliram photoshop. s obzirom na količinu znanja koje imam ne primjećujem neke značajne nedostatke u gimpu. ponekad je nešto u photoshopu jedan klik, a u gimpu 3, no to je uglavnom to. jedini prigovor koji mogu uputiti gimpu je pomalo nepregledno sučelje na koje sam se, istina, naviknuo, no moglo bi bit i mrvicu bolje. isprobao sam ono single window sučelje, ali kada je još bilo u alphi pa nije baš radilo.

jedino što i dalje koristim od photoshopa je izraz "fotošopirat" jer "gimpat" zvuči glupo i ljudi me pitaju što mi to znači rofl
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

A ovako malo ljudi pricaju drugdje ...

Kod: Označi sve

/Cijena Photoshopa.../
...Gledao sam na net-u neke cijene i to se vrti oko 650 USD(to bih bio spreman izdvojit) ili na talijanskom adobeu 1.078,00€ dok se kod nas prodaje za 8.900,00Kn
pa tko ima novaca samo naprijed :D
I da, sa PS ce svi radovi ispast profi, makar ste ga upotrijebili prvi puta :D

...ili pak ovakva rasprava

Kod: Označi sve

Rasprava oko PS i GIMP
/Upucivanje na GIMP/
...postoji open-source foto editor koji moze dovoljno dobro zamijeniti photoshop, naime open-source zajednica ga je izradila na temeljima photoshopa, u biti mozda je bolje reci inspirirana photoshopom :) , sto se vidi u samom sucelju koje je vrlo slicno..
softver se zove GIMP, adresa je http://www.gimp.org/

/odgovor/
Ovim se putem zahvaljujem svima na komentarima i prijedlozima. Napomenuo bih kako me osnovna obrada fotografija ne zadovoljava te da već nekoliko godina koristim Photoshop 7 prije kojeg sam koristio Photoshop 6...tako da mi ne pada na pamet posezati za nekakvim programčićima.
Osim toga, Photoshop je moćan alat i zaslužuje svoju cijenu...
/te dodaje/
Naravno, silne i vrlo korisne funkcije(levels, curves, channel mixer, free transform, stamp i još bezbroj drugih)koje nudi Photoshop su nezamijenjive te ga iz tog razloga koristim kao finalni alat u obradi. 

Ovo je dovoljno da pokaze kako ljudi pricaju nesto a da nisu isprobali.
Sva sreca pa Open Source zajednica nije nikad (a nadam se da ni nece) GIMP radila inspirirana PS-om ili na temeljima PS-a. :D
The Acacia Strain

Post Postao/la The Acacia Strain »

CaM je napisao/la:Sva sreca pa Open Source zajednica nije nikad (a nadam se da ni nece) GIMP radila inspirirana PS-om ili na temeljima PS-a. :D
možeš to malo objasnit?
DebianResources
DebianHandbook
devil je napisao/la:nije neka tamo kanta pametnija od nas tu.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Malo offtopica:
Zanimljivo je kako ispada da piratluk nosi više štete FLOSS programima nego što šteti komercijalnim programima.
Da nema piratluka bilo bi daleko manje korisnika npr. Windowsa ili Photoshopa.
Naravno, znaju to i tvrtke koje stoje iza komercijalnih programa.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

The Acacia Strain je napisao/la:
CaM je napisao/la:Sva sreca pa Open Source zajednica nije nikad (a nadam se da ni nece) GIMP radila inspirirana PS-om ili na temeljima PS-a. :D
možeš to malo objasnit?
Da su ga radili na temeljima PS-a imali bi jos jedan Photoshop.
Takoder da su ga radili inspirirani PS-om opet bi imali jos jedan Photoshop.
Ovako imamo jedan Photoshop i jedan GIMP.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

Suko je napisao/la:Malo offtopica:
Zanimljivo je kako ispada da piratluk nosi više štete FLOSS programima nego što šteti komercijalnim programima.
Da nema piratluka bilo bi daleko manje korisnika npr. Windowsa ili Photoshopa.
Naravno, znaju to i tvrtke koje stoje iza komercijalnih programa.
iako ima nesto u tome, ne bih se skroz slozio, ljudi vole imati licencirani software i to bi mogao ispitati jedostavnom metodom, a to je da im ponudis licencirani photoshop i gimp i vidis tko bi sto izabrao.

rezultat toga je ono sto steti flosu, a rezultat je kombinacija neznanja i nedostatka mogucnosti.

naime, ne sjecam se da sam ikad vidio i jedan oglas za graficara koji zna raditi u gimpu i kad neki graficar dolazi na neki posao, on dolazi na neko radno mjesto koje je u nekakvom okruzenju i tu se ne radi samo o onome sto netko ima instalirano na kompu nego i cijelom kolaboracijskom okruzenju i alatima za razne namjene koji su napravljeni da rade jedan sa drugim jer nije da ti dodjes, upalis samo photoshop ili gimp i onda sejvas fotke kod sebe na komp..
dakle, pravo pianje je sto tjera sve te firme da dizu svoje okruzenje sa komercijalnim alatima.

a ako zelis biti graficar u gimpu, onda ces ili otvoriti svoju firmu i napraviti drugacije okruzenje ili ces cekati da tih nekoliko firmi koje su se odlucile za nesto drugacije odluce primiti covjeka.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

CaM je napisao/la: Ovo je dovoljno da pokaze kako ljudi pricaju nesto a da nisu isprobali.
Sva sreca pa Open Source zajednica nije nikad (a nadam se da ni nece) GIMP radila inspirirana PS-om ili na temeljima PS-a. :D
Nisam sad toliko upućen u priču, ali je npr. Krita ta koja je inspirirana Corelovim Painter (==Photoshop), dok je GIMP sam svoj igrač. Iako će ovo zvučati kao natjeravanje vode na svoj mlin, Krita se na GSoC-u razvija non-stop i već sad sadrži mogućnosti koje nema ni jedan komercijalni program (nešto s miješanjem realističnih boja ako se dobro sjećam). Volio bih da jedan iskusni Photoshopovac isproba Kritu i kaže što konkretno nedostaje od must-have mogućnosti.

Makar priznajem da se ne razumijem u crtanje na računalu, sva ova rasprava oko mogućnosti Photoshopa kod profesionalaca mi smrdi na raspravu kod web developera koji se hvale da je Dreamweaver zakon za razvoj weba. A za takve sam jako siguran da su zapravo završili neki ubrzani tečaj razvoja web stranica i ne razumiju se u tehnologije weba, a kamo li tek u pravo programiranje. Bez uvrede nekome, ali mislim da analogija vrijedi i u ovom slučaju, tko se razumije u dizajn i posjeduje znanje i vještine crtanja, tom alat nije od velike važnosti.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

4ndY je napisao/la:Bez uvrede nekome, ali mislim da analogija vrijedi i u ovom slučaju, tko se razumije u dizajn i posjeduje znanje i vještine crtanja, tom alat nije od velike važnosti.
Sve si rekao! :thumbs
Odgovori