DUO/TRIO.CARNet i Linux

Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

BMT
Spol: M

DUO/TRIO.CARNet i Linux

Post Postao/la BMT »

Problem je vrlo jednostavan, ali ne znam mu naći rješenje.

Dakle, zanima me kako se računalom bežično spojiti na Internet koristeći Iskonovu TRIO.CARNet uslugu. Da to ide, znam iz vlastitoga iskustva jer sa starim računalom nisam imao problema, a sad imam.

Distribucije od interesa su Ubuntu i Mandriva (posebno potonja).

Linux (pod tim mislim na bilo koju isprobanu distribuciju) normalno prepoznaje sav hardver. Spojim li se žicom na ruter, pokrenem li naredbu sudo pppoeconf (odnosno pppoe-setup u Mandrivi), upišem li potrebne podatke, nakon toga sve normalno radi. Doduše, u Mandrivi je potrebno da utrnem vezu eth0 i ostavim samo ppp0. Pokušam li bilo što na način da u to uključim bežičnu mrežu (wlan0 veza), ništa naprosto ne radi. Štoviše, sve izgleda podešeno kako treba, čak dobijem i obavijest o uspostavljenoj vezi, ali stvar jednostavno ne radi. Tim je stvar nevjerojatnija što je ovo radilo na starom računalu (koristio sam Mandrivu) i to na jedan suludi način da sam u pppoe-setupu podesio spajanje preko eth0 (dakle žične veze).

Eto, s obzirom da nemam drugih ideja, to molim onoga tko točno zna što treba učiniti da mi napiše sve detaljno korak po korak (po sistemu izaberi ovu opciju, stisni onu tipku, napiši ovu naredbu...).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Re: DUO/TRIO.CARNet i Linux

Post Postao/la 4ndY »

BMT je napisao/la: Štoviše, sve izgleda podešeno kako treba, čak dobijem i obavijest o uspostavljenoj vezi, ali stvar jednostavno ne radi. Tim je stvar nevjerojatnija što je ovo radilo na starom računalu (koristio sam Mandrivu) i to na jedan suludi način da sam u pppoe-setupu podesio spajanje preko eth0 (dakle žične veze).
Ne koristim pppoe pa ti ne mogu ništa pametno reći bez nekih konkretnih ispisa o tvojoj konfiguraciji, pa bi bilo dobro da c/p ovdje ispis ovih naredbi (nakon što si napravio sve ovo i došao do točke kad "jednostavno ne radi", znači da ti piše da je spojeno i da je wlan0 uključen):

Kod: Označi sve

sudo ifconfig

route

pppoe-status
kava
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

BMT je napisao/la:Problem je vrlo jednostavan, ali ne znam mu naći rješenje.

Dakle, zanima me kako se računalom bežično spojiti na Internet koristeći Iskonovu TRIO.CARNet uslugu. Da to ide, znam iz vlastitoga iskustva jer sa starim računalom nisam imao problema, a sad imam.

Distribucije od interesa su Ubuntu i Mandriva (posebno potonja).

Linux (pod tim mislim na bilo koju isprobanu distribuciju) normalno prepoznaje sav hardver. Spojim li se žicom na ruter, pokrenem li naredbu sudo pppoeconf (odnosno pppoe-setup u Mandrivi), upišem li potrebne podatke, nakon toga sve normalno radi. Doduše, u Mandrivi je potrebno da utrnem vezu eth0 i ostavim samo ppp0. Pokušam li bilo što na način da u to uključim bežičnu mrežu (wlan0 veza), ništa naprosto ne radi. Štoviše, sve izgleda podešeno kako treba, čak dobijem i obavijest o uspostavljenoj vezi, ali stvar jednostavno ne radi. Tim je stvar nevjerojatnija što je ovo radilo na starom računalu (koristio sam Mandrivu) i to na jedan suludi način da sam u pppoe-setupu podesio spajanje preko eth0 (dakle žične veze).

Eto, s obzirom da nemam drugih ideja, to molim onoga tko točno zna što treba učiniti da mi napiše sve detaljno korak po korak (po sistemu izaberi ovu opciju, stisni onu tipku, napiši ovu naredbu...).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
ma ja se baš nerazumijem u taj pppoe, jer ga nisam nikad kristio.

ali, ali, ali.

pa samo gurni žicu u komp i spjen si, i napravi wlan i pojavit ce ti se. i to je to.

kakve veze ima to ko ti daje tu uslugu
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
dalibor.klobucaric
Kontakt:

Post Postao/la dalibor.klobucaric »

ovoga, umjesto da koristiš bridge mode na routeru bilo bi možda zgodno da koristiš route mode.. Drugim riječima da ti je router spojen na netu 0-24, tj router ti je ujedno gateway... Tak da ti je router gateway i automatizmom ti se spaja na net. na bilo kojoj distri. Ubuntu provijereno
Because Open Source Matters
--
Sites - Under construction
simke
Kontakt:

Post Postao/la simke »

dalibor.klobucaric je napisao/la:ovoga, umjesto da koristiš bridge mode na routeru bilo bi možda zgodno da koristiš route mode.. Drugim riječima da ti je router spojen na netu 0-24, tj router ti je ujedno gateway... Tak da ti je router gateway i automatizmom ti se spaja na net. na bilo kojoj distri. Ubuntu provijereno
tako je namjestan po defaltu, nama tu puno zaj.... oko toga,
žicu u komp, onu malu knjigicu u ruke.... sljedi upute!
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ako si to sve napravio, i nakon pokusaja spajanja kada upises ifconfig u terminalu vidis neki interface koji se zove ppp0 i ima nekakvu ip adresu i dodatno upises route -n i vidis nekakvu rutu 0.0.0.0 0.0.0.0, to znaci da si uspjesno spojen.

ako tada jos uvijek ne mozes surfati, problem moze biti dns ili mtu ili u obadvije zajedno.

ako napises

ping -c 4 google.com

i to ti ne prodje, odnosno dobijes poruku

ping: unknown host google.com

i nakon toga upises

ping -c 4 4.2.2.2

i to ti uspjesno prodje ( dobije nekakav reply u milisekundama), onda je dns, tad staticki upisi dns-ove ili u network manager ili u /etc/resolv.conf.

ako nsita od toga ne radi ili radi a svejedno ne mozes otviriti nikakvu stranicu sa browserom, onda je vjerovatno mtu, upisi u terminal;

ifconfig ppp0 mtu 1400

i pokusaj surfati.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
BMT

Post Postao/la BMT »

Prvo da zahvalim na svim dosadašnjim odgovorima.

Najkraće će biti da se prvo složim sa Simkeom. Uistinu, ne može se ništa učiniti s bridge-modeom. Tako je, kako je.

Nakon što sam napisao post, pokušao sam jednu isto tako meni krajnje nelogičnu stvar, što mi je omogućilo bežično spajanje na Ubuntuu. Red je da je opišem jer možda će nekom pomoći mada ne znam po čemu se ovo suštinski razlikuje od onoga što sam dosad radio.

Dakle, umjesto da idem postavljati postavke bežične mreže, naprosto sam izabrao opciju da se računalo spoji na nepoznatu mrežu. Tada je računalo tražilo podatke o mreži (SSID i lozinku) i, nakon što sam ih upisao, spojilo se na ruter. Naoko, jednako kao da sam i to sve lijepo podesio u setupu i onda natjerao računalo da se spoji.

Međutim, nakon što sam sad pokrenuo pppoeconf, ovaj je odradio posao i kompjutor je bio spojen na Internet. Bežično. Pretpostavljam da postoji neka caka u postavkama bežične mreže koja se drugačije postavi automatikom, a drugačije ručno.

Eto, sad mi preostaje još muka s Mandrivom, odnosno PCLinuxOS-om koji mi je osobno draži. Nažalost, fora iz Ubuntua nije upalila s Mandrivom.

Za kraj da kažem da mi opcija povezivanja žicom nije baš draga jer prijenosnik volim nositi posvuda (u ovom slučaju po stanu, ali inače i izvan njega).
Zadnja izmjena: BMT, dana/u 18 tra 2010, 12:05, ukupno mijenjano 1 put.
andrei
Kontakt:

Post Postao/la andrei »

Čitajući ovaj zadnji post nešto si spomenuo što je mene podsjetilo na situaciju na Windows 7-ici... Ja sam u svom ruteru koji mi je Iskon dao jednostavno promjenio kanal odašiljanja wifi signala. Preporučam da probaš :D Možda zbilja pomogne
BMT

Post Postao/la BMT »

Nažalost, sad imam jedan drugačiji problem.

Dakle, sačekao sam da izađe nova inačica Ubuntua (10.04) kako bih isti instalirao na disk. Instalirao sam Ubuntu na disk, podesio sam bežičnu mrežu kao i do sad, sve radi divno i krasno, slijedi reset i opet sam na početku.

Naime, ikonica koja mi pokazuje bežičnu mrežu se ne pojavljuje prilikom reseta kompjutora. Ne mogu se ulogirati na bežičnu mrežu. Posljedično, ne mogu se spojiti ni na Internet. Pretpostavljam da bi problem mogao biti da se prilikom drugog i svakog idućeg reseta, Ubuntu digne bez aktivirane bežične mrežne kartice ili naprosto programčić koji je zadužen za bežičnu mrežu negdje nešto zbrčka.

Ovo bi trebao biti općenitiji problem, pa se nadam sugestijama.

Unaprijed hvala.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Probaj

killall gnome-panel
To će ponovno pokrenuti gnome panel pa ćeš možda dobiti ikonicu natrag.
Odgovori