statistički programi

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

child_in_time
Spol: Ž

statistički programi

Post Postao/la child_in_time »

Ako ima vas koji redovno imate potrebu za statističkim izračunima, zanima me kako ste se snašli...

Naime, ja sam naučila raditi u SPSS-u (Statistical Package for the Social Sciences) i volim taj program. Naravno, stvar je u tome da ga ne mogu pokrenuti u Koali (općenito u Linuxu).
Najnovija se verzija može pokrenuti, ali sve i da imam love kupovati to, navodno verzija za linux
nema podršku za pola analiza.
Preko wine-a se može pokrenuti neka niža verzija (12-ica) ali ta prastara verzija se više ni ne može naći (do sada je izašla 18-ica).
Probala sam s nekim 'zamjenama' na linuxu, npr. PSPP (postoji u repozitorijima, kod: sudo apt-get install pspp), koji je zapravo pokušaj klona SPSS-a, ali to nije ni približno slično, tj. nema potrebne funkcije...

Kako sam se raspitala (ako sam se dobro raspitala?) nekakav obuhvatan GUI za statističku obradu podataka, ne može se naći pod GPL licencom... većina alata vezana je za terminal...kao npr: 'R' http://www.r-project.org/ (Mislim, postoji 'GUI za R', zove se RKWard i ima ga u repozitorijima (kod: sudo apt-get install rkward), probala sam i to, ali...fali funkcija i funkcija...)

Ono što me zanima jest to, koristi li netko od vas neki od statističkih programa i koji? Posebno me zanima koristi li netko R (jer kontam da bi jedino on zadovoljio moje potrebe) i kako je prošao kroz proces učenja? (imam neku literaturu za R, priručnike, no, nisam ih još pregledala, a i zanimaju me vaša konkretna iskustva...)
Kako sam čvrsto vezana za GUI riješenje u SPSS-u (nisam sa baš družila sa syntax editor-om), mislim da bi mi oduzelo puno vremena samo osnove da pohvatam, što mi u ovom trenutku baš i ne odgovara, kad trebam za faks brzinski napraviti neku obradu (naravno, dual-boot ili VirtualBox su uvijek opcija, ali...ne bih to radila, ako baš ne moram). I zna li netko što je sa nekim 'zamjenskim programima' za multivarijatne metode, srukturalno modeliranje? (zagubih CD s LISREL-om, :mrgreen: pa nisam probala fercera li pod wine-om).
Eto, dakle, statistički programi, itko, išta? :)
(i isprika ako postoji slična tema, nisam ju uočila)
Colorless green ideas sleep furiously.
kaiwan
Spol: M

Re: statistički programi

Post Postao/la kaiwan »

osuđena si na R preko terminala :)
nema ništa dobro kao SPSS, pogotovo ne sa GUIem.

Ono što možer probati je da pokreneš instalaciju SPSS-a pomoću ovoga:
http://www.codeweavers.com/
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Koliko sam ja čuo R odrađuje sve što treba za statistiku, a sad, krivulja učenja je očito strma kad se radi o programskom jeziku, a ne o "aplikaciji za klikanje"...

Od populacije na forumu, mislim da je iugrina profić za R, pa probaj njega kontaktirati ;)

btw novi KDE dolazi s frontendom za R/Maximu/Octave/... - Cantor, možda to pomogne... kava
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
child_in_time

kaiwan je napisao/la:osuđena si na R preko terminala :)
nema ništa dobro kao SPSS, pogotovo ne sa GUIem.
Ono što možer probati je da pokreneš instalaciju SPSS-a pomoću ovoga:
http://www.codeweavers.com/
Da, i meni se čini. :D A za ovo pokretanje, khm, ne bu to išlo. :(
4ndY je napisao/la:Koliko sam ja čuo R odrađuje sve što treba za statistiku, a sad, krivulja učenja je očito strma kad se radi o programskom jeziku, a ne o "aplikaciji za klikanje"...

Od populacije na forumu, mislim da je iugrina profić za R, pa probaj njega kontaktirati ;)

btw novi KDE dolazi s frontendom za R/Maximu/Octave/... - Cantor, možda to pomogne... kava
Ma da, R je skroz ok i više nego ok, navodno podržava i neke multivarijatne metode (ANCOVA, MANOVA, kanonička korelacija, multidimenzionalno skaliranje, analiza vremenskih serija, itd...) i za dugoročno bi mogla učiti raditi u njemu...no, ovako da sad trebam nešto odraditi za sutra u pola sata-sat...bilo bi "malo sutra" :mrgreen: Plus, postoje i neki problemi s importom i exportom baza podataka...npr. može se srediti import u R iz SPSS-a, no ne i obrnuto... :( što baš i nije zgodno u situaciji kad moram isporučiti rezultate sa sve bazom i outputom... :|
Ne znam, nešto ću morati iskemijati :) npr. za početak pokušati pronaći onu raritetnu 12-icu, pa preko Wine-a.
Hvala vam ;)
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

a zašto ne instaliraš virtualne windowse unutar linuxa i vrtiš spss?
to napraviš sa virtualboxom ili vmareplayerom
child_in_time

Ma, ne znam, da, morat ću nema 12-ice, ili ponovno dual-boot.
Dokle god sam vezana za baze iz SPSS-a, koje dobijam na faksu, i kao takve ih moram i isporučivati...nije da baš imam izbora...no, bacit ću se i na učenje R-a, odličan je to program :)
dado.p

Post Postao/la dado.p »

Wolfram Mathematica, Matlab & Simulink pa tako i SPSS postoje u potpuno funkcionalnim verzijama za linux.. Istrazivanja na kompjuterima su se radila puno prije windowsa, tako da je nerazumno povjerovati da su linux verzije necim osakacene. Kao sto se moze vidjeti sa pocetka posta, naveo sam programe koji se maksimalno koriste u i edukativne svrhe, da ne spominje u razvojnim procesima, te se na pricu o osakacenoj verziji za linux bilo kakvog ozbiljnog naucnog/istrazivackog softvera mogu samo glasno nasmijat...Slobodno ti skini SPSS za Linux i radi u necem u cemu si vec navikla, ako vec ne postoji open-source alternativa za tebe..Neces biti uskracena ni za sta...
Pozdrav..
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

dado.p je napisao/la:Wolfram Mathematica, Matlab & Simulink pa tako i SPSS postoje u potpuno funkcionalnim verzijama za linux.. Istrazivanja na kompjuterima su se radila puno prije windowsa, tako da je nerazumno povjerovati da su linux verzije necim osakacene. Kao sto se moze vidjeti sa pocetka posta, naveo sam programe koji se maksimalno koriste u i edukativne svrhe, da ne spominje u razvojnim procesima, te se na pricu o osakacenoj verziji za linux bilo kakvog ozbiljnog naucnog/istrazivackog softvera mogu samo glasno nasmijat...Slobodno ti skini SPSS za Linux i radi u necem u cemu si vec navikla, ako vec ne postoji open-source alternativa za tebe..Neces biti uskracena ni za sta...
Pozdrav..
nije baš tako u mom slučaju. radio sam i u matlabu i u mathematici na windowsu i na linuxu. Matlab je još OK za linux, iako je nešto "tromiji", a mathematica za linux je bila grozna....puna bugova...
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

kaiwan je napisao/la: nije baš tako u mom slučaju. radio sam i u matlabu i u mathematici na windowsu i na linuxu. Matlab je još OK za linux, iako je nešto "tromiji", a mathematica za linux je bila grozna....puna bugova...
Kernel je isti, samo je gui malo nedorađen. U verziji 7 sam imao jedino problema s hrvatskom tipkovnicom (moraš koristit altGr+nešto kombinacije, a altGr ubaci razmak u dokument), a to se da lako riješit. Moraš se naviknut da ju ne možeš zagasit na "x" nego moraš ić na file -> quit (još nisam siguran da li je to bug ili feature).

I još jedna stvar koja mi je u početku išla na živce, a kasnije se pokazalo da nije tako loše. Naime, ako palim mathematiku tako da kliknem na neku .nb datoteku, uvijek će se dići novi kernel! To će požderat resurse računala poprilično brzo, ali ne moraš voditi računa o tome da li ti se varijable u različitim dokumentima isto zovu ;)
Isto za lijek treba ići na file -> open pri otvaranju novih datoteka.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
child_in_time

dado.p je napisao/la:Wolfram Mathematica, Matlab & Simulink pa tako i SPSS postoje u potpuno funkcionalnim verzijama za linux.. Istrazivanja na kompjuterima su se radila puno prije windowsa, tako da je nerazumno povjerovati da su linux verzije necim osakacene. Kao sto se moze vidjeti sa pocetka posta, naveo sam programe koji se maksimalno koriste u i edukativne svrhe, da ne spominje u razvojnim procesima, te se na pricu o osakacenoj verziji za linux bilo kakvog ozbiljnog naucnog/istrazivackog softvera mogu samo glasno nasmijat...
Ništa ja ne tvrdim, ne znam kakav je, zato i ispitujem ovdje vas kako bi se informirala.
Rekla sam ''navodno'', jer se odnosi na to da sam tako čitala na nekim linux forumima, gdje se napominjalo da SPSS za linux nema podršku za neke analize: npr. modul exact tests (za neparametrijske tehnike) i modul za faktorsku analizu.
dado.p je napisao/la:Slobodno ti skini SPSS za Linux i radi u necem u cemu si vec navikla
SPSS nije program koji se može samo tako skinuti, a da kupujem verziju za linux, vrlo rado…samo mi fali određena suma dolara…
dado.p je napisao/la:ako vec ne postoji open-source alternativa za tebe..
Postoji alternativa. R je takav program, ima sve što mi treba i više od toga. Ako već sve dobijem na gotovo (koristim sve u što je netko drugi ulagao trud, vrijeme i znanje, a sama ničim ne doprinosim zajednici), najmanje što mogu napraviti jest šutiti, biti sretna i učiti raditi u nečem drugom, na drugačiji način od onog na koji sam navikla. Jel tako? I radim to, počela sam čitati priručnik. Samo je malo teško kad nešto ne ovisi samo o tebi, već i o nadređenima kojima moraš servirati podatke u programu po njihovoj želji…ali, evo, to će još kratko trajati, a onda ću moći raditi u čemu hoću…a do tad ću valjd' i naučiti raditi u R-u. :geek:
Odgovori