Naime, ja sam naučila raditi u SPSS-u (Statistical Package for the Social Sciences) i volim taj program. Naravno, stvar je u tome da ga ne mogu pokrenuti u Koali (općenito u Linuxu).
Najnovija se verzija može pokrenuti, ali sve i da imam love kupovati to, navodno verzija za linux
nema podršku za pola analiza.
Preko wine-a se može pokrenuti neka niža verzija (12-ica) ali ta prastara verzija se više ni ne može naći (do sada je izašla 18-ica).
Probala sam s nekim 'zamjenama' na linuxu, npr. PSPP (postoji u repozitorijima, kod: sudo apt-get install pspp), koji je zapravo pokušaj klona SPSS-a, ali to nije ni približno slično, tj. nema potrebne funkcije...
Kako sam se raspitala (ako sam se dobro raspitala?) nekakav obuhvatan GUI za statističku obradu podataka, ne može se naći pod GPL licencom... većina alata vezana je za terminal...kao npr: 'R' http://www.r-project.org/ (Mislim, postoji 'GUI za R', zove se RKWard i ima ga u repozitorijima (kod: sudo apt-get install rkward), probala sam i to, ali...fali funkcija i funkcija...)
Ono što me zanima jest to, koristi li netko od vas neki od statističkih programa i koji? Posebno me zanima koristi li netko R (jer kontam da bi jedino on zadovoljio moje potrebe) i kako je prošao kroz proces učenja? (imam neku literaturu za R, priručnike, no, nisam ih još pregledala, a i zanimaju me vaša konkretna iskustva...)
Kako sam čvrsto vezana za GUI riješenje u SPSS-u (nisam sa baš družila sa syntax editor-om), mislim da bi mi oduzelo puno vremena samo osnove da pohvatam, što mi u ovom trenutku baš i ne odgovara, kad trebam za faks brzinski napraviti neku obradu (naravno, dual-boot ili VirtualBox su uvijek opcija, ali...ne bih to radila, ako baš ne moram). I zna li netko što je sa nekim 'zamjenskim programima' za multivarijatne metode, srukturalno modeliranje? (zagubih CD s LISREL-om,
Eto, dakle, statistički programi, itko, išta?
(i isprika ako postoji slična tema, nisam ju uočila)