linux priručnik, drugi dio

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
fukodlak

linux priručnik, drugi dio

Post Postao/la fukodlak »

dakle, sad eto svi znaju, piše se priručnik. sad kad znate, ajde se malo uključite, u pravom duhu zajedništva koje krasi linux zajednicu.
baš sam se sjeo razmišljati o tome što bi sve išlo u peto poglavlje "opis pojmova u linuxu" (ili tako nešto).

u priručniku će stajati preporuka da se to poglavlje odštampa, kako bi početnik, kada instalira linux i počne raditi u njemu imao opis što znači neki pojam, neka nepoznata riječ s kojom će sresti, te ako treba, preporuka što napraviti.

evo primjera kako sam ja to zamislio:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
file sistemi: ext2, ext3, reiserfs, xfs, jfs.

kratak opis što je to sve znači, ali stvarno kratak. usporedba sa fat16, fat32 i ntfs u windowsima.
možda napisati otkud svi ti file sistemi u linuxu, tko ih je napravio. kratko...reisera u zatvoru bi preskočio.
koga zanima više, bude si tražio dalje na internetu.
treba reći da će se novi korisnik sresti s tim odmah pri instalaciji.
preporuka?
izabrati ext3, naravno. najmanje šanse da bude problema. znam da ovdje ima ljudi koji bi rađe preporučili xfs ili reisera, ali budimo realni, ext3 jednostavno radi, tako da se početnik ne mora zamarati s tim.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

i tako...ajde da vidimo što bi se sve trebalo naći u tom poglavlju:
1. paketi i paketna struktura linuxa.
2. repozitoriji
3. označavanje diskova, ROMova, te particija pod linuxom. montiranje particija.
4. file sistemi
5. kernel
6. desktop: opis što je to, navesti najvažnije kde, gnome, xfce, možda fluxbox. slike. objasniti da ima distribucija koje su orjentirane na pojedine desktope.
7. princip livecd-a, prednosti i mane.
8. kratak opis rada sa root i običnim korisnikom. sudo ukratko. smisao svega toga.
9. razvojni put slobodnog softvera općenito (alfa, beta, rc, test, preview). preporuka o korištenju samo finalnih verzija distribucija, i to mjesec, dva nakon službenog izlaska.

eto to sam sam mislio za početak, a sad ako netko ima dobru ideju što bi još trebalo ići.
Grof
Site Admin

Re: linux priručnik, drugi dio

Post Postao/la Grof »

Uključi i ext4...

Mi smo ovdje svojedobno lamatali o pojmovima u Linuxu, o naredbama na komandnoj liniji, nikad dovršeno, ali imali smo dobru namjeru. Iskoristi to, nadopuni, ispravi...
Zatim dvije, po meni izuzetno bitne stvari svakome tko će se sa Linuxom baviti:
NFS (ne preduboko, samo osnovno oko file sharinga i uspostava istog)
Samba, da se ljudi znaju povezati sa windozama. Imaš i ovdje nešto što sam pisao za Ubuntu.
Imam čak i članak o povezivanju i sheranju Scannera pod Linuxom i Windozama, ovdje
Podešavanje printera i sharing istog nemoj zaboraviti....

Nije sve za 5. poglavlje, ali nek ti bude baza...

Sve što je tu, možeš koristiti (živio open maind!)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ext4 je ekeperimentalna faza. Misli mda nije dobro uključivati takve informacije.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

shrike je napisao/la:ext4 je ekeperimentalna faza. Misli mda nije dobro uključivati takve informacije.
Da, ali kada završi priručnik, ext4 će vjerojatno izaći iz eksperimentalne faze ili će biti pri kraju... :)
fukodlak

Grof je napisao/la:
shrike je napisao/la:ext4 je ekeperimentalna faza. Misli mda nije dobro uključivati takve informacije.
Da, ali kada završi priručnik, ext4 će vjerojatno izaći iz eksperimentalne faze ili će biti pri kraju... :)

ne bi ja bio pretjerano optimističan po tom pitanju. ja ću priručnik završiti do kraja godine.

a što se ext4 tiče, o tome čitam od kad koristim linux (dvije godine i nešto sitno). to je jedna od onih stvari koja nikako da izađe iz "još malo" faze.
samo se nadam da KDE 4 neće isto tako završiti...
fukodlak

Grof je napisao/la:Uključi i ext4...

Mi smo ovdje svojedobno lamatali o pojmovima u Linuxu, o naredbama na komandnoj liniji, nikad dovršeno, ali imali smo dobru namjeru. Iskoristi to, nadopuni, ispravi...
Zatim dvije, po meni izuzetno bitne stvari svakome tko će se sa Linuxom baviti:
NFS (ne preduboko, samo osnovno oko file sharinga i uspostava istog)
Samba, da se ljudi znaju povezati sa windozama. Imaš i ovdje nešto što sam pisao za Ubuntu.
Imam čak i članak o povezivanju i sheranju Scannera pod Linuxom i Windozama, ovdje
Podešavanje printera i sharing istog nemoj zaboraviti....

Nije sve za 5. poglavlje, ali nek ti bude baza...

Sve što je tu, možeš koristiti (živio open maind!)
malo gledao, ima tu zgodnih stvari.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Kolko se sjećam, stabilna inačica je i najavljena za 201x. Mislim da je bilo oko 2012 godine.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori