Mali tutorijal za Mandrivu 2010 free

Diskusije usko vezane uz PCLinuxOS i Mandriva distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

mbranko
Spol: M

Mali tutorijal za Mandrivu 2010 free

Post Postao/la mbranko »

Mali tutorial kako podesiti neke sitnice u Mandrivi 2010 FREE verzija.

1.Deblokiranje "sudo" naredbe

Po osnovnim postavkama koristenje ove naredbe je blokirano tako da svaki puta kada zelite promijeniti neke postavke ili instalirati program u terminalu morate se logirati kao "root".

-pokrenite terminal i otkucajte
i naravno enter, nakon toga ce vas traziti da upisete svoju "root" lozinku , vidjet cete da je string promijenio izgled iz "[branko@Branko ~]$ u [root@Branko branko]# . slijedeci korak je da upisete naredbu

Kod: Označi sve

visudo
pronadjite naredbeni red koji izgleda ovako "# %wheel ALL=(ALL) ALL" pomicanjem kursora strelicama dodjite na " # " pritisnite " i " te s "delete" obrisite oznaku , isto to napravite i u slijedecem naredbenom redu koji izgleda ovako "#%wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL" obrisite " # " samo ovaj put ne morate prije pritisnuti slovo " i " , pritisnite "esc" i upisite

:wq 

i naravno opet "enter" pa exit da izadjete iz "root" moda i zatvorite terminal. Pokrenite "Mandriva control center" koji se nalazi u system => administration => configure your computer , s lijeve strane pronadjite karticu "System" i pokrenite "Manage user on system" nakon cega vam se otvara panel sa korisnicima i desnim klikom misa na imenu korisnika kojemu zelite omoguciti koristenje sudo naredbe pokrenite "edit" i u panelu pritisnite karticu "Groups" pronadjite grupu "Wheel" i chekirajte je. "OK" i izadjite iz Mcc. i stvar je rijesena omoguceno vam je koristenje "sudo" naredbe.

2. Dodavanje "media" za instalaciju programa i nadogradnje

Koristenje non free programa u ovoj verziji je onemoguceno po osnovnim postavkama, pa ako zelite instalirati neki od programa za rippanje DVD-a , CD-a morate potraziti druge "izvore" za nadogradnju . Da biste to mogli napraviti morate biti prikljuceni na internet.

- Neki se dodaju automatski putem web stranice

http://easyurpmi.zarb.org/

vama su bitni samo PLF jer ove prve vec imate

A za ostale pokrenite terminal i kopirajte slijedece

sudo urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/2010.0.i586.list'
pritisnite "enter" i pricekajte , na isti nacin dodajte i slijedece "izvore"

sudo urpmi.addmedia --update MIB-basic_32 http://mib.pianetalinux.org/MIB/2010.0/32/basic/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

sudo urpmi.addmedia MIB-experts_32 http://mib.pianetalinux.org/MIB/2010.0/32/experts/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

ukoliko imate 64 bitnu verziju onda cete morati unijeti ove "izvore"

urpmi.addmedia --distrib --mirrorlist 'http://plf.zarb.org/mirrors/2010.0.x86_64.list'

urpmi.addmedia --update MIB-basic_64 http://mib.pianetalinux.org/MIB/2010.0/64/basic/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

urpmi.addmedia MIB-experts_64 http://mib.pianetalinux.org/MIB/2010.0/64/experts/ with media_info/synthesis.hdlist.cz

napravite update repozitirija

sudo urpmi.update -a
sad vam jos samo preostaje u MCC-u chekirati nove "izvore" Options => Configure media
mbranko

Re: Mali tutorijal za Mandrivu 2010 free

Post Postao/la mbranko »

3. Instaliranje dodatnih programa

kako neke ne koristim ili ih vrlo kratko koristim ne mogu vam dati vise informacija ali zato je tu svemocni "Google"

-Alsamixer

sudo urpmi gnome-alsamixer mpg123-pulse

-Lightweight Music player (audacius)

sudo urpmi audacious audacious-musepack audacious-plugins audacious-pulse audacious-skins audacious-wavpack libaudacious1 libaudacious2

-Ear and eye candy , ovaj vam treba ukoliko namjeravate koristiti emerald teme, ali prije morate instalirati "compiz fusion" i "emerald teme" u MCC-u

sudo urpmi cairo-dock-compiz-icon compiz compiz-fusion-icon compiz-fusion compiz-fusion-plugins-extra compiz-fusion-plugins-main libcompiz0 pidgin-rhythmbox emerald emerald-themes libemerald0
-Video Lan Client (VLC)

sudo urpmi vlc vlc-plugin-pulse vlc-plugin-dvdnav vlc-plugin-theora vlc-plugin-ogg vlc-plugin-flac vlc-plugin-mpc vlc-plugin-schroedinger vlc-plugin-dv vlc-plugin-a52 mozilla-plugin-vlc
-Gstreamer

sudo urpmi  gstreamer0.10-a52dec gstreamer0.10-cdio gstreamer0.10-decoders gstreamer0.10-decoders-audio gstreamer0.10-dirac gstreamer0.10-dts gstreamer0.10-dv gstreamer0.10-faad gstreamer0.10-faac gstreamer0.10-lame gstreamer0.10-metadata gstreamer0.10-mms gstreamer0.10-mpeg gstreamer0.10-mpeg2enc gstreamer0.10-musepack gstreamer0.10-resindvd gstreamer0.10-schroedinger gstreamer0.10-wavpack gstreamer0.10-twolame gstreamer0.10-x264 gstreamer0.10-xing libgstreamermm-get-plugin-defs0.10_0 libgstreamermm0.10_2 gstreamer0.10-xvid
-Xine

sudo urpmi xine-pulse gxine-mozilla libxine1 xine-faad xine-flac xine-plugins xine-skins xine-ui xine-wavpack
-Mplayer

sudo urpmi mplayer-gui mplayer-skins mplayer-fonts mplayerplugin smplayer
-K9 za DVD (kopiranje, ripanje , spremanje slike i dr)

sudo urpmi dvd+rw-tools libdvdcss2 libdvdnav4 libdvdread4 faac gstreamer0.10-faac libfaac0 libquicktime-faac faad2 libfaad2_2 xine-faad libquicktime-faad mencoder ffmpeg helixplayer k9copy ogmrip win32-codecs
- Java

sudo urpmi java-1.6.0-sun-plugin java-1.6.0-sun totem-mozilla mozilla-plugin-vlc wmwebcam webcam_server camorama kmplayer mplayer dkms-squashfs dkms-squashfs-lzma hfsplusutils hfsutils
-Adobe Flashplayer

sudo urpmi flash-player-plugin

sudo urpmi skype

-LAME mp3 codec
njega preuzmite s interneta , mozete oznaciti automatsku instalaciju odmah nakon preuzimanja ili ga spremite na disk (zlu ne trebalo) i pokrenite njegovu instalaciju.

ftp://fr2.rpmfind.net/linux/sourceforge/x/project/xa/xawdecode/OldFiles/lame-mp3x-3.96.1-1mdk.i586.rpm

-Handbrake (za rippanje DVD-a) s njim je isti postupak kao i s lame codecom

http://mib.pianetalinux.org/MIB/2010.0/32/basic/handbrake-0.9.4-69.1mib2010.0.i686.rpm
Od programa koji su vam dostupni za instalaciju u MCC-u nakon sto ste dodali nove "izvore" spomenuo bih

-Grip

full jednostavan i za mene dugogodisnjeg windows korisnika nevjerojatno brz CD ripper, a sto je jos zanimljivo sam je skinuo CDDB za CD na kojem sam ga testirao a radi se CD-u kojeg prodaju oni kolumbijski ulicni sviraci (surazzo - the bes instrumental songs of andin music )

-K3b

program za snimanje i ripanje DVD-a i audio CD-a (nisam ga jos isprobal)

programe K3b i K9 mandriva smjesta u Tools => more (nemam pojma zbog cega)

i na kraju link na jednu dobru stranicu vezanu za Mandrivu uz napomenu da na "free" verziji mozete koristite sve programe kao i na ostalim verzijama tj. "open" i "powerpack" samo im je onemogucena instalacija na uobicajen nacin.

http://mib.pianetalinux.org
Zadnja izmjena: mbranko, dana/u 01 vel 2010, 22:16, ukupno mijenjano 6 puta.
mbranko

Post Postao/la mbranko »

Samo vam dajem na znanje da sam ja tek pocetnik u Linux svijetu i nemojte me nist pitati jer nemam pojma i tek se ucim. A ovo sto sam napisao u prethodna dva posta skupljeno je na desetak stranica na internetu nakon dva dana lutanja i trazenja A ako ostanem na Mandrivi (sto je vrlo izgledno) probat cu osvjezavati ovaj tutorijal ukoliko se ukaze potreba . BTW sve ove postupke radite na vlastitu odgovornost i ja ne odgovaram za mogucu nastalu stetu.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Bravo imenjače!
Super si ovo napisao.
Svaka čast! :)
Ako imaš volje, slobodno stavi na Wiki.
Na primjer staviš naslov: 'Mandriva postinstall'.
Napiši što preporučuješ nakon instalacije Mandrive. (instalacija Flasha, kodeka, Java, mp3, zgodni programi za instalirati ...)
Onako, vodič za preživljavanje nakon instalacije Mandrive.
mbranko

Post Postao/la mbranko »

hvala, bit se toga jos samo dok skupim malo vremena, a i kako sam gore napisao tek se pocinjem uciti na njoj, jer sam dva mjeseca izgubio na "studiranju" koale i na kraju zbog hardverskih problema odustao. sve u svemu ova verzija je specificna jer koliko sam u ovo kratko vrijeme procitao o njoj na netu najbolje radi (cak po nekim bolje i od powerpacka koji kosta ~50 eura) najlaksa je za instalirati, trazi te potvrdu pronadjenog hardvera kojom prilikom mozes unijeti ispravke itd.

o wikiju nek decki odluce , sto se mene tice imaju slobodne ruke.
ziko

Post Postao/la ziko »

svaka cast :thumbs2
ja planiram nesto takvo napravit za fedoru, tocnije preveo bi jedan vodic na hrvatski (uz dozvolu autora, naravno)
pa kad uhvatim vremena mozete ocekivati...

jos jednom pohvale i samo tako naprijed ;)
Software is like sex... it's better when it's free :D (Linus Torvalds quote)
:snoozer:
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ajde sad Mandrivaši, stavite ovdje svoje savjete pa ćemo prebaciti na Wiki.
Nije valjda da mbranko jedini koristi Mandrivu ovdje? ;)
vuksamotnjak

Post Postao/la vuksamotnjak »

nece mi raditi komanda visudo

visudo: command not found
オープン思考....Linuxを使う=オープンWikiの [url]wiki.open.hr[/url](すべての情報を持って)

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
mbranko

Post Postao/la mbranko »

vuksamotnjak je napisao/la:nece mi raditi komanda visudo

vjerojatno si preskocio prvu stavku ,
jer ti visudo radi samo root ovlastima
vuksamotnjak

Post Postao/la vuksamotnjak »

mbranko je napisao/la:
vuksamotnjak je napisao/la:nece mi raditi komanda visudo

vjerojatno si preskocio prvu stavku ,
jer ti visudo radi samo root ovlastima
napisao sam su sam et nece i dalje
オープン思考....Linuxを使う=オープンWikiの [url]wiki.open.hr[/url](すべての情報を持って)

एक खुले दिमाग .... लिनक्स Wiki- [url]wiki.open.hr[/url] सभी जानकारी (के साथ खुला का उपयोग करना.)
Odgovori