Linux kernel 2.6.32

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Linux kernel 2.6.32

Post Postao/la 4ndY »

jjj je napisao/la: Zato što je ponovio to dovoljno puta.
rofl rofl

Mislim da većini običnih korisnika nije ni bitno gdje se nalazi "grafički podsustav". Ono na što je zlatkoA mislio je vjerojatno da možeš cijeli sustav podešavati kroz GUI i da nikad nema potrebe za terminalom.

No opet, zlatkoA se vjerojatno još boji nepoznatog i misli da je terminal "old-school" i zaostala stvar, a GUI "uber alles". Nažalost, moram ga razuvjeriti u taj mit, a najbolji je primjer da je čak i MS (your beloved GUI), nakon godina bez poštene naredbene linije, razvio PowerShell koji je moćniji i korisniji od bilo kakvog kliktanja po gumbičima.

Dok se može raspravljati koji je kernel bolji ili lošiji (NT ili Linux), činjenice govore da je Linux stabilniji, više korišten za "mission-critical" situacije i da ima nadmoćan model razvoja ;)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
linux suks

Post Postao/la linux suks »

joj daj molim vas... nije kriv microsoft sto proc skoci na 100 % kada mrdnes misa krivnja se djeli:
1. ti si glavni posto uopce mislis i zelis pomaknut misa
2. amd ili intel (ovisi o proizvodjacu proca) posto nije napravio dovoljno brz proc da obradi jedno obicno micanje misa
2.1/2 amd ili intel koji nisu stavili dodatnu jezgru u proc koja ce se baviti obradom svih gresaka koje sistem generira pri pomaku misa
3. proizvodjac maticne ploce zato sto pri proizvodnji se nisu intezivno koordinirali s developerima ms sustava o tome kako ce se pomak misa processirati i kako ce se sve to prenjeti ms os-u
4. svi slobodni programeri koji se nisu javili ms da bi besplatno radili i tako unaprjedili savrsen os (windows unlimited koji je fantomski os kojem teze programeri ms ali eto uvjek ih nekaj zaj* pa naprave poluproizvod)

tako ako zelite da na vasem novom stroju od 128 1024 jezgrena procesora mis i dalje ne trza donirajte sav svoj novac microsoftu i nakon sto umrete cete saznati da je falilo jos samo 7 dana do izlaska novog patcha koji omogucava pomicanje misa da se ne trose sistemski resursi(jedini bag je kaj se ni strelica na ekranu ne mice )

nemozete usprodjivati jedan komercijani os kao win sa jednim otvorenog koda zasto ? zato sto susjed u microsoftu nezna ni kako se kolega do njega zove a kamoli sto i na koji nacin radi :)

blue screen of death on win = kernel panic on linux ?

p.s. Dok se može raspravljati koji je kernel bolji ili lošiji (NT ili Linux), činjenice govore da je Linux stabilniji, više korišten za "mission-critical" situacije i da ima nadmoćan model razvoja

nije istina ms windows se koristi na bojnim brodovima
proguglaj nesto tipa ms win nt crash military ship lost control in bay
tako nesto naci ces vrlo zanimljivu pricicu

da bog da nas ameri napadnu sa pametnim brodovima ... biti ce starog zeeeeljezzza :D
linux suks

Post Postao/la linux suks »

From 1996 Yorktown was used as the testbed for the Navy's Smart Ship program. The ship was equipped with a network of 27 dual 200 MHz Pentium Pro based machines running Windows NT 4.0 communicating over fiber-optic cable with a Pentium Pro based server. This network was responsible for running the integrated control center on the bridge, monitoring condition assessment, damage control, machinery control and fuel control, monitoring the engines and navigating the ship. This system was estimated to save $2.8 million per year by reducing the ship's complement by 10%.

On September 21, 1997, while on maneuvers off the coast of Cape Charles, Virginia, a crew member entered a zero into a database field causing a divide by zero error in the ship's Remote Data Base Manager which brought down all the machines on the network, causing the ship's propulsion system to fail.[4]

Anthony DiGiorgio, a civilian contractor with a 26-year history of working on Navy control systems, reported in 1998 that the Yorktown had to be towed back to Norfolk Naval Station. Ron Redman, a deputy technical director with the Aegis Program Executive Office, backed up this claim, suggesting that such system failures had required Yorktown to be towed back to port several times.[5]

In the August 3, 1998 issue of Government Computer News, a retraction by DiGiorgio was published. He claims the reporter altered his statements, and insists that he did not claim the Yorktown was towed into Norfolk. GCN stands by their story.[6]

Atlantic Fleet officials also denied the towing, reporting that Yorktown was "dead in the water" for just 2 hours and 45 minutes.[5] Captain Richard Rushton, commanding officer of Yorktown at the time of the incident, also denied that the ship had to be towed back to port, stating that the ship returned under its own power.[7]

Atlantic Fleet officials acknowledged that the Yorktown experienced what they termed “an engineering local area network casualty.”[5]

“We are putting equipment in the engine room that we cannot maintain and, when it fails, results in a critical failure,” DiGiorgio said.[5]

“Ron Redman, deputy technical director of the Fleet Introduction Division of the Aegis Program Executive Office, said there have been numerous software failures associated with NT aboard the Yorktown.”[5]

“Because of politics, some things are being forced on us that without political pressure we might not do, like Windows NT. If it were up to me I probably would not have used Windows NT in this particular application.”[5]

“Refining that is an ongoing process," Redman said. "Unix is a better system for control of equipment and machinery, whereas NT is a better system for the transfer of information and data. NT has never been fully refined and there are times when we have had shutdowns that resulted from NT
semiRocket

Post Postao/la semiRocket »

Da i ja nešto napišem ...

Da je Linux kernel iznimno stabilan, je i to samo bez X grafičkog sučelja odnosno u čistoj komandnoj liniji. Imam/o sam dvije grafičke kartice i ni sa jednom od njih nisam postigao stabilnost u grafičkom sučelju. Svaka nestabilnost grafike je uzrokovala totalnom zaleđivanju cijelog sistema s hard resetom kao jedinom opcijom. Stoga grafički sustav, odvojen ili u kernelu, kada stvari ne rade najbolje zaledi se cijeli sistem, svejedno. Ne znam o kojoj stabilnosti vi pričate jer takvo što još nisam doživio u Linuxu :?:

Za mene stabilnost nije samo kada je sistem stabilan s hardverom koji je podržan, već kako se snalazi s hardverom koji nije podržan. A svaki takav hardver može srušiti cijeli sistem. Ako je Linux namijenjen svima, onda bi trebao takvom hardveru ispočetka (barem običnom korisniku) onemogućiti daljnji rad, ne da korisnik ubaci live cd i nakon par minuta testiranja ostane začuđen zaleđenom sistemu. Generički driveri bi trebali biti bolje napisani. Ja sam s te strane ostao iznimno razočaran Linuxom, ne da mi se više niti probavat išta što se toga tiče.

S druge strane imam Linux na kućnom serveru, bez instaliranog X-a, i iznimno sam zadovoljan s stabilnošću istoga. Jedanput ga podesiš, pokreneš i zaboraviš na njega.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

o tome se otprilike i radi..
linux je poceo biti pisan kao command line os i primarno je command line os i iz takvog mozes izvuci najvise beneficija. grafika je dosla poslije i moze se sa te strane gledati kao nadogradnja.
zbog toga je linux u krajnju ruku manje responzivan ( iako se i na tom polju kao nesto radi ), a zbog lose podrske za drivere sto je dijelom i zbog linuxa kao takvog, a i proizvodjaca, dogadjaju se sranja sa grafikom.
ok, to se ponekad cak dogadja i windowsima iako daleko rijedje.

ovo da ti bas zamrzne cijeli sustav, to sam vidio, ali meni se nikad nije dogodilo, mislim da to mozemo staviti u rubriku izdvojeni slucajevi.

pricati da treba prepisati cijeli kernel da sadrzi grafiku je bla..
ako netko zeli stabilan graficki sustav, neka izvadi lovu i ubode si maca, as simple as that.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Možeš li napisati koje su to grafičke kartice?

Vjerojatno se nije cijeli sustav smrznuo, nego X-i (o kojima naravno ovisi miš/tipkovnica/monitor) što je za prosječnog korisnika isto kao da se smrznuo cijeli sustav, no za one iskusnije i s drugim računalom uvijek postoji mogućnost spajanja SSH-om na mašinu.

Što se tiče nestabilnosti grafičkog sučelja, to s jedne strane imaš pravo. Problem je što X-i direktno pristupaju hardveru, međutim i to se mijenja, tako da će s KMS-om i Gallium3D X-i pokretati bez root ovlasti i hardveru će pristupati preko kernela.

btw na neispravnom hardveru svaki se OS smrzava, bio on Linux ili Windows (npr. nekompatibilnost RAM pločica s matičnom, pregrijavanje i sl.)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
semiRocket

4ndY je napisao/la:Možeš li napisati koje su to grafičke kartice?

[...]

btw na neispravnom hardveru svaki se OS smrzava, bio on Linux ili Windows (npr. nekompatibilnost RAM pločica s matičnom, pregrijavanje i sl.)
ATI Radeon 9200SE - skurena, možda slučajnost, ali???
Saphire (ATI) Radeon HD3650 512 DDR2 AGP verzija

Za neispravan hardver, nisam siguran -- Windowsima ne smeta.

Edit:
Zapravo imam i Rivu TNT2 koja radi bez greške, samo što se to ne može danas upotrebljavati u svakodnevici.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

semiRocket je napisao/la: Saphire (ATI) Radeon HD3650 512 DDR2 AGP verzija
Imam istu karticu, samo drugi utor (PCI-E). Koristim radeonhd drivere i 2D radi kako se i očekuje - stabilno (oduvijek). Nedavno sam instalirao i 3D-experimental i radi zadovoljavajuće (desktop efekti i sl.), tu i tamo se pojavi crta od nekog prozora koja ubrzo nestane (to je valjda taj experimental). Od izlaska F12 pa do sad (~mjesec dana), X-i su mi se 2 puta nenadano restartali. Smrzavanja cijelog sustava nisam imao nikad (!?) s open source driverima. Dok s vlasničkim (fglrx-om) svaki put imam nepredviđena "iskustva" tako da ih u pravilu izbjegavam. :?

Koliko ja imam iskustava s raznim računalima, Linux (s grafičkim sustavom) radi dosta stabilno i pouzdano i to u "real-life" uvjetima (više korisnika paralelno logiranih i sl.), sve dok ne uvedem "fglrx" u priču :D
semiRocket

Da, možda je problem samo s agp verzijom, gledao sam recenziju još prije, radili su je na Ubuntu 8.10 za istu karticu samo pci-e , i radila im je normalno.

Pa evo neki dan sam ubacio Ubuntu 9.10, da vidim šta ima novoga i smrzao mi se nakon korištenja u Live modu... mislim da je s fglrx prije još dok sam isprobavao bilo čak i stabilno, ali nisam bio zadovoljan s 3D podrškom, pa u nekim slučajevima ni s 2D. A tu je još i ne-podržana tv-tuner kartica tako da mi je jednostavnije ovako.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─
Odgovori