yum remove package (dependency problem)
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: yum remove package (dependency problem)
Mislio sam na ovo, u vezi X-a. Na primjeru Arch Linuxa. Dakle instaliram base system, uđem u CLI. Želim GUI. Instaliram Xorg. Mogu pokrenuti Twm. Odlično, ali želim nešto ljepše. Instaliram 700MB težak KDE 4. Mogu ga maknuti, ali mi on neće sa sobom uzeti X-e. Instaliram K3B. On mi veli da nema cdrkit i ostalo. Instaliram potrebne pakete. Deinstalacijom K3B-a, ostaju mi oni paketi za snimanje, njih isto mogu maknuti ako želim. Takav pristup mi se sviđa. Sve je grupirano kako treba. To ne može onda dovesti do dependency hella. Točno znaš što si instalirao.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Pa to ti radi trenutno yum. Samo je problem što kad ti se nepotrebne stvari nagomilaju?pingu je napisao/la:Mislio sam na ovo, u vezi X-a. Na primjeru Arch Linuxa. Dakle instaliram base system, uđem u CLI. Želim GUI. Instaliram Xorg. Mogu pokrenuti Twm. Odlično, ali želim nešto ljepše. Instaliram 700MB težak KDE 4. Mogu ga maknuti, ali mi on neće sa sobom uzeti X-e. Instaliram K3B. On mi veli da nema cdrkit i ostalo. Instaliram potrebne pakete. Deinstalacijom K3B-a, ostaju mi oni paketi za snimanje, njih isto mogu maknuti ako želim. Takav pristup mi se sviđa. Sve je grupirano kako treba. To ne može onda dovesti do dependency hella. Točno znaš što si instalirao.
Odgovor: Fedora izlazi svakih 6 mjeseci, što je idealno za jedan clean install
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Onda sam krivo razumio. Nisam se još naviknuo na fedoru i način rada...4ndY je napisao/la:Pa to ti radi trenutno yum. Samo je problem što kad ti se nepotrebne stvari nagomilaju?pingu je napisao/la:Mislio sam na ovo, u vezi X-a. Na primjeru Arch Linuxa. Dakle instaliram base system, uđem u CLI. Želim GUI. Instaliram Xorg. Mogu pokrenuti Twm. Odlično, ali želim nešto ljepše. Instaliram 700MB težak KDE 4. Mogu ga maknuti, ali mi on neće sa sobom uzeti X-e. Instaliram K3B. On mi veli da nema cdrkit i ostalo. Instaliram potrebne pakete. Deinstalacijom K3B-a, ostaju mi oni paketi za snimanje, njih isto mogu maknuti ako želim. Takav pristup mi se sviđa. Sve je grupirano kako treba. To ne može onda dovesti do dependency hella. Točno znaš što si instalirao.![]()
Odgovor: Fedora izlazi svakih 6 mjeseci, što je idealno za jedan clean install
Već sam umoran od clean installa i naknadnih instalacija programa, možda bi onda bolje bilo debian stable ili Ubuntu LTS.
- Soul_Sample
upravo imam isti problem ^^pingu je napisao/la:@DoDo
To je ono na što sam mislio, da yum ima takvu opciju, ali svejedno moram biti siguran, da ne obrišem nešto što se možda koristi.
Ne želim se igrati sa GUI paket managerima na fedori ako nisu u rangu Synaptica.
Evo, sada mi se pojavio update pop-up. Nije uspio update. Idem u terminal, ukucam yum update i sada mi izbaci:
A KPackageKit:Error: Missing Dependency: libnetfilter_conntrack.so.1()(64bit) is needed by package iptstate-2.2.1-5.fc11.x86_64 (installed)
You could try using --skip-broken to work around the problem
You could try running: package-cleanup --problems
package-cleanup --dupes
rpm -Va --nofiles --nodigest
iptstate-2.2.1-5.fc11.x86_64 imam instaliran.A package dependency could not be found.
More information is available in the detailed report.
libnetfilter_conntrack.so.1()(64bit) is needed by package iptstate-2.2.1-5.fc11.x86_64
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Možda je netko zahebo kod slaganja paketa. ProbajteSoul_Sample je napisao/la: upravo imam isti problem ^^
Kod: Označi sve
yum clean allKod: Označi sve
yum update --skip-brokenA neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Bug 536689Soul_Sample je napisao/la:upravo imam isti problem ^^
- DoDo
Ma ne trebaš za svaki dependency odgovarati sa yes ili no. Pa jesi li ikad koristio nešto Debianoliko? Kažem apt-get autoremove; on mi ispiše sve pakete koje će maknuti i pita me da li se slažem s tim. Ako na popisu vidim nešto kaj hoću da mi ostane, kažem N (ne slažem se), apt-get install-am te pakete i ponovo apt-get autoremove i priča ide ispočetka...4ndY je napisao/la: Ovo što je DoDo napisao je logičan i jasan pristup u većini slučajeva, ali se totalno skrši na ovakvim, rijetkim slučajevima gdje ti je potreba samostalna funkcionalnost dependencyja. Jer, kome će pasti na pamet da ćeš micanjem XYZ paketa ostati bez wgeta ili tar-a
A da na svako uklanjanje dependencyja odgovaraš s Y ili N - to bi te tek ubilo.![]()
Mislim da je čitanje misli jedini ispravni pristup
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- Soul_Sample
ma ja obriso iptstate, ako ne radi, iščupaj4ndY je napisao/la:Možda je netko zahebo kod slaganja paketa. ProbajteSoul_Sample je napisao/la: upravo imam isti problem ^^pa opetKod: Označi sve
yum clean all(pa dok ne poprave grešku, obično dan-dva)Kod: Označi sve
yum update --skip-broken
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
Meni danas sve uredno prolazi