VIDI časopis - prijedlozi za članke

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

userlx

Re: VIDI časopis - prijedlozi za članke

Post Postao/la userlx »

Namam nikakvih negativnih kritika za Open Source rubriku.

Mislio sam na opčenito vođenje časopisa. Listam onaj Vidi online i gledam
Vidoviti Milan. Pitam se: Koj ku...? Za takve idjotarije baš i nama mjesta u ozbiljnom
informatičkom časopisu. A tek reklame.
S Linuxom dobiješ kuću, a s windowsima samo prozore.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

userlx je napisao/la:Namam nikakvih negativnih kritika za Open Source rubriku.

Mislio sam na opčenito vođenje časopisa. Listam onaj Vidi online i gledam
Vidoviti Milan. Pitam se: Koj ku...? Za takve idjotarije baš i nama mjesta u ozbiljnom
informatičkom časopisu. A tek reklame.
Točno!

Rubrika open source je smanjena da bi se na kraj časopisa ugurala cijela idiotarija zvana VIDI futurologija. Od kada je to VIDI kompetentan da prosuđuje našu budućnost? Sve te tekstove i slikice (pa i bolje) mogu se naći u nekim SF pričicama. A vidovitog milana nebih uopće komentirao - očaj jedan i veliki minus za VIDI! VELIKI!
tog vašeg novog urednika može biti sram, jer je priča sa tom rubrikom krajnje nepotrebna i neprofesionalna za kalibar časopisa kakav bi trebao biti VIDI!
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

Jedna stvar koja je mene stvarno zasmetala u ovom broju časopisa "VIDI" je konstatacija kolege Vedrana Vlahovića u njegovom uvodu u software rubriku, citiram:

"Ovo je poziv da svi pruže podršku softverskim kompanijama te umjesto slabijeg besplatnog, odaberu komercijalni softver s boljom podrškom i sa više mogućnosti"

Nije mi jasno zašto bi sav besplatan (glupa generalizacija) softver bio slabiji od komercijalnog (primjera gdje je situacija POTPUNO obratna ima mali milijun) ??

Bolja podrška? Ista stvar - ja sam na svojoj koži iskusio pri radu sa raznim softverom (bio on komercijalan ili open source ili samo freeware) svakakvi oblik podrške, dapače - najviše bi me mučilo kad bi nešto PLATIO pa na kraju nebi dobio NIKAKVU podršku za softver za koji sam pljunuo dobru količinu love. Ako pogledamo, freeware i open source je po tom pitanju u debeloj prednosti jer na kraju krajeva - nikom zajednica niti autor nisu obavezni dati tehničku podršku.

Više mogućnosti? E ovo neznam da li je uopće potrebno komentirati. Ne samo da nema veze sa realnošću nego sam i sam sve više uvjeren kako se "developerima komercijalnog softvera" sve više NEDA implementirati inovativne i nove mogućnosti dok na drugu stranu svako malo vidim neki freeware dragulj koji ima sve (pa čak i puno više) nego što mi treba.

Ja Vam, cjenjena zajednico - ako Vas bilo što muči preporučam da se obratite na mail redakcije jer na žalost ja sam urednik Open Source rubrike i moje limitacije su upravo u toj domeni. Tako da nažalost nemogu utjecati na ostali sadržaj.

Ako trebate e-mail redakcije, urednika ili bilokoga drugog obratite mi se pute-m P.M.-a.

Smatram da je zajednica otvorenih sustava bitan dio naše informatičke zajednice u RH pa tako ima pravo izreći svoje mišljenje o svemu što ih muči ili pak kad treba hvaliti.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Ma, to su već prožvakane teme.
Ne isplati se trošiti na tu raspravu.
Ljudi su tvrdoglavi i nedokazani. Oduvijek bili ...
Samo ti lijepo piši svoju rubriku.
Dok god bude Open Source rubrike, ja ću kupovati časpis. Bez obzira na druge gluparije koje se mogu u njemu naći.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Napomena: suprotnost slobodnom softveru nije komercijalni, već vlasnički.

Da je slobodan softver inferiorniji od vlasničkog, rekli bi: "trude se i šire lijepu gestu, ali nije to to - nažalost, barem ne za ozbiljnu upotrebu". No kad je konkurentan, a u nekim segmentima i bolji od vlasničkog softvera - to je totalni 0wnage. To je prava pobjeda slobodnog softvera. Ne treba tu zajednicu sažaljevati što se trude promicati neke etičke dobre ideje i principe, već ih se može staviti uz bok vlasničkom softveru i ravnopravno natjecati u praktičnoj domeni (ne gledajući ideologiju).

Da sam u onom drugom kampu bilo bi me sram takve "pušione" - imam milijune dolara na računima, mogu kupiti cijele države (a otoke dobivam na poklon!) i još uvijek ne mogu proizvesti dominantan softver od zajednice koja nema ni približno takvu moć i financijska sredstava. To definitivno znači poraz vlasničkog softvera i njegovog razvoja u samim temeljima.

Ljudi koji pak potpuno zanemaruju ideološku stranu cijelog pokreta i njegove principe mogu još nekako "pljuvati" po njemu i govoriti kako "on nije ovo ili kako on nije ono", ali ti ljudi ne gledaju širu sliku i za mene nisu relevantni uspoređivati slobodni i vlasnički softver. Propuštati glavnu prednost nekog proizvoda je u najmanju ruku subjektivno i ignorantno.

A najveći paradoks je što sam, gore spomenuti autor vjerojatno koristi Firefox :lol:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

4ndY je napisao/la:A najveći paradoks je što sam, gore spomenuti autor vjerojatno koristi Firefox :lol:
sroker
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Možda je vrijeme da se VIDI hardweraju pošalje peticija i ideja o Linux podršci za hardver.

BTW, Reiko idući tjedan na velesajmu ide Sajam glazbe i multimedije. HULK, a vrlo vjerojatno i LZS biti će tamo sa promocijom Linuxa u multimedijalnom svijetu.

Možda bi bilo dobro kada bi netko došao iz VIDI-ja, pa da malo pokažemo dečku is "vlasničkog softwera" za kojeg me, uzgred jako zanima što on doma ima licencirano, a što ne 8-), što Linux može.
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

Grof je napisao/la:Možda je vrijeme da se VIDI hardweraju pošalje peticija i ideja o Linux podršci za hardver.

BTW, Reiko idući tjedan na velesajmu ide Sajam glazbe i multimedije. HULK, a vrlo vjerojatno i LZS biti će tamo sa promocijom Linuxa u multimedijalnom svijetu.

Možda bi bilo dobro kada bi netko došao iz VIDI-ja, pa da malo pokažemo dečku is "vlasničkog softwera" za kojeg me, uzgred jako zanima što on doma ima licencirano, a što ne 8-), što Linux može.
Slažem se, no u svakom slučaju volio bi ako je moguće da dobijem na e-mail ili preko P.M.-a (ako stvarno nije problem) u slučaju da redakcija (jer ne ovisi do mene) ne pošalje nikog - da mi pošaljete kakav izvještaj sa slikama.

Dali bi to bilo moguće?

Hvala.

P.S. Može se slobodno poslati peticija a i predlažem da se u njoj osvrnete na zadnji broj časopisa "VIDI" ako smatrate da je to bitno a ja smatram da kao zajednica to i zaslužujete i imate pravo.

I da, svakako pripazite da peticiju i mail pošaljete na više adresa. Ako si ti Grofe zadužen za koordinaciju svega - svakako mi se javi na mail i ja ću ti dati adrese na koje bi trebalo poslati, važi?
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

ne kuzim zasto ti ne kazes uredniku da kolega pise gluposti? :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Markec

Post Postao/la Markec »

glaskoncILLa je napisao/la:ne kuzim zasto ti ne kazes uredniku da kolega pise gluposti? :)
Valda se boji za svoj posao. Ovisi kakva je osoba urednik, jel otvoren za nove stvari ili se drži M$.

To se uglavnom radi anonimno telefonskim pozivima, ili grafitima na zidovima :D
Odgovori